2024. augusztus 22. Menyhért, Mirjam
Véget ért a FINA-konferencia
waterpolo.hu
|
2018. április 29. 12:00
|
frissítve: 2018. május 02. 15:25
Szombat délután véget ért a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) csütörtök óta tartó konferenciája, melynek Budapest adott otthont. A résztvevők hivatalos, nemzetközi sajtótájékoztatón számoltak be a háromnapos tanácskozás tapasztalatairól.

fina_konferencia.png

Csütörtöktől szombatig a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) kongresszusát tartották a fővárosban. Nemzetközi sajtótájékoztatón számolt be arról a vezető testület, konkrétan többek között Julio Maglione, a FINA elnöke és Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója, hogy az ülésen átbeszéltek minden olyan dolgot, felvetődött szabálymódosítást, amelyet az őszi kongresszuson a FINA elnöksége akár jóvá is hagyhat. Mint mondták, a sportág olimpiai műsorán maradását nem érzik veszélyben, ugyanakkor feltétlen szükséges néhány reform, ami elsősorban érthetőbbé teszi a pólót.

A háromnapos eseményt követő sajtótájékoztatón Julio Maglione közölte: a sportág jövőjét nagyban befolyásoló előadásokon és egyeztetéseken vannak túl. – Ismét tettünk egy nagyon fontos lépést, hogy a vízilabda újra a modern kor követelményeinek megfelelő játék legyen – közölte az elnök. – A sportág a legősibb csapatsport az olimpiák műsorán, így hatalmas értéket képvisel, de haladnia kell a korral, reagálnia a kihívásokra.

Cornel Marculescu kijelentette: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) részéről meghívott főigazgató-helyettes, Pere Miro – maga is egykori vízilabdázó – budapesti előadásában egyértelművé tette, mik a NOB elvárásai az olimpiai sportágakkal kapcsolatban. – Minél több fiatal érdeklődését keltse fel, és a lehető legszélesebb körben terjedjen el a világon – szögezte le Marculescu.

fina_konferencia_2.png

Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke a FINA edzőbizottságának alelnökeként is elmondta, a legfontosabb az átláthatóság: – Érdekes, és hasznos volt a négy évvel ezelőtt, Cancunban megrendezett konferencia is, de nem volt ennyire konkrét, mint ez. Ott sok amerikai sportvezető mondta el kívülállóként a pólóról a benyomásait, úgy, hogy valamennyien a gimnáziumban, vagy egyetemen vízilabdáztak, hiszen Amerikában gimnázium és egyetem sincs uszoda nélkül, s addig úsznak, míg be nem esik a medencébe a labda, onnantól pedig elkezdenek játszani – fogalmazott. Mint mondta, akkor mindenkinek az volt a baja, hogy egyfolytában szól a síp. – Mi erre úgy reagáltunk, hogy megkértük a játékvezetőket, fújjanak kevesebbet, azonban ebből hatalmas bunyók lettek. Úgy gondolom, ha azt szeretnénk, hogy kevesebbszer halljuk a sípot, a legrégebbi és legalapvetőbb szabályokat kellene leporolni és modernizálni – emelte ki.

Kemény Dénes úgy fogamlazott, ha bármelyik uszodába lejön egy nem vízilabda szakember, vagy nem pólós gondolkodású illető megnézni egy meccset, ha valamit nem ért, a FINA-szabály nem fog segíteni neki a megértésben. – Ezért lenne először ez a legfontosabb, mint a 21 ötletecske, ami között van jó, közepes, és rossz is. Ki lehet ezeket próbálni, de nem építünk házat úgy, hogy nincs rendben az alap. Amennyiben kijelölnének 3-4 olyan személyt, akiben mindenki megbízik, és ezeket két hónap alatt modernizálnák - nem sok szabálypontról van szó -, utána az ötleteket is lehet tesztelni, akár már a szombathelyi ifjúsági világbajnokságon – mondta, majd hozzátette: csak mindezt gyorsan, mert illik szólni az edzőknek, hogy fel tudják készíteni a játékosokat a változásokra.

– A leglényegesebb tehát egy vasbeton alap, hiszen a vízilabda jelenlegi ilyen alapja pont arra jó, hogy minél kevesebben értsék, ez pedig nem túl jó. Mexikóban többet beszéltünk még arról is, hogy kell eladni. Nos, engem egyszer lehet átvágni, ha megveszem a szupermarketben a gyönyörűen becsomagolt terméket, és nem jó, többet nem fogom megvásárolni. Először meg kell változtatnunk a terméket, hogy ha kicsomagoljuk, az tetsszen is - és ellentétben Cancunnal, itt már erről is volt szó, aminek örülök – hangoztatta.

A sajtótájékoztató után a bizottsági tagok – így Molnár Tamás, a technikai bizottság magyar tagja is – hivatalos értekezésekre mentek, amelyeken a fontos tennivalókat tűzték napirendre.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat