2024. október 19. Nándor
Az igazságos Mátyás király ihlette meg a gyerekeket
minap.hu
|
2018. április 10. 18:35
|
frissítve: 2018. április 11. 17:20
Több mint ötszáz gyermek rajzolt Borsodban az igazságos Mátyás királyról. A legügyesebb diákokat kedden díjazták, a legjobb rajzokból pedig kiállítás is nyílt a megyei könyvtárban. Az illusztrációs pályázatot a Legkedvesebb Mátyás mondám címmel hirdette meg a költészet napjára a könyvtár.

rajzverseny_konytar_180410_ja_35.jpg

Fotó: Juhász Ákos

Az igazságos királyról szólt a mese kedden a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. Borsodból és Miskolcról több mint ötszáz gyermek közül jutalmazták a legügyesebbeket a mesével, egy oklevéllel és egy könyvvel.

Az iskolások mindannyian a kedvenc, Mátyásról szóló történetüket rajzolták le. Mátyás király udvari bolondja, Mátyás király és Kinizsi, vagy Hogy lett meg Mátyás király Fakó lova. A könyvtár első emeleti kiállítóterébe a pályázatra beérkezett legjobb negyven gyerekrajzot állították ki. A könyvtár az olvasás népszerűsítésére a Mátyás emlékév alkalmából hirdette meg az illusztrációs pályázatot.

rajzverseny_konytar_180410_ja_25.jpg

Prokai Margit, az intézmény igazgatója elmondta, az illusztrációkészítés különböző fázisaival ismerkedhettek meg a gyerekek. - Ez egy értelmezési folyamat, egy interpretáció, ugyanakkor természetesen olvasni is kell hozzá.

rajzverseny_konytar_180410_ja_9.jpg

Mátyás 575 éve született és 560 éve koronázták meg. Ezért az idei évet a nemzetpolitikai államtitkárság Mátyás király-emlékévnek nyilvánította.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat