2024. szeptember 02. Rebeka, Dorina
Családi rockopera a Diósgyőri vár árnyékában (Képgalériával!)
Muntyán Bernadett
|
2018. augusztus 12. 11:03
|
frissítve: 2018. augusztus 15. 08:39
Időutazás a Lovagi Tornák Terén! Ezúttal nem csupán visszaemlékezhettünk a Diósgyőri vár virágkorára, hanem szó szerint a részesei lehettünk történelmünk egy szeletének. Szombat éjszaka a Lovagi Tornák Tere benépesült: ám ezúttal nemcsak a lelátón bámészkodó látogatókkal, hanem lovakkal és lovasokkal, királyokkal és királynékkal, hadvezérekkel és lovas katonákkal – vagyis újra Miskolcon járt a Nemzeti Lovas Színház.

A Nemzeti Lovas Színház ez alkalommal is a magyar történelem egyik legendás nagy alakjának történetét dolgozta fel egy nagyszabású, új, magyar, családi rockoperában. 

matyas_az_igazsagos_20180811_bl_001_web.jpg

A darab Kinizsi Pál és Mátyás király barátságát elevenítette meg a Diósgyőri vár árnyékában. A fiatalok számára is közérthetően, a róla szóló legendás mesék elemeiből táplálkozva, rendkívül látványos módon mutatta be történelmünk ezen szeletét. Mátyás királyt minden magyar gyermek jól ismeri a magyar népmesékből, a róla keringő legendákból, és történelmi tanulmányaiból. Magyarország legnépszerűbb királyaként emlegetik, akinek talán történelmünk során először sikerült úgy felvirágoztatni hazánkat, hogy azt európai mércével mérve is elismerték.

matyas_az_igazsagos_20180811_bl_009_web.jpg

A közel háromórás előadás során fülbemászó dallamok és megható jelenetek váltogatták egymást, miközben folyamatosan történt valami: hol lovak vágtáztak, hol vérremenően harcoltak földön és lovon, hol kaszkadőrök mutatták be lélegzetelállító produkciójukat. Úgy röppent el ez a három óra, hogy át sem futott az agyamon, mennyi az idő, csupán arra tudtam koncentrálni le ne maradjak valami történésről. 

matyas_az_igazsagos_20180811_bl_011_web.jpg

A kifejezetten családoknak szóló új magyar családi rockopera történelmi vonatkozásában és sokszínűségében is felejthetetlen élményt nyújtott nem csupán a nagyoknak, de a legkisebbek sem unatkoztak egy pillanatra sem a Nemzeti Lovas Színház produkciója alatt. 

matyas_az_igazsagos_20180811_bl_026_web.jpg

A Nemzeti Lovas Színház Pintér Tibor vezetésével immár tíz éve hódít Magyarországon, egyedülálló lovas produkcióival. – Az, amit a Nemzeti Lovas Színház képvisel európai szinten is egyedülálló – mondta el portálunknak egy korábbi interjúban Pintér Tibor –, hiszen nagyon kevés olyan lovas színház van, mely dramaturgiai következetességgel játszik végig egy darabot.

matyas_az_igazsagos_20180811_bl_007_web.jpg

– Ma már arról szól ez a műfaj, hogy olyan lovakat keresünk, idomítunk, amelyek táncra perdülnek alattunk, és ez a tánc egészíti ki a mi muzsikánkat. Így aztán, mint a kentaurok, egybeolvadva a lovainkkal próbálunk mi is szó szerint táncra perdülni éneklés közben – tette hozzá.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat