2024. szeptember 01. Egyed, Egon
Több mint száz kiállító mutatkozik be idén a megyei közfoglalkoztatási kiállításon
Kujan István
|
2018. szeptember 04. 12:22
|
frissítve: 2018. szeptember 05. 19:18
A megye 16 járásának 106 kiállítója mutatja meg, hogy milyen értéket teremtettek a közfoglalkoztatásban. Mellettük, szeptember 7-én és 8-án a környező megyék településeinek belvárosban felállított standjainál is nézelődhetünk, vásárolhatunk az V. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közfoglalkoztatási Kiállításon és Vásáron, amit a miskolci önkormányzat és a megyei kormányhivatal közösen szervez meg.

kozfoglalkoztatasi_kiall_170908_ja_58.jpg

A rendezvény célja a kezdetektől változatlanul az, hogy bemutassák a közfoglalkoztatás során előállított termékeket, a programok értékteremtő jellegét és hasznosságát a települések fejlődése szempontjából. A kiállítás ugyanakkor lehetőséget biztosít a közfoglalkoztatók számára, hogy megismertessék a látogatókkal azokat az újszerű elemeket, amiket a különböző foglalkoztatási programok keretein belül valósítottak meg.

kozfoglalkoztatas_20180904_vcs_1.jpg

Fotó: Végh Csaba

Demeter Ervin kormánymegbízott a péntek-szombati programot beharangozó keddi sajtótájékoztatón ismertette, az eseményen a megye 16 járásának 106 kiállítója mellett Heves megye három, Nógrád megye kettő, Hajdú-Bihar megyének pedig öt települése is bemutatkozik.

Kifejtette, a közfoglalkoztatás bevezetésével korábban az volt a kormányzat célja, hogy mindenki, aki tud és szeretne dolgozni, az megkapja a munkába állás lehetőségét. – Úgy gondolom, ez a célkitűzést elértük. Ma már tehát sokkal inkább az a szándék, hogy minél többen átkerüljenek a munkaerőpiacra – húzta alá a megyei kormánymegbízott.

Demeter Ervin adatokkal támasztotta alá mondanivalóját. Ismertette például, hogy míg 2017 első félévében országosan 187 300 közfoglalkoztatottat tartottak számon, addig idén már csak 148 ezret. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szintén látványos a változás: míg tavaly 33 400-an dolgoztak közfoglalkoztatottként, addig idén alig 28 ezren. Mindehhez kellett az is – fűzte hozzá a kormánymegbízott –, hogy képzést is adtak az embereknek. Örvendetes az a mutató is, folytatta, hogy a tanfolyamokon részt vett 13 675 alacsony képzettségű közfoglalkoztatottból több mint 11 ezren sikeresen le is vizsgáztak. Olyan szakmákban – mások mellett zöldterületi kisgépüzemeltető, parkgondozó, hulladékhasznosító-komposztáló, virágkötő, kerti munkás, stb. – szerezhettek gyakorlati tudást, amivel településükön és a munkaerőpiacon is megállják a helyüket – hangsúlyozta Demeter Ervin, akitől azt is megtudhattuk, hogy a kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya 70 foglalkoztató közel 650 állását kínálja majd a kétnapos kiállítás és vásáron.

kozfoglalkoztatas_20180904_vcs_5.jpg

A program magas színvonalát és társadalmi beágyazottságát méltatta a sajtótájékoztatón a házigazda település alpolgármestere. Kiss János leszögezte: Miskolc lakossága jó szívvel és nagy érdeklődéssel várja a kiállítókat, a településeket – és azzal a szándékkal, hogy a kínált termékek közül vásárolni is kíván.

Az alpolgármester megerősítette, a folyamatosan érkező beruházó cégeket el kell látni munkaerővel.

– A közfoglalkoztatás betöltötte eredeti célját, mivel rengetegen szereztek újra munkagyakorlatot, jutottak fizetéshez, lelki egyensúlyuk és társadalmi kapcsolataik is megerősödtek, így be tudtak lépni a munkaerőpiacra – emelte ki.

Miskolc közfoglalkoztatásáról szólva elmondta továbbá, hogy a Városgazda Kft.-nél is folyamatos csökkenést mutat a közfoglalkoztatottak száma, sokan kerülnek át a szabad munkaerőpiacra.

A munkaügyi központ legfrissebb elemzése szerint több hónapja kiemelkedően csökken a munkanélküliség a miskolci járásban, a 2018 áprilisában például csaknem 2600 fővel (25,4 százalék) volt kevesebb a nyilvántartott álláskeresők száma az előző év hasonló időszakához képest. Miskolcon a közfoglalkoztatásban nyilvántartottak száma 1 év alatt szintén jelentősen, 8,8 százalékkal csökkent, és mivel nincs elvándorlás, ők a munkaerőpiacon tudtak elhelyezkedni.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat