2024. október 07. Amália
Légy te is a történelem részese! – Középkori Forgatag a Diósgyőri várban! (Képgalériákkal!)
minap.hu
|
2018. július 28. 17:16
|
frissítve: 2018. július 30. 08:50
Július utolsó hétvégéjén megelevenedik a történelem Diósgyőrben! A régió legnagyobb történelmi játékán tanúi lehetünk egy várostromnak, hagyományőrző bemutatókat nézhetünk, bepillanthatunk a katonai táborok életébe, megtudhatjuk milyen volt a középkori orvoslás és még egy korabeli kivégzés felidézésén is részt vehetünk. Harcedzett lovagok viaskodnak a király szórakoztatására, tűznyelők, komédiások harsogják tele az udvart és jóízű pecsenyék illata csábítja lakomára a megfáradt vándort.

Magyarország egyik legnagyobb történelmi játékán több mint kétszáz hagyományőrző idézi meg a múltat. A rendezvény a Minősített Európai Fesztivál címmel is büszkélkedhet, ezzel felkerült a kontinens fesztiváltérképére – ezt kár lenne kihagyni!

Szombaton ugyan módosult a XIX. Középkori Forgatag programja, de a város népének nincs félnivalója, hiszen több száz hagyományörzővel, mutatványossal és lovaggal találkozhatott az, aki kilátogatott a Diósgyőri várba szombaton.

A Buhurt Arénában a középkori harcosok sportját ismerhették meg az érdeklődők. Hiába a barátságos viadal és a tompa fegyverek, itt bizony nem kímélték egymást az vetélytársak: a küzdelem első vérig zajlott. A múltidézés egészen éjszakába nyúló élményeket kínál nekünk.

Ellátogatott hőn szeretett várunkba Kassai Lajos világrekorder lovasíjász, a modern kori lovasíjászat megteremtője, aki több Guiness világrekord tulajdonosa is. Ő az egyetlen ember a világon, aki képes váltott lovakon megállás nélkül 24 órán keresztül lovasíjászni. A lovas solymászat ősi hagyományát Krekács Zoltán hozta el Diósgyőrbe.

A Forgatagon is helyet kaptak a középkori táncok, vásári komédiák, udvari zenekarok és a Diósgyőri vár történetét idéző jelenetek. Rég elfeledett mesterségek művelői is bemutatták műhelyeik titkait. Megtudhattuk hogyan dolgozott egykor a bőrös, az ötvös, a könyvkötő vagy az alkimista. Aki pedig emléket szeretett volna hazavinni a kézműves vásárban megtalálhatja a szívének kedves tárgyat.

Vasárnap fordulatos, meglepetésekkel teli történelmi előadás és látványos küzdelmek várnak a nézőkre a Bajnokok Viadalán. A Lovagi Tornák Terét hagyományőrző csapatok népesítik be, akik a király és a királyné előtt izgalmas párviadalokban mérik össze erejüket. Egy látványos csatára is sor kerül, ahol fegyverek ropognak és ágyúk is eldördülnek, de lesz ostromgép és katapult is!

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat