2019. november 13. Szilvia
„Az eltiport nemzet újjászületik” – Újra szónokversenyt tartottak Miskolcon
Miskolc Televízió/minap.hu
|
2018. december 14. 16:40
|
frissítve: 2018. december 17. 09:45
Tizenegyedik alkalommal hirdette meg a Miskolc Város Ifjú Szónoka című versenyt az önkormányzat és az egyetem Állam- és Jogtudományi Kara. Pénteken a városházán mérték össze tudásukat középiskolás végzős diákok.

A miskolci jogi kar 2019-ben ünnepi megemlékezés-sorozattal emlékezik az Eperjesi Evangélikus Jogakadémia 100 évvel korábbi Miskolcra költözéséről. Ennek volt nyitórendezvénye az idei szónokverseny, melynek mottója ezúttal ez volt: „az eltiport nemzet újjászületik, de öngyilkos nemzetnek nincs feltámadás.”

szonokverseny_181214ml_11.jpg

Fotó: Mocsári László

A verseny alapítója úgy fogalmazott: 11 évvel ezelőtt „termékeny talajba hullott a mag, amit elvetettünk”. Szitás Benedek egyetemi docens, ügyvéd kifejtette, a szónokverseny lehetőséget biztosít arra, hogy a fiatalok összemérjék tudásukat az élőszóban való jártasságukról.

– Mindenkinek kötelessége az édesanyánktól megtanult nyelvet szépen, helyesen használni. A nyilvánosság előtt megszólalni nehéz, de a szónoklás igenis megtanulható; kell hozzá persze sok gyakorlás, tapasztalat és elméleti tudás is – sorolta Szitás Benedek, megjegyezve, hogy az eddigi versenyeken is bebizonyosodott: a miskolci végzős diákoknál megvan a készség, a hajlam, az adottság arra, hogy megfeleljenek a követelményeknek.

szonokverseny_181214ml_16.jpg

A szónokversenyt a jogi karral közösen a miskolci önkormányzat rendezi meg. Menyhárt Szabolcs alpolgármesteri kabinetvezető érdeklődésünkre elmondta, a fiatalok évről évre nagyon lelkiismeretesen készülnek, így a verseny magas színvonalat képvisel.

szonokverseny_181214ml_27.jpg

Tavaly Szlifka Anna, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium diákja nyert – ezzel lehetőséget kapott arra, hogy a Kossuth-szónokversenyen is megmérettesse magát. Mint mondta, óriási megtiszteltetésként élte meg, hogy gimnazistaként egyetemi hallgatókkal mérhette össze szónoki képességeit. És kitűnő eredménnyel zárt, hiszen a zsűri és a közönség különdíját is megkapta.

szonokverseny_181214ml_30.jpg

– A témám egy Kányádi Sándor idézet volt, miszerint „csak az nem fél, kit a remény már végképp magára hagyott”. Pró és kontra érveltem, személyes véleménnyel tarkítva a beszédemben. Végül arra jutottam, hogy ki-ki maga dönti el, hogy reményt lát egy helyzetben, vagy megijed tőle – mondta el Anna, aki a pénteki, miskolci program részeként ismét előadta ezt a szónoklatát.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat