2024. augusztus 26. Izsó
Adventi Kormorán koncert az Adyban
minap.hu
|
2018. november 22. 17:44
|
frissítve: 2018. november 24. 13:08
Évek óta nem lépett föl Miskolcon a Kormorán zenekar, ezt a hiányt most az Ady Művházban pótolják december 14-én.

Koltay Gergely 1976-ban alapította a formációt, amely a honi zenei életben elsőként ötvözte a népzenei elemeket a nemzetközi rock muzsika jegyeivel. Dalaikban hallhatóak tradicionális népi hangszerek, amelyek együtt szólalnak meg rock instrumentumokkal.

kormoran_koncert_ady_3.jpg

A Kormorán az elmúlt évtizedekben eljutott szinte minden európai országba, koncertezett a tengerentúlon, és több albumot jelentetett meg külföldön. Egy sor színpadi mű, opera, valamint filmzene bizonyítja a zenekar sokszínűségét s alkotóerejét (Julianus, Honfoglalás, Sacra Corona, Trianon, A Költő visszatér, A Megfeszített, A Napba öltözött leány).

A Kormorán 2000 óta másodvirágzását éli, az ezredfordulóra ugyanis Koltay nyolc elhivatott és invenciózus zenészt gyűjtött maga köré, még lendületesebbé, hitelesebbé téve a formációt. Vele beszélgettünk a miskolci adventi koncert kapcsán.

kormoran_koncert_ady_4.jpg

„A Kormorán 42 éves pályafutása során több mint hetven muzsikussal dolgoztam együtt – nyilatkozta. – Ehhez hozzá jön még több mint háromszáz hazai művész, akikkel valamilyen album megjelenhetett. Egy párat felsorolnék: Bessennyi Ferenc, Benkő Péter, Selmeczi Roland, Ruttkai Laura, Laklóth Aladár és sorolhatnám a sok kiváló művészt. Mellettük a nagy „sztárok”: Demjén Feri, Charlie, Deák Bill, Zalatnay Cini, Cserháti Zsuzsa és jó páran, akik félig-meddig nekem vagy a Kormoránnak köszönhetik a reflektorfényt, a mikrofont: Bayer Friderika, Janza Kata, Keresztes Ildikó.”

kormoran_koncert_ady_2.jpg

A zenekar számtalan elismerésben részesült már, 25 éves jubileumi koncertjük alkalmával „A Magyar Szabadság” díjat kapta meg, két esztendőre rá pedig Koltay Gergely munkásságáért átvehette a Mádl Ferenc köztársasági elnök által adományozott „Magyar Köztársasági Aranykeresztet”, de elnyerték már a Magyar Örökség Díjat is.

kormoran_koncert_ady_1.jpg

Gergely az alábbiakban foglalta össze a zenekar jelenét: „A Kormorán sok év után elérkezett egy új időszámításhoz, hiszen velünk énekel a felvidéki Gútáról Vadkerti Imre, egy vajdasági kis faluból elindult Fehér Nóra és a Honfoglalás film zenefelvételei óta velem dolgozó kézdivásárhelyi Gáspár Álmos, akinek sokat köszönhetek. A magyar lélek nem áru, nem eladható! A Kormorán e világ ellen működik, más életérzés, más élő zenei produktum. Nem kívánunk senkinek megfelelni. Az Új Időszámítás album a Kormorán lelkiismerete és mi mindannyian saját lelkiismeretünknek tartozunk elszámolással. Ha Isten segít minket, december 14-én ezt az életérzést, ezeket a gondolatokat tudjuk a zene nyelvén közvetíteni a hallgatóságnak Miskolcon. Sok régi ismert dalt és az új lemez néhány zenei gondolatát adjuk át az Adyban – tudatta.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat