2024. október 07. Amália
„Ez egy tökéletes hely” – Lovas-íjász tábor a Lovagi Tornák Terén
Muntyán Bernadett
|
2018. július 19. 14:31
|
frissítve: 2018. július 23. 08:58
Lovas-íjász napközit tartanak a Lovagi Tornák Terén július 16. és 20. között, ahol igazi profiktól leshetik el a sport csínját-bínját a táborozók. A Diósgyőri vár lovas-íjász tábora iránt idén is töretlen volt az érdeklődés: mind a két turnus „teltházas”.

A napközi fiataljai testközelből ismerkedtek meg a lovakkal, a lószerszámokkal és a lovak gondozásával a tábor során, de belekóstoltak a munkalovaglás alapjaiba, valamint az eszközhasználatba is. Horcsin Tamás, a Természet Lovas Egyesület elnökétől megtudtuk, kétféle munkalovaglással ismerkedtek meg a fiatalok: a legkeletibbel és a legnyugatibbal. – A keleti típusúnál erősen kengyelben állva lovagolunk és nem is ülünk a nyeregben, míg a westernben abszolút „benne ülünk" a lóban, nem használunk nyerget – avatott be minket, laikusokat a lovaglás rejtelmeibe.

lovas_ijasztabor_20180719_vcs_15.jpg

Az öt nap alatt voltak olyan táborozók is, akik még sosem lovagoltak, vagy akik egyenesen félnek is a lovaktól, de akadtak visszajáró „vendégek” is. – Akik már nem először vannak itt, ők már szőrén ülték most meg a lovakat – részletezte. Mint mondta, nagyon sok lovas iskolában az a szokás, hogy futószáron körbe-körbe lovagoltatják a lovast, aki felveszi a ló mozgását, és akkor „jaj de jó, már ügettem” – gondolhatja, de valójában nem ügetett.

lovas_ijasztabor_20180719_vcs_18.jpg

– Ezt a ló akkor is megcsinálja, ha nincs a lovas a hátán. Én sokkal többre becsülöm azt, ha valaki el tud menni 2 kilométert akár lépésben, de átment patakon, úton, lejtőn, ez sokkal komolyabb lovas tudás – hangoztatta, majd kiemelte: ezért inkább a feladatmegoldásra fektetik a hangsúlyt.

lovas_ijasztabor_20180719_vcs_02.jpg

Csorba Diána még csak 10 éves, de már nem először ül lovon. – Nagyon szeretem a lovakat – kezdte Dia. – Az egyik oszlopról a másikra kell rakosgatni a poharakat, miközben a lóval sétálunk. Meg le szoktunk menni a dombon, meg feljönni, és az nagyon jó – lelkendezett.

lovas_ijasztabor_20180719_vcs_09.jpg

Fedor Árontól, a Szittya Lovasíjászok egyik tagjától megtudtuk, ez igazából egy kis ízelítő, hisz egy hét alatt igazából csak az alapokat tudják a gyerekek megtanulni. – Először magát a mozgást, a tartást gyakoroljuk; azt hogyan fogják meg a nyilat, hogyan fogjanak rá a vesszőre, hogyan feszítsék az íjat, és hogyan lőjenek – részletezte, majd hozzátette: 3-4 nap kell ahhoz, mire ez a sok információ fejben elrendeződik, és automatikussá válik a mozdulatsor.

lovas_ijasztabor_20180719_vcs_07.jpg

Káli-Nagy Lili először vett részt lovas-íjász táborban. – Íjászkodtam már korábban is, de most tanultam meg vállhoz húzni az íjat, mert eddig mindig szemhez húztam, és így sokkal könnyebb – mesélte élményeit. Lili annyira jól érezte magát a napköziben, hogy már az augusztusi turnusra is jelentkezett. – Szerintem ez egy tökéletes hely úgy, ahogy van – hangsúlyozta.

lovas_ijasztabor_20180719_vcs_03.jpg

A tábor során felelevenítették a régi lovas hagyományok hitvilágát is, délutánonként pedig interaktív tárlatvezetésen, kézműveskedésen és emléktárgykészítésen vettek részt.

A tábor rövid bemutatóval zárul pénteken, melynek során a szülők betekintést nyerhetnek, mit tanultak a gyermekek a táborban eltöltött idő alatt. 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat