2019. március 23. Emőke
Mert kellenek példaképek – Országosan is egyedülálló támogatási programot indít Miskolc
Kujan István
|
2018. december 14. 14:34
|
frissítve: 2018. december 17. 09:45
Olimpiai reménységeinket felkészülésükben most már egy országosan unikálisnak számító programmal is támogatja a város. Egyelőre 7 sportág 10 sportolója tagja a Miskolci Olimpiai Reménységek Programnak, melynek célja, hogy a városban tartsa a világversenyeken kiemelkedő eredményeket elérő, helyi sportolókat.

A program részleteit ismertető sajtótájékoztatón a város kiemelkedő eredményt elért sportolói, edzők, hozzátartozók vettek részt. A város polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: Miskolc sportváros, ahol nagyon sokan járnak a sportrendezvényekre, a lakosságszámhoz mérten talán a legtöbben az országban. Kriza Ákos hozzátette, a városvezetés feladatának érzi a sportinfrastruktúra fejlesztése mellett elősegíteni azt, hogy minél többen sportoljanak. – Ehhez kellenek példaképek; olyan sportolók, akik a legmagasabb csúcsokra, az olimpiai részvételre törnek – mondta a városvezető.

olimpiai_remenysegek_program_181214_ja_8.jpg

Miskolc egy olimpiai arannyal büszkélkedhet – ezt még Repka Attila szerezte 1992-ben kötöttfogású birkózásban –; ma rengeteg olyan tehetségünk van, akiknek megvan az esélye arra, hogy hasonlóan szép sikereket érjen el. – Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy létrehozzuk a programot, amivel a kiemelkedő eredményeket elérő sportolóinkat hozzuk még inkább helyzetbe, és Miskolcon tudjuk tartani őket – mutatott rá Kriza Ákos.

Először olyan, miskolci klubokban pallérozódó sportolókat vontak be, akiknek eredményeik, továbbá edzőjük és a szakszövetség véleménye alapján is lehetőségük van a következő két olimpia valamelyikén részt venni.

olimpiai_remenysegek_program_181214_ja_19.jpg

A programban részt vevő sportolók – egyelőre tízen vannak – havi 45 ezer forint támogatást, ösztöndíjat kapnak, továbbá évente 60 ezer forint értékben sportszereket vásárolhatnak. Egyfajta mentori szolgáltatást is nyújtanak számukra (például a tanulmányok kezelésében), eredményeikről rendszeresen tájékoztatják a közvéleményt. Cél az is, hogy sportorvos, masszőr, valamint diagnosztikai eszközök is rendelkezésükre álljanak.

A Miskolc Város Sportjáért Közalapítvány 1 plusz 1 éves szerződést köt a sportolókkal, ami rájuk vonatkozóan is tartalmaz kötelezettségeket (például a hozzáállásban, a viselkedésben stb.). Ha a sportoló netán eligazolna Miskolcról, a kapott támogatást vissza kell fizetnie. 1 év után az edzővel, egyesületi és szakszövetségi vezetővel közösen értékelik az eredményeket.

olimpiai_remenysegek_program_181214_ja_11.jpg

A Magyar Olimpiai Bizottság képviseletében Orendi Mihály alelnök köszöntötte a sportolókat. Országosan is egyedülállónak nevezte a miskolci programot, ami – hangsúlyozta – kiszámíthatóvá, tervezhetővé teszi a sportolók felkészülését; a szülők, edzők, szakosztályok és persze maguk a sportolók is nyugodtabban tervezhetik a következő minimum 1 évet a felkészülésben.

– Gratulálok ehhez a példaértékű programhoz, amilyennel még nem találkoztam az országban. Fontos, hogy a 10 sportoló 7 sportágat képvisel, rendkívül széles tehát a paletta Miskolcon – húzta alá az alelnök. – Az látszik tehát, hogy ebben a városban több sportágban is vannak olyan tehetségek, akiket én mindig a nemzet legdrágább kincseinek nevezek.

olimpiai_remenysegek_program_181214_ja_15.jpg

A Tízpróba Magyarország Kft. miskolci Decathlon áruháza támogatóként vesz részt a programban. Az áruház vezetője rámutatott, küldetésüknek tekintik elérhetővé tenni a sportot a lehető legtöbb ember számára. Dovák Dávid a mostani programot egy újabb lépésnek nevezte afelé, hogy a miskolci sport hírnevét tovább tudják öregbíteni. Sikeres felkészülést kívánt végül a sportolóknak az olimpiára való felkészülésben, amihez maguk is „segítő kezet” nyújtanak.

Rakaczki Zoltán sportért felelős polgármesteri biztos azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy a program a miskolci sportolók megtartásának „csupán” egyik pillére, a Miskolci Egyetemen működik egy élsportolói mentorprogram is. 2019 őszén pedig sportszervező képzést szeretnének bevezetni a felsőoktatási intézményben.

olimpiai_remenysegek_program_181214_ja_9.jpg

– A reményeink szerint szponzorok is csatlakoznak majd a Miskolci Olimpiai Reménységek Programhoz, segítségükkel fokozatosan tudjuk majd növelni a támogatást – mondta el.

A köszöntőket követően átadták a Miskolci Olimpiai Reménységek Program okleveleit, valamint a Tízpróba Magyarország Kft. Decathlon áruházai ajándékait.

A vívó Nagy Kinga érdeklődésünkre elmondta, nagyon örül, hogy részese lehet a programnak. – A sporttársaimmal együtt megtisztelve érezzük magunkat, hogy Miskolc városa elismeri a mi és az egyesületeink igyekezetét – fogalmazott a Diósgyőri Vívó Egyesület fiatalja, aki úgy érzi, jól sikerült évet hagy a háta mögött. Ez volt az első szezonja a felnőttek között, a legfontosabb, hogy érzi, látja az előre haladást. – Remélem, ez a gyors fejlődés nem törik meg, és eljutok oda, ahová szeretnék.

A program résztvevői induláskor:

Gercsák Szabina, judo (junior vb 1. hely, U23 Eb 1 .hely, magyar bajnok)
Posta Réka, kajak-kenu (ifi vb 2. hely)
Orosz Adrienn, kajak-kenu (junior vb 2. hely, junior Eb 1. hely)
Viola Viktor, kajak-kenu (junior vb 2. hely, egyetemi vb 1. hely)
Guzi Blanka, öttusa (junior vb 3. hely, junior Eb 1. hely)
Csóka Nándor, ökölvívás (felnőtt Eb 3. hely, magyar bajnok)
Vécsei Réka, úszás (ifi Eb 2. hely, magyar bajnok)
Sztankovics Anna, úszás (felnőtt magyar bajnok, kétszeres olimpikon)
Nagy Kinga, vívás (junior vb 3. hely, válogatott kerettag)
Nemes Rita, atlétika (felnőtt magyar bajnokság 2. hely).

A program nyitott, aki elér egy bizonyos szintet – olimpiai sportágban felnőtt ob 1., Eb 1-6., vb 1-12.; továbbá felnőtt alatti legmagasabb korosztályban (U23/junior) Eb 1-3., vb 1-5. –, az automatikusan bekerül.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat