2024. április 26. Ervin
Az ország egyik leghatékonyabb közbiztonsági kamerarendszere épül - íme a részletek!
minap.hu
|
2019. január 29. 16:31
|
frissítve: 2019. február 01. 17:00
Hamarosan több száz új térfigyelő kamerát telepítenek Miskolc közterületein. Az előkészítő szakaszok lezárultak, hamarosan elkezdődik a beszerzés. Már működik az új kamerák képeit fogadó és tároló nagy kapacitású szerver számítógép, s 2019-ben kialakítják az új Operatív Műveletei Központot is, ahol több tucat monitoron figyelik majd a kamerák képeit a MIÖR munkatársai. A közbiztonságot érintő fejlesztésekről Szécsényi Mariannával, a városi Rendészeti Bizottság elnökével beszélgettünk.

szecsenyi_mariann_180710_ja_1.jpg

Mint mondta, egy biztonságos, élhető város megteremtése a cél. Ennek érdekében folyamatosan hoznak olyan döntéseket, amelyeknek köszönhetően nő a lakosság szubjektív biztonságérzete. Fontos lépés volt ezen az úton a nyomortelepek felszámolása, de ide sorolható az önkormányzati rendészet és a rendészeti alközpontok kialakítása, valamint a seriff-rendszer létrehozása. Így lesz a közbiztonság megélhető, érezhető valóság, a kamerarendszer bővítése pedig egy újabb lépés ehhez.

- Mennyiben lesz más, illetve újszerű a most kiépítendő térfigyelő rendszer?

- A már működő kamerarendszerek alkalmazása során szerzett tapasztalatok alapján egységes és a későbbiekben is bővíthető hálózatot kívánunk létrehozni, amellyel a Városi Operatív Műveleti Központ alapjait teremtjük meg. A Műveleti Központban helyet kapó térfelügyelet közvetlen összeköttetésben áll majd a rendőrség Tevékenység-irányítási központjával. A rendészeti feladatok tervezése, szervezése, irányítása és koordinációja egy közös szervezettségi szintre kerül. Az egyes események alkalmával a rendőrség és az Önkormányzati Rendészet szakemberei közösen dönthetik el, hogy melyik szervezet beavatkozási, intézkedési hatáskörét érinti az esemény.

kamera_mor_150223_ja_2.jpg

- Pontosan hány új kamera érkezik, és mely helyszínekre lesznek ezek elhelyezve?

- A város 458 helyszínén 768 új térfigyelő kamerát helyezünk majd el. A megfigyelési pontok kijelölése közbiztonsági és bűnmegelőzési szempontok szerint, városi érdekek és értékek felmérése alapján, széles körű egyeztetés alapján történt. Kikértük a rendőrség, a mentők, a katasztrófavédelem és a lakosság véleményét is. A térfigyelő rendszer minden eleme – nem csak az új, hanem a meglevő kamerák is – a jövőben nagy sebességű optikai hálózaton lesznek elérhetők, melyet a NISZ (Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt) épít ki. Az erre vonatkozó tervek 2018 év végére elkészültek, a kivitelezés folyamatban van.

- Milyen kiegészítő műszaki berendezések segítik a kamerák felvételeinek kiértékelését?

terfigyelo3.jpg

- Miután véglegessé váltak az adatátviteli hálózat tervei, lefolytatták az egyes helyszínek erősáramú tervezést és kivitelezést magában foglaló közbeszerzési eljárásait is, amelyben hamarosan eredményhirdetés várható. A Polgármesteri Hivatalban már működik az új kamerák képeit fogadó és tároló nagy kapacitású szerver számítógép. 2019-ben kialakítják az új Operatív Műveletei Központot is, ahol egységes, modern környezetben 16 munkaállomáson figyelik majd az élőképeket a MIÖR munkatársai. A munkát egy modern, 24 monitoros monitorfal is segíti majd, a 16 munkaállomáson pedig további 48 monitor jeleníti meg a kamerák képeit.

- Mikor szerelik fel az új kamerákat, és nagyjából mekkorák lesznek az új rendszer költségei?

- Az előkészítő szakaszok lezárultak, így hamarosan elkezdődhetnek a kamerák és más eszközök beszerzésére vonatkozó eljárások. Az új kamerák többségének telepítésére várhatóan 2020-ban kerül sor. A miskolci közterületi kamerarendszer bővítésének költségeit – a Modern Városok Program keretei között – a magyar állam fedezi. A kiépítendő optikai hálózat és az adatátviteli rendszer üzemeltetési költségeit 2020-ig a Belügyminisztérium állja, az egyéb, későbbiekben felmerülő költségek - áramdíj, javítás - az önkormányzatra hárulnak. A fejlesztés költsége nettó 1,261 milliárd (bruttó 1.6 milliárd) forint, amely tartalmazza a kamerabeszerzést, a kiépítést, a megfigyelőközpont informatikai lábát és az erősáramú kiépítést is.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat