2022. december 02. Melinda, Vivien
Ön hogy ünnepel? Miskolciakat kérdeztünk a karácsonyról
minap.hu
|
2018. december 22. 18:51
|
frissítve: 2018. december 28. 09:30
Karácsony ünnepe mindenkiben megmozdít valamit - érzéseket, emlékeket, családi összetartozást, vallási áhítatot. Miskolciakat kérdeztünk, minden korosztályból: számukra mit jelent ez az ünnep?

olvasomajor.jpg

Major Lászlóné 69 éves nyugdíjas

Ma már a gyerekekről szól a karácsonyom, nekik vásárolgatok ajándékokat. Van két lányom és három unokám: egy öt-, egy nyolc- és egy tizenhárom. Persze a felnőtteknek is készítek süteményeket, megkérdezek mindenkit, hogy mit kér, és kedve szerint sütök, a kicsiktől pedig rajzokat kapok. A karácsony nekem mindig inkább a szeretetről szólt, semmint a vásárlásról. Sokat beszélgetünk ilyenkor, együtt vagyunk, 24-én pedig templomba megyünk, ez természetes az unokáim számára is. Mindannyian megéljük a Jézushoz való kötődést. Emlékszem azokra a karácsonyokra, amikor gyerekként kántálni mentünk, gyönyörű érzés volt együtt énekelni. Visszagondolok a hó nyikorgására a talpunk alatt, a forró teára és arra, hogy mennyit sütöttünk-főztünk együtt. Még most is könny szökik a szemembe, ha eszembe jutnak ezek az emlékek.

olvasoszabados.jpg

Szabados Renáta 32 éves pincér

Karácsonykor én gyakran dolgozom, hiszen a vendéglátásban telnek mindennapjaim, ráadásul Franciaországban, de azért mindig nagyon készülök a karácsonyra. Megtervezzük, előtte vagy utána hogyan tudnék hazajönni a családomhoz. Nekünk nem fontos a karácsonyfa, a hagyományos elemei az ünnepnek, eltávolodtam ezektől, inkább az együttlét, és az egymás iránti szeretet az, ami számít. Már ajándékot sem veszünk egymásnak, de így is nagyon szeretem megélni a karácsonyt. Pár évvel ezelőtt találkoztam egy családdal, ahol felelevenedtek gyermekkori emlékeim, a karácsonyfa díszítése, az ajándékok kiválasztása, becsomagolása és átadása. Szerettem ajándékozni, de szeretem az ünnepnek ezt a mai változatát is, amit kialakítottunk magunknak.

olvasosilling.jpg

Silling Norbert 41 éves kőműves

Mondják, hogy nemcsak ezen az egy napon kell szeretni egymást és az embereket, amikor karácsony van. Egyetértek ezzel, úgyhogy én különösebben nem készülök a karácsonyra. Akiket szeretek, azokat egész évben ugyanúgy szeretem, mint most. Van egy másfél éves kislányom, ma már csak róla szól az ünnep, most is ezért vagyok bent a városban, hogy neki vásároljak ajándékokat. Szeretem látni a boldogságot az arcán, amiből nekem gyerekkoromban nem sok jutott, mert nevelőotthonban nőttem fel. Ott sajnos nem igazán a szeretetről szólt ez az ünnep, és nagyon zajos is volt.

 

olvasoforgacs.jpg

Forgács Gábor 22 éves tanuló

Nagyon várom a karácsonyt, a párom katolikus és tartja is a vallását, s bár én református vagyok, szívesen elmegyek vele a katolikus templomba szenteste. Az egyházi ünnep mellett ez a családok ünnepe is, nagyon szeretünk együtt lenni a nagyszüleinkkel, a testvéreinkkel is ilyenkor. Sokkal fontosabbnak tartom ezt, mint magát az ajándékozást, az csak jelképes kell, hogy legyen. A barátnőmmel úgy terveztük, hogy idén mindenkinek hasznos ajándékot adunk a vicces helyett, úgyhogy nagyon várjuk, mit szólnak majd hozzá. Gyerekkoromból emlékszem a fenyőfa illatára, amit nagyon szerettem, az illatos gyertyákra. Ma már szeretem a forralt borét is: együtt jár a karácsonnyal.

 

olvasoturk.jpg

Türk Zsombor 15 éves tanuló

Huszonnegyedikén felállítjuk és feldíszítjük a karácsonyfát, együtt főzzük meg a karácsonyi menüt, változatosan mindig mást, hol halat, hol mákosat. Aztán következik a családi lakoma, amit nagyon élvezek. Főleg az a jó benne, hogy a szépen feldíszített asztalnál eszik együtt a család. Erről szól nekem a karácsony, az együttlétről. Szenteste átadjuk az ajándékokat, társasozunk vagy filmet nézünk. Másnap a nagyobb családdal is találkozunk, ami megadja a közösség élményét. Feltöltődik az ember, hiszen ilyenkor minden problémánkat félretesszük, megállunk egy pillanatra, és semmi rosszal nem foglalkozunk. Megnyugszik az ember lelke egy rövid időre.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat