2021. március 01. Albin
Játékosan tanultak a diabéteszről
Miskolc TV / minap.hu
|
2018. november 26. 16:00
|
frissítve: 2018. november 27. 15:14
Megismerték a vércukormérőt, és számtalan információt megtudtak az egyes és a kettes típusú cukorbetegségről a Komlóstetői Általános Iskola negyedikes, ötödikes és hatodikos diákjai hétfőn. A tematikus napot a Nemzetközi Diabétesz Társaság, a Sanofi gyógyszercég és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány szervezte.

komolosteto_diabates_20181123_3.jpg

Új általános iskolai diabétesz oktatási program indult kísérleti jelleggel Magyarországon, amelyben diákok, tanárok, sőt a gyerekek szülei is átfogó ismereteket szerezhetnek a cukorbetegségről. A program hazai bevezetésében öt iskola vesz részt, közöttük van a felsőzsolcai Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola és a miskolci Komlóstetői Általános Iskola.

komolosteto_diabates_20181123_2.jpg

Kis János Tibor belgyógyász, diabetológus főorvos elmondta, az egyes típusú cukorbetegség pontos okát még nem tudják. – Minden hatszázadik tizennégy év alatti gyermeket érinthet ez a betegség. A gyógyszerfelírások és a Magyar Diabétesz Társaság felmérése alapján pedig negyvenötezer egyes típusú cukorbeteg van Magyarországon. A kettes típusú cukorbetegség felnőtt korban jellemző, de az elhízás miatt akár már gyermekkorban is megjelenhet. A kampány egyik célja az egészséges életmódra való nevelés. Azt próbáljuk megtanítani, hogy mik az egészséges ételek, miért fontos a testmozgás – mondta Kis János Tibor.

komolosteto_diabates_20181123_5.jpg

A KiDS oktatási programot a Nemzetközi Diabétesz Szövetség hozta létre. Ennek és a tematikus napnak az a célja, hogy a cukorbetegségről a szakemberek minél több információt adjanak át a pedagógusoknak, a diákoknak és szüleiknek. Ezt már Gémes Renáta, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány programvezetője mondta el, aki hangsúlyozta, fontos az érzékenyítés, tehát hogy megmutassák a gyerekeknek, hogy hogyan zajlik egy cukorbetegnek az élete, és milyen eszközöket kell használnia. – Nemcsak az elfogadásról szól ez a nap, hanem a prevencióról. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a táplálkozásnak, a rendszeres mozgásnak és a vércukormérésnek milyen nagy jelentősége van. Egy-egy ilyen nap után változik a szemléletük a résztvevőknek.

komolosteto_diabates_20181123_1.jpg

A résztvevő gyerekek az Egy nap Cukkerbergben elnevezésű játékban vettek részt. Minden állomást az életkori sajátosságoknak megfelelően alakítottak ki. A csapattagok minden állomáson pontokat gyűjtöttek.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat