2024. június 24. Iván
A MIDIP az év befektetőbarát ipari parkja
Spilman Nóra/MTI
|
2015. március 19. 18:25
|
frissítve: 2015. március 21. 13:51
Fontos gazdasági elismerést kapott Miskolc városa a Nemzeti Befektetési Ügynökségtől csütörtökön. Az év befektetőbarát ipari parkja díjat a Pesti Vigadó dísztermében, Az Év befektetője díjátadó ünnepségen vehette át Pfliegler Péter alpolgármester és Vécsi György, a Miskolc Holding Zrt. igazgatósági elnöke.

ev_ipari_parkja_4_150319_mti.jpg

Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke beszél az ügynökség, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium befektetői gáláján a Pesti Vigadó dísztermében március 19-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nem

A nyolc kategóriában kiosztott díjjal a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) a Befektetői Gálán azokat a cégeket díjazta, amelyek a tavalyi év beruházási döntéseivel és eddigi elkötelezett magyarországi tevékenységükkel kiemelten járultak hozzá a magyar gazdaság fejlődéséhez.

A díjakat az ünnepi gálán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Ésik Róbert, a HIPA elnöke adta át a vállalatok vezetőinek.

– Az elmúlt négy-öt év magyar gazdasági fejlődése bebizonyította, hogy a magyar modell működik. Ezzel az országnak sikerült meghaladnia egy régi gazdasági dogmát, bebizonyítva, hogy lehetséges egyszerre gazdasági növekedést felmutatni; új munkahelyeket teremteni; közben 3 százalék alatt tartani a költségvetés hiányát és lépésről-lépésre csökkenteni az államadósságot – mondta a miniszter.

Hozzátette: ennek eredményeként a magyar gazdaság teljesítménye tavaly 3,6 százalékos növekedést mutatott. A beruházások 17 éve nem látott mértékben, 14 százalékkal emelkedtek. Így ennek értéke elérte az 5216 milliárd forintot. Egy 22 éves rekord is megdőlt: ma már 4,1 millió ember dolgozik az országban.

deli_iparipark_dij_150319ml_07.jpg

fotó: Mocsári László

Szijjártó Péter utalt ugyanakkor arra, hogy a világban igen jelentős változások zajlanak katonai, gazdasági és politikai szempontból egyaránt. Ezek a változások alapvetően alakították át a külpolitika funkcióját a világban, és így Magyarországon is. Ezért új típusú külpolitikára volt szükség, és ez a nemzeti külpolitika a külgazdasági célkitűzéseket helyezte a fókuszba.

Szijjártó Péter a magyar külpolitika és külgazdasági stratégia legfontosabb céljainak nevezte, hogy Magyarországon legyen az ipar hozzájárulása a legmagasabb a nemzetgazdasági teljesítményhez, hogy Magyarországon legyen az Európai Unióban a legmagasabb az export GDP-hez mért aránya, valamint hogy Közép-Európában Magyarországon legyen a legmagasabb az egy főre jutó külföldi közvetlen működő tőke.

deli_iparipark_dij_150319ml_06.jpg

Jelezte: ezeknek a céloknak az elérése lehetetlen volna azoknak a külföldi vállalatoknak a közreműködése nélkül, amelyek vezetői jelen vannak a mostani gálán. Az ország iránt elkötelezett vállalatok hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország 2014-ben tartós növekedési pályára lépett.    Hangsúlyozta: a magyar kormány a keleti nyitás stratégiáját komolyan vette, aminek eredményei nem maradtak el. Ez a stratégia nemcsak az export növeléséről, hanem a Magyarországra irányuló beruházások ösztönzéséről is szól. Példaként említette, hogy 2014-ben Magyarországon a legnagyobb zöldmezős beruházást az Apollo Tyres valósította meg. Az indiai gumiabroncsgyártó vállalat 146 milliárd forintot fektet be Magyarországon, és 975 új munkahelyet hoz létre.

A miniszter elmondta, hogy tavaly – 2013-hoz hasonlóan – az autóipar volt a magyar gazdaság zászlóshajója. A múlt évben a járműipar a teljes feldolgozóipari kibocsátás 27,4 százalékát adta, ami 23 százalékos növekedést jelent egyetlen évben. A járműgyártás termelési értéke meghaladta a 21,5 milliárd eurót. Ma már a teljes magyar termékexport mintegy egynegyede az autóiparból származik. Ez azt jelenti, hogy több mint 20 milliárd eurónyi bevétele származott az exportból a magyar autóiparnak. Az autóipar a múlt évben Magyarországon valamivel több mint 132 ezer embert foglalkoztatott, ami 16 százalékos növekedést jelent egy év alatt. Ezért – mint mondta –, nem véletlen, hogy a 8 díjazottból 4 az autóiparban tevékenykedő cég.

Utalt arra is, hogy „a nemzetgazdaság lelkét” a kis- és közepes vállalkozások alkotják, mivel ők foglalkoztatják a Magyarországon dolgozó emberek mintegy háromnegyedét. Megemlítette, hogy az év magyar beszállítója a Hajdu Autótechnika Zrt. lett. Hozzátette: a magyar kis-, közepes és nagyvállalati szektor fejlesztésében a szakemberek úgy vélik, hogy a leghatékonyabb eszköz, a minél több magyar vállalat számára biztosítható, hogy beszállítóként csatlakozhatnak nagy nemzetközi vállalatok beszállítói láncaiba. Mint mondta, nem véletlen, hogy a díjazottak közül 3 cég a kormány stratégiai partnere.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Magyarország nemcsak termelési, hanem fejlesztési, innovációs központtá is kíván válni a jövőben. Ezért a lehető legtöbb innovációs kapacitást kívánja az ország magához vonzani. 

ev_ipari_parkja_150319_ml_1.jpg

Pfliegler Péter alpolgármester büszkén mondta el a Miskolc Televízió munkatársának még az ünnepség előtt, hogy Az év befektetőbarát ipari parkja 2014. díjat veheti át Miskolc városa, a Miskolc Holding nevében. Az ipari parkok fontosságáról szólva kiemelte, a Miskolc Déli Ipari Parkban (MIDIP) az elmúlt évek legnagyobb zöldmezős beruházása valósult meg azzal, hogy a Takata vállalat ide költözött, és mintegy 1000 ember számára ad munkát. Hozzátette egyúttal, hogy már újabb cégek jelezték: szeretnének letelepedni a MIDIP-ben.

– Nagyon fontos, hogy egy városban legyen egy, de lehetőség szerint több ipari park. Úgy gondolom, ezek a motorjai a város gazdaságának – mondta Pfliegler Péter. – Számomra és Miskolc vezetői számára is nagyon ösztönzőleg hat a díj. Úgy gondolom, hogy a további fejlődés, a fejlesztések érdekében is tudnunk kell azt, hogy a kormány és a HIPA is mögöttünk áll, és minden segítséget megad ahhoz, hogy újabb befektetők érkezzenek Miskolcra. Mi is ezért dolgozunk!

deli_iparipark_dij_150319ml_16.jpg

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere, Vécsi György, a Miskolc Holding Zrt. igazgatósági elnöke, valamint Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke.

Ésik Róbert, a HIPA elnöke elmondta, hogy a Nemzeti Befektetési Ügynökség 2014-ben 60 sikeres projektet zárt le, amelynek összértéke 1,66 milliárd euró volt. Ezek a befektetések mintegy 11 ezer új munkahelyet hoztak létre az országban. Az adatok értékét az elnök szerint tovább növeli az a tény, hogy Magyarország a befektetők vonzása tekintetében jobban teljesített Szlovákiánál és Lengyelországnál is. Ez az összehasonlítás azért fontos – mondta –, mert a befektetők általában régiót választanak először.

Emlékeztetett arra, hogy ebben az évben jelenleg 109 döntés előtt álló projektet kezel a HIPA. Ha ezek a projektek megvalósulnának, akkor további 18 800 újabb munkahelyet jelentenének az országnak, a befektetések összértéke pedig mintegy 2,5 milliárd euró lenne.

deli_iparipark_dij_150319ml_12.jpg

Az Apollo Tyres Kft. és a Hajdu Autótechnika Zrt. mellett a gálán díjat vehetett át az év legnagyobb volumenű bővítéséért a Denso Gyártó Magyarország Kft., az év legtöbb munkahelyet teremtő vállalataként az Autoliv Hungary Kft., az év legnagyobb regionális szolgáltató központját létrehozó vállalatként a GE Hungary Kft., az év legnagyobb mértékben bővülő regionális szolgáltató központjáért az IT Services Hungary Kft. és az év K+F beruházójaként a Nokia Solutions and Networks Kft. Az év befektetőbarát ipari parkja a Miskolc Déli Ipari Park lett.

Miskolc fejlődése, a befektetők ide vonzása és új munkahelyek teremtése szempontjából elengedhetetlen, hogy a város megfelelő ipari területet tudjon kínálni a potenciális befektetők számára. A gazdaság fejlesztése és a befektetések ösztönzése tekintetében jelentős mérföldkő volt a 2013. február 13-án aláírt és hatályba lépett támogatási szerződés a Miskolc Déli Ipari Park (MIDIP) fejlesztésére.

A MIDIP projekt megvalósítója és a létrejött fejlesztés eredményének hasznosítója a 100 százalékig a városi önkormányzat tulajdonában lévő Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt., ami meghatározó szereplője Miskolc gazdasági fejlesztésének, motorja a városban zajló fejlesztéseknek.

A MIDIP területén az alapinfrastruktúra kiépítése elengedhetetlen volt a projekt legfőbb célkitűzéseinek megvalósításához: új vállalatok és vállalkozások betelepítéséhez, ezáltal új munkahelyek teremtéséhez, értékteremtő, bevételt generáló beruházások Miskolcra telepítéséhez. Ezzel ismét közelebb kerültünk a kormány célkitűzéséhez: Miskolc régiós ipari központ szerepének eléréséhez.

takata_legi_2014.jpg

Az ipari park rekordidő alatt elkészült infrastrukturális fejlesztésének nettó összköltsége 920 millió forint volt, amelyhez a Miskolc Holding Zrt. 50 százalékos támogatást, azaz 460 millió forintot nyert el. A fejlesztésnek döntő jelentősége volt a város életében. A Takata világcég is rekordidő alatt építette ki új gyártóbázisát, amely nem sikerülhetett volna a fejlesztő gyorsasága és partnersége nélkül. Az itt megvalósult beruházás az elmúlt hat év legnagyobb hazai zöldmezős beruházása, melyet a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánított.

A Takata Safety Systems Hungary Kft. – több mint 20,5 milliárd forint értékű – 25,5 ha nagyságú területen megvalósult 60 ezer négyzetméteres csarnokrendszer kiépítését magában foglaló miskolci beruházása országos szempontból is kiemelkedő jelentőségű, hiszen a légzsák- és autóbiztonsági rendszereket gyártó üzem első lépésben 1000 új munkahelyet teremt hazánk egyik dinamikusan fejlődő térségében.

A kormány a Takata Magyarországba vetett bizalmát és a gyáralapításból fakadó hosszú távú elköteleződését alapul véve, stratégiai partnerséget ajánlott a japán óriásvállalatnak. Az erről szóló stratégiai együttműködési megállapodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-helyettes és Stefan Stocker, a Takata Corporation elnöke ünnepélyes keretek között 2014. szeptember 16-án írta alá a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. Ezzel a világszinten vezető autóipari beszállító lett a kormány 50. stratégiai partnere.

takata_150126ml_40.jpg

A Miskolci Déli Ipari Parkban felépített gyár 2014 októberében kezdte meg működését és jelenleg már több mint 400 főt foglakoztat. A Takata e mellett elkötelezett partnere a magyarországi és elsősorban a Miskolc környéki kis- és középvállalkozói szektornak, hiszen beszállítóinak döntő többsége a régióból kerül ki.

A miskolci gyárüzemet teljes mértékben hazai cégek építették fel, a termelés kapcsán pedig nem csupán az egyes alkatrészek beszállításában, hanem a gyártástechnológiai berendezések vásárlásakor is jelentősen számoltak és a jövőben is számolnak a hazai vállalatokkal.

Annak elismeréseként, hogy a 2014-es évben a Takata kimagaslóan sokat tett azért, hogy minél több magyar beszállító vehessen részt a termelési és gyártási folyamataiban, így nagy mértékben elkötelezett a hazai vállalkozókkal és beszállítókkal való együttműködés terén, február 5-én a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) Local Partnership díját vehette át.

takata_150126ml_36.jpg

A Takata mind a beépülő alkatrészek gyártásának folyamatához, mind pedig az egyéb kapcsolódó szolgáltatásaihoz folyamatosan növeli magyar beszállítóinak arányát, a gyár felépítése óta indirekt és direkt módon több mint 260 magyar beszállítóval dolgozott és jelenleg is dolgozik együtt.

A Takata döntésében jelentős szerepet játszott az a világszinten is jelentős tudományos képzés, amelyet a Miskolci Egyetem műszaki karai jelentenek a fejlesztés és képzés területén, így komoly hangsúlyt fektetnek a Miskolci Egyetemmel kialakuló kooperációra, a duális képzésben való aktív részvételre valamint a fiatal tehetségek támogatására

Miskolc az innovatív fejlődés lehetőségét, jól képzett, minőségi munkaerőt, képzési rendszerén keresztül a minőségi szakember-utánpótlást és megfelelő infrastruktúrával ellátott területet kínált és kínál a legnagyobb hazai autóipari klaszterrel.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat