2024. július 16. Valter
Indul a szüret a Tokaji Borvidéken
2014. szeptember 15. 10:20
|
frissítve: 2014. szeptember 18. 10:34
A tavalyihoz hasonló mennyiségű szőlőtermést várnak a Tokaji Borvidéken a Tokaj Kereskedőház Zrt.-nél, amely jövő hétfőre hirdette meg a szüret kezdetét szerződött termelő partnereinek. A szüret hagyományosan a sárgamuskotály szedésével indul.

Az elmúlt hónapok rendkívül csapadékos időjárása komoly kihívás elé állította a helyi termelőket. Azonban a szokásosnál is nagyobb odafigyeléssel és gondosabb szőlőműveléssel idén is minőségi alapanyagot lehet előállítani. A Tokaj Kereskedőház új árstruktúrája pedig azoknak a termelőknek kedvez, akik hajlandóak szelektálva szüretelni, a társaság differenciált áraihoz igazodva.

A világ számos elismert borvidékén és Tokaj-Hegyalján is ismert eljárás, hogy a termelők válogatva, illetve két vagy több részletben szüretelnek: először az egészséges fürtöket szedik le, majd néhány nap vagy hét után a tőkén maradt termést késői szüretelésű alapanyagként vagy aszúszemként adják le. Mivel a botritizálódás már elkezdődött, a Tokaj Kereskedőház célja, hogy a termelők 23 mustfok feletti szőlő szüretelésére törekedjenek. Ugyanis a 23 mustfok feletti botritisszes szőlő a minőségi borkülönlegességek előállítására is alkalmas. Ehhez igazodva a Tokaj Kereskedőház kilogrammonként 150-250 forint közötti összeget fizet a termelőknek, a piacon megszokottnál magasabb árral honorálva a termelők fáradozását.

szuret.jpg

Ugyanakkor a termelők biztonságát szem előtt tartva a társaság úgy döntött, hogy éretlenül aszúsodni kezdő, tehát alacsony mustfokú, de botritisszel fertőzött szőlőt is felvásárol szerződött partnereitől. Az ilyen alapanyag csak az olcsó kategóriájú, félédes vagy sűrítménnyel édesített borok készítésére alkalmas, amely a jövőben nem lehet része a minőségi irányba forduló tokaji termékpalettának. Ebből a megfontolásból a Tokaj Kereskedőház ezért a szőlőért, a jó minőségű alapanyaghoz képest alacsonyabb, kilogrammonként 60 forintos felvásárlási árat tud csak kínálni.

A differenciált árazási struktúra bevezetése az idei év fontos újítása. A társaság a kategóriánként eltérő felvásárlási árakkal a minél jobb minőségű szőlő szüretelésére igyekszik ösztönözni az érvényes felvásárlási szerződéssel rendelkező termelő partnereit.

szuret2.jpg

„A 2014-es szüret során összesen mintegy 1000 hektár területről 70-80 ezer mázsa szőlő, és akár 2000 mázsa aszúszem felvásárlását tervezzük. Ezzel biztos piacot kínálunk a velünk szerződésben álló, s a termelési struktúránkhoz igazodó termelőknek” – mondta el Goreczky Gergely, a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója.

Feldolgozói oldalon a Tokaj Kereskedőház minőségi termelés irányába forduló üzletpolitikájának technológiai hátterét a társaság átadás előtt álló új, 64 ezer hektoliter kapacitású hűtött tartályparkja és újonnan beszerzett hordóparkja biztosítják. Így az idei szüret során felvásárolt szőlő feldolgozása már optimális körülmények között valósulhat meg. „A társaságnál bevezetett új árképzési rendszer, valamint a technológiai fejlesztések együttesen biztosítják mindazokat a feltételeket, amelyek a Tokaji Borvidék és a Tokaji Bor elismertségének növekedéséhez, valamint a Tokaji márka piaci sikeréhez szükségesek” – tette hozzá Goreczky Gergely.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat