2019. december 14. Szilárda
Kilőtték a medvét Tusnádfürdőn
hirado.hu
|
2018. augusztus 16. 13:24
|
frissítve: 2018. augusztus 17. 16:53
A Szent Anna vadásztársulat illetékesei szerda este Tusnádfürdő határában kilőtték a városba bejáró egyik veszélyes medvét - közölte az MTI-vel Rafain Zoltán, a vadásztársulat elnöke.

A megye lakosságát közösségi oldalán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke tájékoztatta, elismerését fejezve ki a fürdőváros vezetőségének, hogy közös erővel sikerült megszerezni a szükséges engedélyeket. Júliusban két esetben támadt emberre a medve Tusnádfürdőn (kutyáját sétáltató helybélire majd a hónap végén egy Tusványoson résztvevő fiatalra támadt), de többször betört lakásokba, panziókba élelmiszer után kutatva, illetve ebben az időszakban, amikor a gyümölcsök is érnek, naponta bejárnak az udvarokra.

medve_tusnadfurdo.jpg

uristák fotóznak egy kukában élelmet kereső medvét Tusnádfürdőn – képünk illusztráció (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A második támadás megelőzhető lett volna, hisz Borboly Csaba megyei tanács-elnök idejében felhívta a hatóságok figyelmét a valós veszélyre: egy hét múlva kezdődik Tusványos; nem hagyhatjuk, hogy a héten történt medvetámadás megismétlődjön – írta július 13-án. Augusztus elsején a Dévai Szent Ferenc Alapítvány tusnádfürdői házában, a Szent László Gyerekvédelmi Központban keresett élelmet a medve. Kolozsvári Tibor megyei tanácsos, a központ koordinátora elmondta, éjjel két órakor ment be a medve az épületbe a főbejáraton keresztül.

Élelmiszert keresett, szét is verte a hűtőládát a központban, ahol több mint ötven gyermek él. A tusnádfürdőiek megelégelték a tarthatatlan helyzetet ezért augusztus 2-án és 3-án lakossági fórumot tartottak és petíciót fogalmaztak meg, kérve a veszélyes medvék elszállítását.

Pár napra rá, augusztus 5-én egy kettős medvetámadás borzolta a kedélyeket: kora reggel a 28 éves tusnádfürdői M.B. a vonatállomás felé tartott, amikor rátámadt a feldühödött anyamedve (két bocsa a vasútállomásnál található konténerbe szorult). A közelben lakó 27 éves M.J. sietett segítségére, viszont őt sem kímélte a megvadult anyamedve, olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy sebészeti műtétre szorult. Hősiességéért Maksai Józsefet augusztus 14-én a megyei tanács ülésén Önzetlenség-díjjal tüntették ki.

Az újabb medvetámadások után Borboly Csaba megyeelnök kérésére összehívták a Sürgősségi Esetek Hargita Megyei Bizottságát, amely augusztus 6-án, hétfőn ülésezett. Jean Adrian-Andrei, Hargita megye prefektusa felszólította az illetékes dekoncentrált intézmények vezetőit, hogy fokozott prioritással kezeljenek minden olyan beadványt, ami a tusnádfürdői helyzet rendezését szolgálja. A tusnádfürdői polgármesteri hivatal és a helyi vadásztársulat által benyújtott tizenkét kiemelési kérés közül hatot bírált el pozitívan a környezetvédelmi minisztérium: 4 anyamedve és azok 9 bocsának elszállítását, továbbá két veszélyes bakk medve kilövését hagyták jóvá.

A helyzet súlyosságát jelzi az is, hogy Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter augusztus 11-én, szombaton Tusnádfürdőre látogatott Korodi Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke meghívásának téve eleget. Augusztus 15-én éjszaka a Szent Anna vadászegyesületnek sikerült ártalmatlanítania azt a veszélyes medvét, amelyre kilövési engedélyt kaptak a minisztériumtól. A városba bejáró bocsos anyamedvék elszállítását is sürgetnünk kell! – hívja fel a figyelmet közösségi oldalán Borboly Csaba megyeitanács-elnök. A megyei tanács a medvetámadások ügyében tett eddigi lépéseiről itt olvashatnak, vagy a közösségi oldalon tájékozódhatnak.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat