2024. augusztus 16. Ábrahám
Értékek mentén beszél egy tabutémáról a Miskolcon induló program
Kujan István
|
2018. január 25. 14:02
|
frissítve: 2018. január 27. 12:42
– Nagy szükség van egy olyan kezdeményezésre, amely a gyerekeknek a saját „nyelvükön”, határozott értékválasztás mentén és az érzelmi hátteret is bemutatva beszél a szexualitásról, és dönti le az azt körülvevő tabukat – hangsúlyozta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár csütörtökön. Egy olyan hároméves projekt indult most Miskolcon, amelyben 9-19 éves fiatalokkal foglalkozó oktatókat képeznek.

Az ERGO – Európai Regionális Szervezet 2016 óta dolgozik az ifjúság egészségmegőrzése terén kiemelkedő értékkel bíró, TeenSTAR elnevezésű nemzetközi szexuálpedagógiai személyiségfejlesztő program magyar nyelvterületen történő elterjesztésén. Céljuk, hogy a főleg Németországban, Ausztriában jelentős eredményeket elérő, a szülők és diákok körében egyaránt népszerű képzés tananyaga a Kárpát-medence fiataljai számára is elérhetővé váljon. Ékes Ilona, az ERGO elnöke Miskolcon köszöntötte a felvidéki és erdélyi projektpartnereket is.

teenstar_konferencia_180125ml_5.jpg

– Fiatalokkal foglalkozó szakembereket képezünk, nagy hiányt pótolva; a szexuálpedagógiai módszerünk fejleszti a személyiséget, a gyermekvállalást pedig értékként mutatja be – hangoztatta az elnök, aki a program előnyei között megemlítette, hogy felnőttként kezeli a fiatalokat; a megismerést, megértést és az értékvédelmet állítja a középpontba; ugyanakkor ötletgazdag, kreatív, és egészséges önbizalmat alakít ki a fiatalokban.

teenstar_konferencia_180125ml_9.jpg

Az osztrák, német, felvidéki és erdélyi partnerekkel benyújtott pályázat eredményeként, a Transznacionális Együttműködések projekt keretében, idén januárban a miskolci régióban indulhat el a hároméves program. Kriza Ákos polgármester rámutatott, a mai gyerekek rengeteg információhoz férnek hozzá – akár a szexualitás témakörében is –, de ez az óriási adathalmaz nem feltétlenül rendeződik össze a fejükben – ezen a hosszú és mély beszélgetések a család körében tudnak segíteni. Kiemelte, odafigyeléssel, érdeklődéssel fordulva a gyermekeinkhez megnyílhatnak előttünk akár ebben a témában is.

– Úgy gondolom, nagy hiányt pótol a program. Van mit tenni ugyanis, hiszen a fiatalok lelki egyensúlya mindennél előbbre való – húzta alá a polgármester.

teenstar_konferencia_180125ml_13.jpg

A kormány családpolitikája és az elvek és értékek, amik a javuló társadalmi, demográfiai mutatók mögött vannak – mindezekről tartott előadást a nyitókonferencián az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin politikájuk eredményeiről szólva kifejtette, a GDP közel 5 százalékát, mintegy 2 ezer milliárd forintot fordítanak ma már a családok támogatására (ehhez adalékként elmondta, hogy a fejlett országok átlaga 2-2,5 százalék). Ma közel 300 milliárdot tudnak igénybe venni a családok az adókedvezménynek köszönhetően. Hadat üzentek a „demográfiai télnek”, és azon dolgoznak, hogy megállítsák a lakosságcsökkenést. Itt is pozitív eredményekről számolt be az államtitkár, hiszen például a gyermekvállalási kedv 20 százalékkal nőtt az elmúlt 5 évben, átlagosan 100 családban közel 150 gyermek születik ma már (a mélyponton alig 123). Megfordult a tendencia a házasságkötések számában is, hiszen míg 2002-2010 között 23 százalékkal kevesebben fogadtak örök hűséget a párjuknak, addig csak az elmúlt 6 évben 46 százalékos növekedés történt ezen a területen. Javuló mutatókról számolhatott be Novák Katalin a terhesség-megszakítások számának alakulásában, bár hozzátette: „még mindig fájóan sokan választják ezt az utat”.

– A kormány elkötelezett a családok segítésében, anyagi támogatásában. Ezt akkor is láthatjuk, ha a javuló mutatók mögé nézünk, és az általunk vallott értékeket megvizsgáljuk. Már az Alaptörvényben is lefektettük, hogy valljuk: együttélésünk legfontosabb keretei a család és a nemzet; összetartozásunk alapvető értékei a hűség, a hit és a szeretet; és hogy Magyarország támogatja a gyermekvállalást – sorolta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

teenstar_konferencia_180125ml_29.jpg

A most induló programot méltatva Novák Katalin rámutatott, az a nevelésen keresztül szólítja meg a gyerekeket, hosszú távra építkezik, ugyanakkor a család az első az értékek közvetítésében. Ezt nem tudja és nem is akarja átvenni az állam, de például az oktatási rendszeren keresztül is sokat tehet a családi életre való neveléssel; a családbarát gondolkodást, szemléletet támogatja a kormány.

teenstar_konferencia_180125ml_3.jpg

Az államtitkár érdeklődésünkre rámutatott, szülőként nagyon sokszor tesszük fel magunknak a kérdést, hogyan kellene a szexualitásról beszélgetni a gyerekekkel, hogyan tudnánk felkészíteni őket erre – miközben lehet, hogy a gyerek nem is a szülőhöz fordul ilyen kérdésekkel. Ebben is segít ez a kezdeményezés, eszköztárat ad a szülők kezébe, hogy hogyan lehet ezt a tabunak számító témát a gyerekekkel megvitatni; hogyan lehet jól válaszolni ezekre a kérdésekre – úgy, hogy az érzelmi háttérről is őszintén tudjanak beszélni. Nem utolsó sorban a fiataloknak is ad egy támaszt, konkrét válaszokat a kérdéseikre. És olyan érzelmi biztonságot tud nyújtani számukra, amellyel felvértezve magabiztosan, és ennek a tudásnak a birtokában tudnak majd válaszolni a szexualitással kapcsolatos kérdésekre.

teenstar_konferencia_180125ml_34.jpg

Mint mondta, a digitális, az internetes világnak köszönhetően óriási változás következett be ezen a területen, sajnos azonban nem mindig a jó irányban, a gyermekeket veszélyek is fenyegetik. Novák Katalin külön is kiemelte, hogy a néhány éves kicsik kezébe is olyan telefont adnak, amelyek révén nemcsak a világ nyílik ki számukra, hanem „kiengedtük őket egy kétszer négysávos autópályára” minden támasz és védelem nélkül. A rengeteg pozitívum mellett ez a világ nagyon sok veszélyt is rejt – húzta alá az államtitkár.

– Ez nem egy kormányzati, hanem egy civil kezdeményezés, és azért támogatom magam és a kormány is, mert valóban értékek mentén beszél a szexualitásról – fogalmazott Novák Katalin, hozzátéve: bízik abban, hogy népszerű lesz a program a fiatalok és a szülők körében, sokan csatlakoznak majd hozzá, és érzik majd azt, hogy a programnak köszönhetően magabiztosabb fiatallá váltak.

teenstar_konferencia_180125ml_43.jpg

– Nagy szükség van egy olyan kezdeményezésre, amely a gyerekeknek a saját nyelvükön, a fejlettségüknek megfelelő szinten, a kérdéseikre választ adva, határozott értékválasztás mentén és az érzelmi hátteret is bemutatva beszél a szexualitásról, és dönti le az azt körülvevő tabukat – hangsúlyozta az államtitkár. Novák Katalin hozzátette, örül annak is, hogy ebbe a szülőket is bevonják. – Nem is lehet kizárni ezekből a folyamatokból őket, csak velük összefogásban lehet elérni azt, hogy a gyerekek a szexualitás területén is nemcsak jól tájékozottak, hanem felkészültek is legyenek az őket érő hatásokra.

A Transznacionális Együttműködések projekt keretében indulhatott el Miskolcon és térségében a csütörtöki nyitókonferenciával a hároméves program, amelyben 9-19 éves fiatalokkal foglalkozó oktatókat képeznek. A képzés keretében olyan témaköröket dolgoznak fel, mint mások mellett a nemekre jellemző viselkedés, a szexualitás a médiában, önértékelés és önelfogadás, az érzések, barátság, szerelem, szeretet, vagy a felnőttekkel való párbeszédkészség, a fogamzásgátlás, a várandósság.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat