2023. december 01. Elza
Elfogtak egy szomáliai feltételezett kalózt a német-osztrák határon
mti.hu
|
2019. február 27. 15:48
|
frissítve: 2019. február 28. 15:15
Elfogtak a német-osztrák határon egy szomáliai feltételezett kalózt, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett német hajók elleni támadásokban – jelentették szerdán német hírportálok.

A 24 éves fiatalember menedékkérőként akart bejutni Németországba Ausztria felől, az osztrák hatóságok feltartóztatták és megállapították, hogy ujjnyomata megegyezik azokkal a nyomatokkal, amelyeket kalóztámadás után rögzítettek két német tengeri teherszállító hajón. A nyomatok alapján európai elfogatóparancsot adott ki ellene a németországi Osnabrück ügyészsége. Ezért a február 12-én Salzburgban őrizetbe vett szomáliai állampolgárt a napokban át is adták a német hatóságoknak.

Az ügyészség szerint a gyanúsított 2010 decemberében – 16 éves korában – részt vett az Ems River nevű teherszállító hajó elleni kalóztámadásban. A nyolcfős legénységet csaknem három hónap után, hárommillió dollár (840 millió forint) váltságdíj ellenében engedték szabadon. Részt vett egy másik akcióban, a Susan K nevű hajó elleni támadásban is 2011 áprilisában. A kalózok ezzel a műveletükkel további 3,5 millió dollár váltságdíjhoz jutottak. 

A fiatalembert a többi között bűnszervezetben elkövetett emberrablással és zsarolással gyanúsítják.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat