2024. július 17. Endre, Elek
Elütötte a sértettet és elhajtott – elsőfokú ítélet az első tárgyaláson
minap.hu
|
2018. október 15. 16:01
|
frissítve: 2018. október 17. 13:37
Az Encsi Járásbíróság az első tárgyalási napon ítéletet hozott annak a vádlottnak az ügyében, aki a 39. számú főúton gázolta el a sértettet, majd segítségnyújtás nélkül távozott.

A férfi 2017 októberében ködös látási viszonyok mellett a munkáltatója tehergépjárművével közlekedett a 39. számú főúton Encsről Gibárt felé. Mellette kiskorú gyermeke utazott, azonban sem az ő, sem a vádlott biztonsági öve nem volt becsatolva. A főút mellett párhuzamosan aszfaltozott kerékpárút vezet. A néhai sértett sötét ruházatot viselve a vádlottal azonos forgalmi sávban, egyező haladási irányban, szabálytalanul gyalogolt a főúton az úttest jobb szélétől mintegy 1,2 méterre balra. A vádlott a köd miatt kb. 15 méter távolságból észlelte a néhai sértettet, akit a jármű jobb első részével 55 km/h-s sebességgel fékezés nélkül elütött. A sértett teste a jármű lámpájának, motorháztetőjének, szélvédőjének, majd oldalsó visszapillantó tükrének csapódott, és az úttestre zuhant. A vádlott az ütközést követően megállt és kiszállt a járműből, de segítséget nem nyújtott, és adatai hátrahagyása nélkül elhajtott a helyszínről. Gyermekét ezután hazavitte, majd egyedül visszatért a baleset helyszínére, de nem hívott mentőt, segítséget nem nyújtott és ismét távozott.

A sértett súlyos, élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett és a baleset helyszínén életét vesztette, időszerű és szakszerű orvosi segítséggel sem lett volna elkerülhető a végzetes eredmény. A vádlott vészfékezési féktávolságon belül észlelte a sértettet, így a baleset nem volt elkerülhető.

A tárgyaláson a vádlott részletes, tényfeltáró beismerő vallomást tett, így a bíróság a 2018. július 1. napjától hatályos új törvény rendelkezései szerint további bizonyítási eljárás nélkül ítéletet hozott az ügyében és segítségnyújtás elmulasztása miatt 6 hónap fogházbüntetésre és 1 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását 1 év próbaidőre felfüggesztette.

Enyhítő körülmény volt a beismerő vallomásán túl, hogy a büntetlen előéletű vádlott közlekedési előélete kifogástalan volt, továbbá személyi körülményei. Azonban súlyosította a büntetést, hogy a baleset súlyos következménnyel járt.

(Kinti képünk csak illusztráció.)

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat