Vegyünk egy kislányt. Adjunk hozzá három réteg tejszínhabot, és vonjuk be rózsaszín cukormázzal. A végén pedig hintsük meg porcukorral. Kész is a tökéletes süti-rajongó… csak éppen már nem kislány, de a rajongása megmaradt, és majd' kibújt a bőréből, amikor megtudta, hogy részt vehet az Országtorta elkészítési folyamatában.
A cukrászda munkatársai voltak olyan kedvesek és segítőkészek, hogy lelkes érdeklődésemre megengedték, hogy a torta készítési folyamataiba betekintsek. Horváth Zsolt cukrászmester avatott be a titokba… No, persze nem mindent fedhetett fel, hiszen a teljes receptet csak az év végén hozzák nyilvánosságra.
Ahogyan arról már beszámoltunk, az idei nyertes a Balatoni Habos Mogyoró lett, amelyet Vaslóczki Orsolya, a Sugar! Design Cukrászda cukrásza készített. Az ország cukormentes tortája a Pöttyös Panni névre keresztelt málnás-szilvás kreáció lett, amelyet Varga Margit, a Zazzi Cukrászda cukrásza álmodott meg. Horváth Zsolt most a Balatoni Habos Mogyoró torta elkészítésének rejtelmeibe vezetett be.
A mogyorós habtészta alap elkészítésével indult a folyamat, ezután jöhetett a mogyorós roppanós réteg, amelyet meg kell dermeszteni. Az üzemben található hűtő -36 fokosra állított hőmérsékletében ez nem is jelentett problémát. Mogyoróliszt, barnacukor, mogyorókrém is található a munkapulton, ezek az összetevők kulcsfontosságú elemei a tortának.
A karamellréteg – mondja a cukrászmester – elég komplikált; pontosan meghatározott hőfok szükséges a karamell elkészítéséhez. – Egy tejszínes tejkaramellát kell először készítenünk, amihez mogyorópasztát és csokoládét adunk, majd 24 órára be kell tenni a hűtőbe, hogy elérje a kívánt állagot.
A ribizli zselé elkészítése szintén összetett folyamat, meg kell győződni róla, hogy egy mag se maradjon a finomságban. A kicsit fanyar ízvilága tökéletesen ellensúlyozza a csokoládé és a karamell édességét. Igen, ezt tapasztalatból mondom, mivel voltam olyan szerencsés, hogy meg is kóstolhattam a Balatoni Habos Mogyorót… kérem, ne nézzenek rám emiatt rossz szemmel, már csak kettőt kell aludni, és Miskolc bármelyik lakója megízlelheti az idei Országtortát.
Horváth Zsolttól azt is megtudtam, hogy a tojásfehérjéből vert habhoz különös igénnyel hőkezelt tojásfehérjét használnak, hiszen a legfontosabb, hogy minden esetben elkerülhető legyen a szalmonellafertőzés. A habot rendkívül óvatosan kell összekeverni a csokis krémmel, hogy a könnyed állaga megmaradjon.
A torta tetejét csokival vonják be, ó, de nem akármilyen csokival! Ehhez a tejcsokoládéhoz mogyoróolajat adtak, ettől még különlegesebb ízt kapott. A tortán belül a ribizli zselét és a krémet körkörösen, habzsákból nyomva oszlatják el, így amikor felvágjuk, barna és sötétlila pöttyöket vélhetünk felfedezni a torta belsejében.
A díszítést a ribizli zselé és a csokis krém adja: itt habzsákból varázsolt rá különböző méretű „hab-dombokat” és „lekvárfolyamot” a cukrászmester, én pedig csak ámultam, hogyan lehet ilyen elképesztőt alkotni. A Kisgergely Cukrászda logóval ellátott kötényét felöltve egy pillanatra én is úgy éreztem, hogy képes lennék egy ilyen torta megalkotására.
A valóságban ez persze nem ilyen egyszerű, az összetett lépéseket is bőszen jegyzeteltem a fejemben, hátha valamilyen kis trükk megmarad, ha később cukrászmesterségre adnám a fejem. Horváth Zsolt segítőkészen és lelkesen részletezte nekem a tortakészítés folyamatának lépéseit, és készséggel válaszolt minden, butaságnak tűnő kérdésemre.
Igazi profi munka ment az üzemben; ha filmet forgattam volna, biztosan a „Noémi és a Sütigyár” címet adom elkészült művemnek. A tortát magát én is a kezemben foghattam, aranyszínű dísztálcán. Olyan büszkén tartottam, mintha tényleg én magam készítettem volna, de az igazat megvallva már arra is felettébb büszke voltam, hogy nem ejtettem le a csodálatos kreációt.
A miskolciak augusztus 19-től ízlelhetik meg mind a két Országtortát a Kisgergely Cukrászdában. Ezen kívül pedig a Falánk Fanny, és a Balajti Cukrászdában is megkóstolhatjuk majd a mogyorós finomságot, a Cukimentes Cukrászdában biztosan megtaláljuk majd Pöttyös Pannit, de a többi cukrászdánál is valószínűleg találkozhatunk a málnás-szilvás cukormentes különlegességgel.