2024. július 24. Kinga, Kincső
„Ez milyen gofri tészta? Miskolci!” – A miskolci konyhaművészet csillagai (11. rész)
Muntyán Bernadett
|
2019. január 27. 10:18
|
frissítve: 2019. január 30. 13:33
Eperhab, csoki fagyi, sóskaramella puding, juhtúró, rukkola, zöldfűszeres sajtkrém – csak néhány feltét, melyek közül a Gofrim vendégei összeállíthatják a saját sós, édes, vagy „mentes” gofrijukat. Van itt rákóczi túrós, tiramisu illetve somlói galuska is, de csak és kizárólag gofrisítva (ha egyáltalán létezik ilyen szó). A legfinomabb sütijeink és a kedvenc sós feltéteink gofriágyon elevenednek meg a belváros szívében.

A Városháztér egyik kapualjának rejtekében Brünner István és Babik Ágnes újraálmodta gyerekkorunk kedvenc strandos menüjét. A tésztát, melyet hol porcukorral, hol mogyorókrémmel, hol csak szimplán tejszínhabbal fogyasztottunk és fogyasztunk a mai napig, amikor csak megtehetjük. Nos, a miskolci gofrizó feltéteinek kínálata jóval túlmutat, az általunk már oly’ jól ismert ízeken.

gofris_pr_20190125_6.jpg

Fotó: Parai Roland

– Szerettünk volna valami olyat csinálni, amit még nem csinált senki – fogalmazott Brünner István hozzátéve: nem akartak a huszadik burgeres lenni, így jött a gofri, mint alapötlet. – Az édes gofrit már mindenki ismeri, a sósat azonban már annál kevesebben, szinte alig. A vendégek mindig megrökönyödnek, amikor mondjuk nekik, hogy kóstolják meg a sós gofrinkat – folytatta.

Sós palacsintát evett-e már? – teszi fel ilyenkor a kérdést a tulajdonos házaspár, mire mindenki rávágja, hogy persze; akkor meg miért csodálkozik a sós gofri hallatán? – kérdezik ilyenkor nevetve.

gofris_pr_20190125_2.jpg

Milyen gofritészták vannak?

Gofrikultúránk alatt találkozhattunk már belga, brüsszeli vagy liége-i gofri tésztával. Ez milyen tészta? – tettem fel a kérdést a házaspárnak. „Miskolci” – hangzott a határozott válasz.

Sokan azt hiszik, hogy az édes tésztára csak egyszerűen ráhelyezik a sós feltéteket, de ez természetesen nem így van. A kérdésemre, hogy akkor mi a sós tészta különlegessége, csak egy mosolyt kaptam: nem árulta el a házaspár a Gofrim műhelytitkát.

gofris_pr_20190125_5.jpg

Mikor már szerepelt a sós gofri is a kínálat között, akkor még tovább gondolkodtunk – folytatta kiemelve: azóta készítünk laktóz- és gluténérzékenyeknek is gofrit. Így aztán teljes lett a paletta, mely az országban párját ritkítja. Olyan hely ugyanis, ahol kétféle édes (kakaós és sima), egy sós és egy „mentes” tészta is fellelhető: egyedülálló.

Melyik a miskolciak kedvence?

Bár erre a kérdésre akkor is tudtam volna a választ, ha fel sem teszem. Melyik az a „kence”, amit mindenki púpos kanállal lapátolt a gofrijára gyerekként? Természetesen a nutella. Minden mennyiségben elfogyasztják ezt a miskolciak – mondta mosolyogva István.

gofris_pr_20190125_3.jpg

A sok gofris sztoritól már szabályosan összefutott a nyál a számban, így minden vágyam az volt, hogy megkóstolhassam végre ezt a miskolci sós gofri tésztát. Egy feketeerdei sonkásat választottam, ami sajtkrémmel volt megkenve, és a tetején megannyi rukkola csücsült. Ha ez még nem lett volna elég szemet gyönyörködtető látvány, akkor ezt még Ágnes megfejelte egy balzsamecetes löttyintéssel. Kissé szkeptikus voltam a sós gofrit illetően, de amint beleharaptam ebbe a kompozícióba, minden kétségem elillant. Ha elvonatkoztatok attól az íztől, ami egyből beúszik az ízlelőbimbóim elé, ha meghallom a gofri szót, akkor ez volt az egyik legfinomabb gofri, amit valaha kóstolta. Én személy szerint nagy bolondja vagyok a balzsamecetnek, úgyhogy a vékony feketeerdei sonkával karöltve, engem le is vettek a lábamról. Akik még mindig kétkedve fogadnák a sós gofri hírét, azoknak azt üzenem: tulajdonképpen olyan, mintha pizzát enne az ember (legalábbis nekem ez volt az első gondolatom).

Ha már itt voltunk, adtam még egy kis kalóriabombát a testemnek, és megkóstoltam a rákóczi túrós gofris változatát is. Nagyon izgatta a fantáziámat, hogy léphet a pillecukor a tojáshab helyébe. A gofris rákóczi túrós ugyanis nem tojáshabbal a tetején jelenik meg a tányérunkon, hanem pillecukrokkal, amelyeknek a teteje meg van karamellizálva. A kissé megpuhult pillecukor, a túró, és a barack lekvár abszolút visszahozza a rákóczi túrós ízét a szánkban. Semmilyen hiányérzetem nem volt! Rákóczi túróst ígértek, hát azt is kaptam. A pillecukor számomra még kedvesebbé tette a gofri megjelenését: szívem szerint teleszórtam volna az egészet vele.

gofris_pr_20190125_17.jpg

A Gofrimban nemcsak magunknak állíthatjuk össze az álomgofrit, de van egy úgynevezett Best of tábla is, ahol a leglegleg gofrikat lelhetjük fel. Innen a legnépszerűbb a brownie és a somlói.

Minden hónapban van egy hónap gofrija, amit szintén a helyiek ízlésvilága határoz meg. A hely Facebook-oldalán szavazhatják meg a gofriszerető miskolciak, hogy melyik legyen az adott hónap sztárja. Januárban az aranygaluska gofris változata nyert. Vajon februárban melyik lesz A gofri(m)?

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat