2024. július 25. Kristóf, Jakab
„Velünk élő néphagyomány ” – októberben is színes programokkal vár a Művészetek Háza!
minap.hu
|
2018. október 19. 14:25
|
frissítve: 2018. október 20. 12:39
„A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása” – mondta egykor Morus Tamás humanista, költő. Fontos, hogy megismerjük gyökereinket, hogy az ének, a tánc és a magyar nyelv összetartó ereje révén tovább vigyük a több évszázad óta élő tradíciókat. Októberben minderre lehetőség lesz a Művészetek Házában! Itt lesz a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, akik az Örökség című előadásukat hozzák el a miskolci közönségnek. Valamint a Háromszék Táncegyüttes Sepsiszentgyörgyből, akik Benedek Elek meséje nyomán, a Szerencsekrajcár mesejátékra várják a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

2048px_szerencsekrajcar_hte_foto-urmosileventemihalydsc02403.jpg

Fotó: Urmosi Levente Mihály

Gyorsan változó világunkban, a mulandó csillogástól vakítottan megfeledkezhetünk saját kincseinkről. Napról napra fel kell mutatni, mint a törvény tábláit, hogy megtartsuk és megbecsüljük. És meg kell mutatni az egész világnak, hogy mások is megbecsüljék – vallja a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, akik október 22-én egy felejthetetlen produkcióval érkeznek Miskolcra. Az Örökség – Dalok és táncok Csík vármegyéből egy  kilenc szerkezeti egységből felépített produkció, mely az élet jeles pillanataiból merít, azokból válogat, felsorakoztatja úgy, ahogy áthagyományozódtak nemzedékről nemzedékre, egységes egésszé sűrítve őket. Györfi Erzsébet és András Orsolya énekes szólisták dalai prózai idézetekkel kiegészítve alkotják a műsor gerincét, amire természetességgel kapcsolódnak a környék – Csík, Gyergyó és Gyimes táncai.

2048px_szerencsekrajcar_hte_foto-urmosileventemihalydsc02293.jpg

Fotó: Urmosi Levente Mihály

Október 24-én a családi kikapcsolódásra is lesz alkalom, amikor a Háromszék Táncegyüttes a Szerencsekrajcár mesejátékot mutatja be a nagyközönségnek. A tréfás történet eleven, emberi hangon mesél arról a nehéz de szükséges emberi állapotról, mely a társadalomba való beilleszkedést, a minden körülmények között való helytállást jelenti. A mese főhőse Gyurika, a legkisebb fiú, a történet elején kicsi és gyenge, apja alkalmatlannak tartja a szolgálatra. Vágyik arra, hogy az emberek befogadják, szeressék és megbecsüljék. Célja eléréséhez azonban számtalan próbát kell kiállnia. Ez az út vezet családja megmentéséhez, a királylány szívének és a fele királyságnak elnyeréséhez. Az előadásba beépülő mondókák, rigmusok, névcsúfolók, gyerekjátékok, szokások egy olyan mesevilágot varázsolnak, amelyben a gyerekek saját magukra ismerhetnek, otthonukra lelnek. Hiszen az örök boldogság megtalálása csak félelmeink legyőzésével lehetséges – emelik ki az alkotók.

hargita_egyuttes_orokseg_eloadas_foto_dobos_eszter_2.jpg

Fotó: Dobos Eszter

A MÜHA galériájában november 5-ig (délután 2 és este10 óra között) látogatható a Kereszteződések című kiállítás, mely a Tornai Kortárs Művésztelepen készült alkotásokból válogat, hat kiváló felvidéki művész munkáit mutatja be. Érdekesség, hogy a művésztelepen több generáció is részt vett a munkában, sőt nem ritka alkalommal mentor, mester, tanár és tanítvány együtt. Az itt készült alkotásokra jellemző a kereszteződés – innen a most megnyitott tárlat címe – az alkotói tevékenységek, gondolatok, emberi életek, kultúrák keresztezik egymást.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat