2020. augusztus 03. Hermina
Cikkíró verseny a hagyományőrzés jegyében a Miskolci Törvényszéken
minap.hu
|
2018. november 30. 14:50
|
frissítve: 2018. december 02. 18:47
A néhai fellebbviteli tanácsvezető bíró, Bodnár Ödön tiszteletére emlékévet szervezett a Miskolci Törvényszék. Ennek részeként cikkíró pályázatot hirdettek, az emlékévet lezáró pénteki gálán osztották ki a legjobbaknak járó díjakat.

A Miskolci Törvényszék immár második alkalommal hirdette meg tudományos cikkíró pályázatát, idén a „Dr. Bodnár Ödön emlékév” keretében. Hagyományok ápolása és teremtése – ennek szellemében született a gondolat, hogy a néhai fellebbviteli tanácsvezető bíró tiszteletére rendezett emlékév keretében ne csak a múltat idézze fel a jogászi hivatásrend, hanem a szakmai tudás előtt is lerója tiszteletét.

Az emlékév első állomása az április 12-én megrendezett Jogászi Szerepcsere Nap volt. A cikkíró versenyt a megemlékezés folytatásaként szervezte meg a Miskolci Törvényszék. A pályázat célja a bírói gyakorlat tudományos igényű elemzése volt, amire bár a mindennapi feladatok mellett kevés idő jut, mégis elengedhetetlen a törvényszék által is képviselt magas színvonalú ítélkezéshez.

birosag_emlekev_181130ml_39.jpg

A záróünnepségen Bodnár Ödön rokonait is köszöntötték

A pénteken megtartott díjkiosztó gálán Kőváriné Vágási Erika, a Miskolci Járásbíróság elnöke köszöntötte a versenyzőket és a vendégeket. A rendezvényt a Miskolci Törvényszék elnöke nyitotta meg. Répássy Árpád felvetette, mi kell ahhoz, hogy ilyen nagyszerű emberek emléke tovább élhessen?

– Az, amit a jogászi hivatásnak jelentenie és képviselnie kell, az új generációkban élhet tovább. Az ilyen emlékezésekkel kell tovább örökíteni a nagy elődök szellemi hagyatékát, ami a jelenkor jogászainak felelőssége – hangoztatta.

A szervezők a sokszínű programmal a törvényszék hagyományairól emlékeztek meg, de tradicionálisnak semmiképpen sem tekinthető módon. Szabó Nikoletta, az Encsi Járásbíróság bírája egy „slideshow” keretében mutatta be az egykori kolléga életének és munkájának régi fotókból, dokumentumokból álló, interjúkkal gazdagított montázsát.

Ficsór József, a Miskolci Törvényszék tanácselnöke személyes történetein keresztül idézte fel az együtt töltött éveket. Visszaemlékezésén keresztül egy olyan embert ismerhetett meg a hallgatóság az egykori fellebbviteli tanácselnökben, aki a fiatal generációk képzése mellett a bírói éthosz iránti tisztelet tanítását is feladatának tekintette.

A cikkíró verseny keretében az ifjú jogászok polgári jogi és büntetőjogi szekcióban mérhették össze tudásukat egy-egy, az érdeklődés középpontjában álló, aktuális témában írt dolgozat benyújtásával. A polgári jogterületen a legszínvonalasabb dolgozatot Baratiné Boda Gréta járásbírósági titkár nyújtotta be, míg a büntetőjogi szekcióban Szabó Anikó joghallgató nyert. A díjakat Répássy Árpád adta át. A verseny sikerességét bizonyítja, hogy két különdíjat is kiosztottak: polgári jogi szekcióban Tóthné Majoros Tünde, míg a büntetőjogi szekcióban Pecsenye Máté fogalmazók vehették át a díjakat az elnöktől.

birosag_emlekev_181130ml_21.jpg

A program zárásaként Jacsó Judit, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának egyetemi docense és dékánhelyettese is gratulált a pályázat valamennyi résztvevőjének. Elmondta, ezek azok a versenyek, ahol a fiatal kollégák talpraesettségük és elhivatottságuk bizonyítása mellett arra is lehetőséget kapnak, hogy megismerhessék a jogászi hivatás kiemelkedő gyakorlati és elméleti szakembereit.

birosag_emlekev_181130ml_30.jpg

A Miskolci Törvényszék a jövőben is feladatának tekinti és lehetőséget biztosít arra, hogy a fiatal jogászok megismerhessék a bíróság működését és kapcsolatban is maradhassanak azzal, hiszen generációjuk aktivitásával és habitusával maguk is fenntartják annak lendületes működését.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat