2024. július 17. Endre, Elek
Összetettebb gondolkodás és szélesebb látókör jellemzi a Fiatal Tehetség Program diákjait
minap.hu
|
2018. február 24. 09:22
|
frissítve: 2018. február 26. 08:49
Immár három évfolyamon is félévet zártak a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség (FIT) Programjának diákjai idén januárban. A képzésben résztvevők teljesítményét oktatók és pszichológusok is értékelték, akik a tanulás terén megfigyelt pozitív változások mellett a gyerekek szociális kompetenciájában is az átlagosnál jelentősebb fejlődést tapasztaltak.

mcc_fit_1.jpg

„Mind a hat régióközpontban eredményesnek bizonyult a program a diákok egyéni fejlődését és csoportformálódását tekintve, amelyeket nemcsak a gyerekek, de a szülők visszajelzései is alátámasztottak. A képzés során a kisiskolások látóköre folyamatosan bővül, egyre tájékozottabbak lesznek, amivel párhuzamosan önbizalmuk is nő. Ennek hatására kiegyensúlyozottabbá válnak és lelkesebben, tudatosabban vesznek részt a mindennapi élettevékenységekben és az iskolai feladatokban egyaránt” – nyilatkozta Szűcs Izabella, a FIT Programot vizsgáló pszichológus.

A szakértő elmondása szerint a FIT Program kurzusainak köszönhetően a gyerekek ötödik évfolyamtól kezdve egy töretlen fejlődési íven mennek keresztül. A legelső, legszembetűnőbb pozitív változás, hogy a diákok könnyebben koncentrálnak az iskolai tanórákon, több dologra tudnak egyszerre figyelni, gondolkodásuk pedig rugalmasabbá, összetettebbé kezd válni. Később mindezek a készségek a gyerekek hétköznapi életében is egyre jobban megfigyelhetők lesznek. A rendszeres csoportmunkák fejlesztik a diákok egymás közötti kommunikációját és együttműködését, amely által megtanulnak alkalmazkodni és nyitottabbá válnak mások véleményére.

mcc_fit5.jpg

„A csapatok közötti hatékony együttműködés és az inspiráló, kreatív közösség a miskolci régióközpont sajátossága. Mindhárom évfolyam esetében elmondható, hogy a gyerekek rendkívül gyorsan megtalálták egymással a hangot, nagyon sok, foglalkozásokon átívelő barátság született. A FIT Program közösségi erején túl kiemelném, hogy a képzések nagy mértékben hozzájárulnak a diákok alapműveltségének színesítéséhez és tudásbeli hiányosságaik kiegészítéséhez, amelyek az iskolai rendszerben jelenleg nem megoldhatók” – mondta Madzinné Ortó Ildikó, a FIT Program miskolci régióvezetője.

Az ország hat városában (Pécsett, Miskolcon, Szolnokon, Veszprémben, Kecskeméten és Budapesten) működő FIT Program célja, hogy a szülőkkel és tanárokkal együtt támogassa a gyermekeket képességeik kibontakoztatásában, segítse az egyéni érdeklődési területek felfedezését és a későbbi tudatos pályaválasztást. A FIT Program keretében az oktatás a hagyományos iskolai rendszertől teljesen eltér, a képzés élménypedagógiai módszereken alapul és a diákok interaktív, kiscsoportos formában tanulnak. A szombati személyes alkalmakon alapuló és e-learning anyagokkal támogatott kurzusok olyan izgalmas témákat dolgoznak fel, mint a pénzügyi és egészségügyi tudatosság, robotika vagy médiaismeretek, amelyekkel szívesen foglalkoznak a felső tagozatosok.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat