2024. október 10. Gedeon
Miskolci, polgári, piknikezős – Újabb elemmel bővül a gasztroprogramok sora
Kujan István
|
2018. június 07. 13:30
|
frissítve: 2018. június 09. 08:29
Vasárnap első alkalommal rendeznek pikniket a Népkertben és a Vigadó teraszán. A Miskolci Gasztro Klaszter tagjai, éttermek és cukrászdák kínálják majd minőségi finomságaikat az érdeklődők számára 11 és 18 óra között.

A Miskolci Gasztro Klaszter ötlete Dudás Szabolcsnak, a Pizza, Kávé, Világbéke társtulajdonosának a fejéből pattant ki. Amikor megérkeztek Miskolcra éttermükkel, azzal keresték meg a többi tulajdonost, étteremvezetőt, hogyan lehetne tovább erősíteni a minőségi vendéglátást a borsodi megyeszékhelyen.

– Persze nem alakult volna így a kezdeményezés, ha nem találunk nyitott fülekre. Miskolc gasztronómiájának jeles képviselői már a kezdetektől nagyon lelkesen álltak az ötlethez – emelte ki Dudás Szabolcs, majd megjegyezte: a klaszter nem zárt csoport, ez egy nyitott közösség, mindenkit szeretettel várnak, aki elkötelezett a minőségi gasztronómia iránt, és tenni szeretne Miskolcért.

miskolci_piknik_180607_ki_37.jpg

Fotó: Kujan István

Nos, a Miskolci Gasztro Klaszter kezdeményezésére vasárnap egy újabb – remélhetőleg hagyománnyá váló – gasztroprogrammal bővül a kínálat: az I. Miskolci Piknik a Népkertben című rendezvényre 11 és 18 óra között várják az érdeklődőket. Rengeteg finomsággal készülnek az éttermek, mindjárt soroljuk is ezeket! A Pizza, Kávé, Világbéke az „utazó kemencéjével” érkezik, egy klasszikus nápolyi stílusú margaritával készülnek, mozzarellával, bazsalikommal.

Bárczi Tamás A Leves képviseletében elmondta, két levessel készülnek: mivel vasárnapi rendezvényről van szó, csakis a húsleves jöhetett szóba – ők azonban vietnámi pho-t fognak kínálni, ami egy nagyon tartalmas, sűrű leves, kacsahússal. A várható jó időre tekintettel azért elhoznak egy hideg katalán gazpachot is.

A Drót Bisztró barbecue-s csirkemellet tölt majd tortillába. Mint ismert, a pikniknek helyt adó helyszínt, a Népkerti Vigadót Barkóczi István vállalkozó újította fel, hozzá tartozik a Barkland Pincészet, az ő boraikat is megkóstolhatják majd a piknikezők. A zenéről Gáliklevi gondoskodik majd.

Vass Gábor a Tókert étterem részéről elmondta, zenekaruk a magyar klasszikusokból válogat, egy picit áthangszerelve: klasszikus bográcsos lecsót kínálnak majd, ehhez rostlapon sütnek szűzpecsenyét, és készítenek krumplilángost is. Ezeket együtt, vagy külön-külön is meg lehet majd vásárolni.

miskolci_piknik_180607_ki_14.jpg

A Végállomás Bistorant és a Desszertem is készül a piknikre. Vargáné Bodnár Henrietta tulajdonos kiemelte: kell és érdemes is Miskolcon igényes és minőségi gasztronómiát csinálni. S hogy mivel készülnek vasárnapra? A Végállomás egy ragacsos malacoldalast hoz házi molnárkával. A Desszertem cukrászműhely egy meggyes-cseresznyés pitét kínál majd, de gondolnak a laktóz-gluténérzékenyekre is, passió gyümölcs „levest”, krémet is hoznak számukra.

miskolci_piknik_180607_ki_40.jpg

Egy vasárnapi piknik persze nem lenne teljes finom italok nélkül. Sándor Zsolt borász Organikus Pincészetével lesz jelen. Kihangsúlyozta, hogy helyi borokkal szeretnék meglepni a közönséget, olyanokkal, amikkel eddig még nem találkozhattak. És természetesen az éttermek kínálatához igazítják a borkínálatot.

miskolci_piknik_180607_ki_12.jpg

– Egy város erejét a civil kezdeményezések száma és dinamikája adja meg – fogalmazott Miskolc polgármestere. Kriza Ákos hozzátette: a városban megvan az a közönség, amely a minőségi gasztrokínálatra vágyik, s ma már meg is kapja azt. – Miskolc hazánk egyik gasztronómiai fővárosa lett az elmúlt években – húzta alá a városvezető, hozzátéve: a kínálat már nemcsak a borsodi megyeszékhely lakóit mozgatja meg, hanem az ország minden részéből érkeznek ide turisták egy-egy étterem, cukrászda miatt.

miskolci_piknik_180607_ki_19.jpg

A kínálat mellett a rendezvények is egyre többeket vonzanak Miskolcra – és a miskolciak részéről is egyre nagyobb az igény a gasztroprogramokra. – Úgy gondolom, az ilyen kezdeményezések mellé a városnak oda kell állnia. Örömmel fogadtam a klaszter megszületését is, hiszen ez a miskolciak javát szolgálja – fogalmazott Kriza Ákos.

Az I. Miskolci Piknik a Népkertben tehát vasárnap 11 és 18 óra között várja a kikapcsolódni vágyókat. A finom ételek és italok fogyasztása közben szalmabálákon, pokrócokon, hintaszékeken pihenhetünk majd meg – kitűnő vasárnapi programnak ígérkezik a népkerti piknik!

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat