2022. május 26. Fülöp, Evelin
„Könyvkuckó” költözött a Gárdonyiba
Muntyán Bernadett
|
2018. november 22. 17:38
|
frissítve: 2018. november 24. 13:08
Mintegy 500 kötettel nyitott meg egy „könyvtárpont”, egy újabb Letéti Könyvtár Miskolcon csütörtök délután. A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, együttműködve a Miskolci Kulturális Központtal, a Gárdonyi Géza Művelődési Házban rendezett be egy „sarkot”, hogy ebben a városrészben is biztosítsa az olvasás lehetőségét.

gardonyi_konyvtar_20181122_vcs_05.jpg

Fotó: Végh Csaba

A Letéti Könyvtár esetében – magyarázta Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója a hejőcsabai Letéti Könyvtár megnyitóján – van egy befogadó intézmény, amely kulturális feladatokat lát el, ahol elhelyezünk egy „könyvtárpontot”. Nem sok gyűjteményt hozunk ki, inkább „csak” egy mozgó állományt: maximum 500 kötetet – fogalmazott, hozzátéve: fognak napilapokat és folyóiratokat is rendelni.

gardonyi_konyvtar_20181122_vcs_09.jpg

Miskolcon már van egy ilyen Letéti Könyvtár, Felső-Hámorban. „Miskolc elég sajátos településszerkezettel rendelkezik, így a távolabbi városrészekben is törekszünk arra, hogy olvasnivalót juttassunk el azokhoz, akik kérik” – emelte ki Prokai Margit.

gardonyi_konyvtar_20181122_vcs_01.jpg

Kiss Ákosné Gonda Erika, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház intézményvezetője kifejtette, nagyon boldog volt, amikor Prokai Margit megkereste azzal a kéréssel, hogy befogadna-e a művelődési ház egy letéti könyvtárat. – Ide rengetegen járnak, sok klub működik nálunk, szeretnek itt leülni az emberek – mondta, hozzáfűzve: egyszer már a saját könyveiből is készített egy hasonló „sarkot”, de most egy igazi „könyvkuckó” költözött a Gárdonyiba.

gardonyi_konyvtar_20181122_vcs_04.jpg

Barta Gábor önkormányzati képviselő szerint is nagyon jó ötlet volt Letéti Könyvtárat létrehozni a Gárdonyiban, Hejőcsaba kulturális központjában, amellyel tovább bővül és színesedik a ház szolgáltatásainak köre. – Az igény a könyvre, az olvasásra, a kultúrára megvan, s ha már eljönnek ide a klubokba az emberek, akkor egyből könyvtárba is jönnek – hangoztatta.

gardonyi_konyvtar_20181122_vcs_11.jpg

–Nagyon örülök ennek, főleg mivel nagy könyvtárba járó vagyok, és a Gárdonyi Nyugdíjas Klubnak is én vagyok a kultúrfelelőse – fogalmazott a nyugdíjas Kálóczy Lászlóné. Hozzátette: felolvasásokat tartanak, nagyon szeretik a verseket, ezért nagyon örülnek, hogy helyben lesz a könyvtár.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat