2024. június 30. Pál
Schnitta Sámuel emlékére
III. Országos Vendéglátó Emlékverseny
minap.hu
|
2014. november 25. 15:47
|
frissítve: 2014. november 25. 22:48
Harmadik alkalommal szervezi meg és bonyolítja a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület a vendéglátó képzéssel foglalkozó iskolák részére a három alapszakma – cukrász, szakács, pincér – képviselőinek országos versenyét.

Az egyesület 2009-ben Miskolcon döntött arról, hogy a jeles éttermi szakember emlékének tisztelegve szervezi meg a három alapszakmát átfogó versenyét. A megadott határidőre az ország közel ötven iskolája juttatta el jelentkezését a szervezőkhöz. A területi régiók versenyei novembertől, jövő év január végéig zajlanak, itt dől el, hogy melyik csapat képviselheti a területi régiót az országos döntőben.

snitta1.jpg

Az országos sorozat első versenyét ismét a Schnitta Sámuel egyesület Észak-magyarországi régiója szervezi és bonyolítja le november 28-án Miskolcon, a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközép és Szakiskola oktató éttermében. A szervezésben és a lebonyolításban az első alkalomtól folyamatosan támogatja az emlékversenyt a BOKIK is, szakképzési munkatársaival.

A területi versenyre a következő iskolák jelentkeztek:

1. BERZEVICZY Gergely Szakközépiskola és Szakiskola, Miskolc

2. MENTOR Gimnázium és Szakképző Iskola, Miskolc

3. Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola és Szakiskola, Miskolc

4. TOKAJI Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium,Tokaj      

5. VAY Miklós Református Szakképző Iskola és Diákotthon, Sárospatak

snitta.jpg

A megmérettetésen a kiírásnak megfelelően több feladat a pincéreknek jut majd, hiszen a verseny névadója éttermi szakemberként tevékenykedett. A délelőtti feladatok közül az első az eszközfelismerés lesz, a pincéreknek ezután étel és italsort kell összeállítaniuk, megteríteniük, menükártyát készíteniük. A feladat megoldását követően a pincér szakmai zsűri (Kovács Mihályné, a gasztronómia követe, a zsűri elnöke,  Meskál Tibor és Neuwirth Imre - valamennyien Schnitta Sámuel díjasok) szakszerűség szerint értékeli az összeállított ételsorokat, s az elméleti tudását is számon kéri a versenyzőknek.

A konyhai csapatrésznek a verseny reggelén szakmai tesztet kell kitöltenie, majd az általuk előre összeállított ételsor lefőzéséhez kezdenek, amelyet az élőmunka kezdetére kell befejezniük.

Az ételek elkészítését követően a szakmai zsűri – Boros László gasztronómia követe, Venesz díjas mesterszakács, Mátyás Rudolf Oscar-, Venesz díjas mesterszakács és Kőrössy Kálmán Venesz díjas mesterszakács – kóstolja és értékeli a csapatok konyhai teljesítményét.

snitta2.jpg

Fotóink a korábbi versenyeken készültek

A meghívott vendégek megérkezését követően az étteremben gyakorlati munkával folytatódik majd a megmérettetés, az ételsorok kiszolgálásával, kötelező asztali munkával. A verseny a késő délutáni órákban fejeződik be, akkorra derül ki, melyik csapat tagjai képviselhetik a területet az országos döntőben, 2015 márciusában, Veszprémben.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat