2024. március 28. Gedeon, Johanna
Gyásznap lesz szombaton Olaszországban
hirado.hu/mti
|
2018. augusztus 16. 15:00
|
frissítve: 2018. augusztus 19. 11:00
Szombaton vesznek végső búcsút a genovai hídomlás áldozataitól, az állami szertartást az olasz nagyvárosban tartják. A balesetben a friss adatok szerint 39 ember halt meg.

Az eddig megtalált áldozatokon kívül még további tíz-húsz ember tűnhetett el az észak-olaszországi A10-es autópálya genovai hídjának keddi összeomlásakor – mondta csütörtökön Francesco Cozzi genovai főügyész.

Matteo Salvini belügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy azért nehéz megállapítani a tényleges számot, mert előfordulhat, hogy valakinek az eltűnését bejelentették családtagjai, de pusztán az is lehet, hogy nyaralni mentek, el is érték úticéljukat, de nem léptek kapcsolatba rokonaikkal.

A balesetben a friss adatok szerint 39 ember halt meg.

A kórházban ápoltak többségének súlyos az állapota. A római kormány rendkívüli, 5 millió eurós segélyt utalt a halálos áldozatok családtagjainak, és 12 hónapos szükségállapotot rendelt el a Genovát is magába foglaló Liguria térségben – közölte az M1 Híradója.

Genovában szerdán is egész éjszaka dolgoztak a kotrógépek, emelődaruk, megpróbálták elmozdítani a több tonnás híddarabokat a keddi szerencsétlenség helyszínén. A mentők abban reménykednek, hátha találnak olyan rést, hasadékot a törmelékek között, ahová valaki beszorult, és így élve maradhatott. Bár tudják, hogy erre kevés az esély, egyelőre nem adják fel.

genova_hid.jpg

Az A10-es autópálya leszakadt hídja Genova közelében (Fotó: MTI/EPA/Luca Zennaro)

A híd leszakadt része előtt mementóként ott áll egy kis zöld kamion. A jármű sofőrje valószínűleg új születésnapját ünnepelheti, csupán méterekre állt meg a szakadéktól. Sokak azonban nem voltak ilyen szerencsések, 30 személyautó és 3 kamion zuhant a mélybe.

Nincsenek egyszerű helyzetben a viadukt közelében élők sem, 311 családot, összesen 634 embert kellett kitelepíteni a híd környéki utcákból, mert félő, hogy több épület is összedőlhet.

A kormányfő a helyszínre látogatva elmondta: a genovai polgármester arról tájékoztatta őt, hogy a kilakoltatottak többsége rokonoknál, barátoknál keresett ideiglenes szállást, de idővel, nyilván mindenkinek biztosítani kell egy új otthont. Guiseppe Conte a helyi kórházba is ellátogatott. A hídomlásban tizenhatan sérültek meg, közülük tizenketten válságos állapotban vannak.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat