2024. szeptember 05. Viktor, Lőrinc
"Szerencse fel, szerencse le, ilyen a bányász élete" – Bányásznap Perecesen (Képgalériákkal!)
minap.hu/Miskolc TV
|
2018. szeptember 01. 18:18
|
frissítve: 2018. szeptember 03. 14:03
Idén is megrendezték a mára hagyománnyá vált bányásznapot Perecesen, ám ezúttal új helyszínen: a Tárna téren. A szervező Új Bányamécs Baráti Kör Egyesület számos szórakoztató és a bányakultúrát megidéző programmal várta szombaton az érdeklődőket a szabadtéri színpadon és a koszorúzási helyszíneken.

A rendezvénysorozat délelőtt a gyerekeknek szánt műsorokkal vette kezdtetét. Mások mellett egy fafaragó mester várta az érdeklődőket, hogy beavassa őket mestersége rejtelmeibe, 11 órától pedig a szokásos feleségcipelő verseny következett. Rendőrségi és tűzoltó autókat is megtekinthettek a látogatók, majd a hagyományoknak megfelelően, koszorúzással tisztelegtek a kopjafánál, és a Kis Bányász szobornál, s köszöntő beszédek hangzottak el. 

banyasznap_perecesen_20180901_bl_039_web.jpg

Kiss János, Miskolc város alpolgármestere beszéde elején tiszteletét fejezte ki azok iránt, akik évtizedekkel ezelőtt nap, mint nap végezték a bányászok kemény, becsületes és tisztességes munkáját. – Nem az volt az igazi baj, hogy meghozták azt a döntést, mely szerint a magyar bányászatot be kell rekeszteni – idézte fel a múltat az alpolgármester –, az igazi baj az volt, hogy ezt a döntést egy kicsit visszafelé is fordították az időben.

banyasznap_perecesen_20180901_bl_021_web.jpg

Hozzátette: a sok-sok korábbi küzdelem és munka, a közösségépítő és kulturális területeken elért sikerek is mind megkérdőjeleződtek abban a tekintetben, hogy ha a jövőben ez a terület már nem értékes, akkor a múltja vajon értékszerű volt-e. – Annak ellenére, hogy ez a kérdés egyáltalán felvetődhetett, szerencsére mindig volt néhány "sziget" és "világító fáklya", mely hitet tett emellett a régi kultúra mellett. Ilyen volt Pereces is – húzta alá az alpolgármester.

banyasznap_perecesen_20180901_bl_052_web.jpg

Mint mondta, Pereces nem csupán megőrizte ezeket az értékeket, de évről-évre terjeszti is: meghívja ide a miskolciakat, a környékbelieket, hogy bemutassa a bányakultúrát. A munka, amit a perecesi közösség elvégzett, felhatalmazza az embereket arra, hogy a bányász-himnusz "Szerencse fel, szerencse le" sorából a "fel"-re koncentráljanak, mert Perces előtt kiemelkedő jövő áll.

Pereces 150 éves

Pakusza Zoltán helyi önkormányzati képviselő a rendezvényen egyebek mellett a perecesi bányatelep és Pereces múltjáról szólt. - Rengeteg mindent adunk Miskolcnak. Gyönyörű természeti környezetet, kultúrális sokszínűséget, mellyel a várost gazdagítjuk. Pereces falu a városban, egy olyan erős közösség erős, amely ismeri, tiszteli a hagyományait, és tovább élteti őket - fogalmazott a képviselő, kiemelve: annak a közösségnek van jövője, mely ismeri a gyökereit, és tiszteli az őseit.

banyasznap_perecesen_20180901_bl_050_web.jpg

A zenés, táncos, szórakoztató programok között szerepelt nótázás Újvári Marikával, de fellépett a Perecesi Bányász Koncert Fúvós Zenekara, illetve a Groovehouse is. Este 9 órakor tűzijátékkal zárul az esemény.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat