2024. július 18. Frigyes
Nomád Baradla Underground: két nap, öt táv
minap.hu
|
2018. május 25. 21:18
|
frissítve: 2018. május 27. 09:28
Két nap alatt – idén először – öt táv vár azokra a sportemberekre, akik ott lesznek Aggteleken és környékén a VII. Nomád Baradla Underground Trail elnevezésű terepfutó versenyen, melyre május 30-án, szerdáig lehet kedvezményesen előnevezni.

nomad_baradla1.jpg

– Annak idején, hat évvel ezelőtt miskolci ultrafutó-legenda barátunk, Németh Csaba ötlete alapján rendeztük meg a mára klasszikussá vált, 16 km-es távú versenyünket, melynek egyedülálló kuriózumként a mai napig része a Világörökség részét képező aggteleki Baradla-barlang 2,3 km-es szakasza is – tudtuk meg Eördögh Ákostól, az elmúlt években folyamatosan bővülő esemény főszervezőjétől. – A nyitó esztendőt követően jómagam találtam ki az újabb és újabb kihívásokat, így jutottunk el idén oda, hogy szeptember 1-2-re összesen öt versenyszámot kínálunk a futás és a természet kedvelőinek.

Az első napon, szombaton délelőtt a Baradla UndergoundTrail 34km és 16 km-es futama, aznap este 17.30-tól a Petzl Baradla UndergoundTrail 7km-es távja jelenthet kihívást. Másnap, újításként, Szögligeten, a Szalamandra-háznál a Szádvár Vertical, majd ugyanitt a 9 km-es KisPolski Cross. Ez utóbbi verseny aszfalttal és tereppel kombinált útvonala a napjainkra lakatlanná vált, egykori lengyel ajkú kistelepülés, Derenk felé halad. Aki 4 távra nevez, annak a vertical (felfutás) ingyenes, vagyis csak 3 távra kell nevezési díjat fizetnie. Szintén újdonság, hogy 4 táv alapján összetett versenyt is hirdetünk.

nomad_baradla2.jpg

Minden évben csak 1 nap van arra, hogy a cseppkőbarlangban futhassunk! Erre idén szeptember elsején kínálunk három távot is. Aszombati három pálya egyaránt érinti a vörös-tói középtúrát, ami a Baradla-barlang leghosszabb, 2300 méteres, villanyvilágítással ellátott szakasza. Színpompás cseppkőoszlopok, zászló-, függő- illetve állócseppkövek között vezet az út, elhaladva Magyarország legmagasabb állócseppköve, a 19 m magas Csillagvizsgáló mellett. A Sárkányfejet, valamint a barlang legnagyobb termét, a különleges akusztikájú Óriások termét is meg lehet csodálni futás közben. 

Gyakorló futóként nyugodt szívvel mondhatom, hogy mind az öt pályánk könnyen teljesíthető, élményekkel teli terepen vezet. Ez azt is jelenti, hogy a világ egyik legkülönlegesebb futóversenyén az aszfalthoz szokott, a tereppel mostanság ismerkedő „városi” futók is gond nélkül abszolválhatják a különböző távokat. Lényeges információ, hogy a kedvezményes előnevezésre május 30-ig tudunk lehetőséget biztosítani!

2017-ben a leghosszabb távon, 34 km-en kettős miskolci siker született, Szanyó Ágnes (ZSC) és Tigyi Levente (DTC) „húzta be” magabiztosan az első helyet. A 16 és 7 km-es távon viszont egyaránt szlovák sikert könyvelhettek el a házigazdák. A „csata” idén minden bizonnyal folytatódik, hiszen a viadalra ezúttal is szép számmal érkeznek majd a szomszédos országból.

A verseny rendezői ezúton is köszönetet mondanak kiváló partnereiknek, az Aggteleki Nemzeti Parknak, illetve a Nomád Baradla Camping- és Turista Szállónak.

További információk és előnevezés itt tehető.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat