2019. március 20. Klaudia
Jégheggyel oldanák meg az ivóvíz-problémát
nbcnews.com / minap.hu
|
2018. augusztus 09. 12:27
|
frissítve: 2018. augusztus 12. 10:12
Arab mérnökök elvontatnák az Antarktiszról levált jéghegyeket és abból készítenének ivóvizet a szomjazó térségek számára.

iceberg-antarctica2.jpg

Jéghegy úszik az óceánba az Antarktiszon - Massimo Rumi / Barcroft Media via Getty Images

Miamitól Bangladesig, Dél-Afrikán át a világ legnagyobb városai küzdenek ivóvízhiánnyal. 1,2 milliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez, 2050-re pedig a Föld lakosságának felét érinti majd a vízhiány.

Az Egyesült Arab Emírségek mérnökei egy, már a 70-es években felmerült ötletet szeretnének most megvalósítani. Tervük az, hogy az Antarktiszról levált, jelenleg az óceánban úszkáló óriás jéghegyeket elvontatnák a vízhiánnyal sújtott területek felé, majd a jégtömböket feldarabolva, összetörve, tisztított ivóvizet állítanának elő, amit aztán érékesítenének a rászoruló országoknak, vízszolgáltató nagyvállalatoknak.

iran_river_isfahan.jpg

Kiszáradt folyó felett ívelő kőhíd Iránban | math.mit.edu

Az arab cég már novemberben feltérképezné a déli sarkkörön úszkáló jéghegyeket. A potenciális darabot befogják és hatalmas hajókkal elkezdik vontatni több ezer kilométerre észak felé, Ausztrália vagy Dél -Afrika térségébe, attól függően, hogy melyik van közelebb a jéghegy eredeti pozíciójához.

A 60 millió dolláros projekt magánbefektetők finanszírozásában már jövő áprilisban elkezdődhet. A jéghegyből előállított ivóvizet pedig elsősorban India, Dél-Afrika és Szaud Arábia kapná, mivel ezekben az országokban már kezelhetetlen a vízhiány.

palestine-water-shortages-israel.a.jpg

Nem lesz egyszerű azonban a vontatás. A Déli-óceánban úszkáló jéghegyek széle-hossza több ezer méter, súlyuk megközelíti a 100 millió tonnát, ezért hajókkal nem lesz egyszerű a vontatás. Mindenképp szükség lesz az óceán erős áramlatait kihasználni. A kutató-mérnökök szerint, mintegy 2 km/órás sebességgel tudják majd mozgatni a jéghegyet, ami azt jelenti, hogy körülbelül 11 hónap alatt érhet révbe a hatalmas vontatmány.

iceberg-antarctica.jpg

Hatalmas jéghegy szakad le az Antarktiszon - 2017. augusztus 1. és szeptember 25-én

A kritikusok szerint azonban korántsem biztos, hogy a jéghegy egyben célba ér, hiszen az menetközben olvad, gyengül és darabokra is törhet. Az ötletgazdák azonban ezzel is számoltak. Ők azt mondják, számításaik szerint, a jéghegy 30 százaléka olvad el menetközben, a megmaradt tömbből még így is 100-200 millió köbméter ivóvíz nyerhető ki, ami 1 millió ember vízszükségletét fedezné öt éven keresztül, tehát ha a jéghegy egyharmada odavész, akkor is hatalmas mennyiségű ivóvíz nyerhető ki, ami megéri a fáradozást és a belefektetett temérdek pénzt.

No de mennyire fair a természettel szemben, hogy még így is kihasználjuk őt? Nos, az ötletgazdák szerint azok az óriás jégtömbök már úgyis leváltak a jégtáblákról és céltalanul sodródnak. Előbb vagy utóbb beleolvadnak az óceánba, így legalább több millió ember életét megmenthetik.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat