2021. október 21. Orsolya
Akadémiai Esték – az Eötvös-emlékév jegyében
minap.hu
|
2019. február 14. 07:31
|
frissítve: 2019. február 17. 12:36
Száz évvel ezelőtt hunyt el Eötvös Loránd, az emlékév alkalmából Szarka László Csaba geofizikus-mérnök tartott előadást szerdán a Miskolci Területi Bizottság székházában. A szervezők számtalan programmal készülnek még: a hagyományhoz híven lesz érmekibocsátás, de számtalan tudós teszi majd tiszteletét Miskolcon.

eotvos_eloadas_mta_190213ml_3.jpg

Fotó: Mocsári László

Az Eötvös Loránd emlékév alkalmából tartott előadást a MAB-klub elnöke nyitotta meg. Szabó-Tóth Kinga annak a véleményének adott hangot, hogy erős előadássorozatot sikerült megszervezni az Akadémiai Esték tavaszi szemeszterére.

Az est folyamán az érdeklődők mélyebben megismerhették a tudós munkásságát, életét, kutatásait, de rengeteg érdekességet is tartogatott a program: a vendégek 3D szemüvegen át megtehinthették például az Eötvös által készített és utómunkán átesett térhatású képeket.

eotvos_eloadas_mta_190213ml_6.jpg

Báró Eötvös Loránd nem egyszerűen a természettudomány máig ható kutatója volt, hanem kiemelkedő közéleti személyiség is: akadémiai elnök, egyetemi rektor, vallás- és közoktatási miniszter. Eötvös Loránd – Eötvös József író és miniszter fia – költői ihletettséggel megáldott tudós, ismeretterjesztő és szónok volt. Különösen a tehetségek felkarolásában, az egyetemi ifjúság testi-lelki egészségének pártolásában haladt apja nyomdokán. Színes egyéniségéhez a sport (mindenekelőtt a hegymászás) és a fényképészet („tömörlátvány”, azaz térhatású fényképek készítése) is hozzá tartozott. Einstein méltatása szerint a fizika egyik fejedelme, hiszen az ő munkássága hozzájárult a relativitáselmélet bizonyításához is. Eötvös Loránd halálának 100. évfordulója bekerült az UNESCO-val közösen ünnepelt évfordulók közé. Magyarországon és határon túl egy nagyon gazdag emlékév van kibontakozóban, amelyben Eötvös Lorándot a mindenkori ifjúság példaképének ajánlják.

eotvos_eloadas_mta_190213ml_4.jpg

Az est előadója Szarka László Csaba geofizikus-mérnök, az MTA levelező tagja, a Miskolci Egyetem, vagyis az akkori Nehézipari Műszaki Egyetem Bányamérnöki Kar egykori hallgatója volt. 1977-2010 között a soproni akadémiai kutatóintézet, az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet kutatója, 2002-től a soproni egyetem tanára. 2010-2015 között az MTA Titkárság Kutatóintézeti Főosztály vezetője, jelenleg az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója. 2018 novemberében felkérést kapott az Eötvös Loránd halála 100. évfordulójának alkalmából szervezendő emlékév koordinációs testületének vezetésére.

Kérdésünkre elmondta, hogy Eötvös Loránd találmányai széles skálán mozgatták előre a tudományos élet fejlődését. – Az Eötvös-inga például halála után rendkívül népszerűvé vált. Segítségével fedezték fel az amerikai kőolajmezők nagyrészét, de hasonló felfedezések voltak Indiában és Kínában is – részletezte. 

Az emlékév hivatalossá nyilvánítása egyébként még nem történt meg, ez február végére várható. – Nagyjából 30-35 közreműködő szervezet készül az emlékévre és várja a hivatalos bejentést, az ehhez tartozó forrásokat. Természetesen önerőből is rengeteg programot szerveznek. Április 8-án Budapesten az akadémia székházában, halála évfordulóján lesz egy ünnepség külföldi résztvevőkkel és két miniszter védnökségével, Áder János köztársasági elnök jelenlétében. Emlékérme és emlékbélyeg kibocsátása is várható a Magyar Nemzeti Banktól. Világviszonylatban hozzávetőlegesen 50 kiváló kutatót kértünk meg arra, hogy legyenek az Eötvös 100 tiszteletbeli bizottság tagjai, és a maguk területén népszerűsítsék munkásságát. Mindenki nagy megtiszteltetésként fogadta a felkérést – mondta Szarka László.

eotvos_eloadas_mta_190213ml_5.jpg

Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának dékánja is tiszteletét tette az esten. Elmondta, hogy aki műszaki pályán mozog, természetesen jól ismeri Eötvös nevét. – A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara szintén azok között a szervezetek között van, amelyek az emlékévet szervezik és lebonyolítják. Karunk számára rengeteget jelent a tudós munkássága, hiszen jelenleg is van geofizikus képzésünk, és nem csupán mint tudós és műszaki eszközök fejlesztője játszott nagy szerepet, de közéleti tevékenysége révén, a tudománypolitika alapítójaként is jelentős szerepet játszott. Az Eötvös-inga kettes számú példánya a mi birtokunkban van, amit az emlékévre való tekintettel meg is tekinthettek az érdeklődők a szerdai nap folyamán. A műszert ma is használják nyersanyagkutatási projektek során használjuk és használták a múltban is – mutatott rá a dékán.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat