2024. április 30. Katalin, Kitti
Milyen nedű kerüljön az ünnepi asztalra? – Borversennyel segítettek a választásban Miskolcon (Képgalériával)
Kujan István
|
2018. november 30. 13:03
|
frissítve: 2018. december 03. 21:26
Miskolc város adventi ünnepségsorozatához kapcsolódóan rendezték meg pénteken a II. Avasi Bor Rangolót és a II. Miskolci Borszalont. Az érdeklődők a rendezvényeken ahhoz is támpontokat kaphattak, milyen nedűket válasszanak majd az ünnepi asztalra.

A délelőtti, zártkörű borversenyt a Miskolczi Borbarátok Társasága szervezte. Gyurcsik András elnökségi tag elmondta, a megmérettetésen kizárólag pincével, pincészettel rendelkező magyar bortermelők, borászatok borai vehettek részt. Azok, amelyek kereskedelmi forgalomban, üveges kiszerelésben kaphatók, és magyar szőlőfajtákból illetve ezek házasításából származnak. A különleges a verseny célja ezen borok bemutatása volt a miskolciak számára, de természetesen díjazták is a nedűk legjobbjait.

borrangolas_181130ml_15.jpg

– Tisztaság, szín, ízkarakter, összbenyomás - mindezeket vizsgáljuk. A bírálat eredményeit közzétesszük, ezzel egyfajta ajánlást is adunk a miskolciak számára. Az ünnepek előtt a vásárlók kedvükre válogathatnak a fantasztikus magyar borok között – mutatott rá Gyurcsik András.

A borversenyt a polgármesteri hivatal támogatta. Pfliegler Péter alpolgármester elmondta, az értékelés ereményét megismerve, a város polgárai könnyebben dönthetnek arról, hogy milyen bort vásároljanak az ünnepi menühöz, remélhetőleg mindenki megtalálja majd a kedvencét.

borrangolas_181130ml_28.jpg

A nyertes borok egy évig használhatják a „Hunnia Bor Rangolás legjobb bora 2018” címet. Három – fehér, vörös és desszert bor – kategóriában értékelték a borokat, összesen 70 tételt. Minden kategóriában kihirdettek egy győztest, a csúcszsűri pedig kiválasztotta a Hunnia Bor Rangolás borát.

Az Avasi Borangolás folytatásaként hagyományteremtő adventi boros rendezvényre is várták a miskolciakat. A borversennyel egy napon rendezték meg a közönség által is látogatható II. Miskolci Borszalont a polgármesteri hivatal aulájában. A rendezvény társszervezője a Szövetség a Bükki Borvidékért társasága volt. Borbély Roland a szövetség képviseletében elmondta, a borbarátok a rendkívül korai szüret ellenére is nagyon bizakodók, talán az évtized legjobb termését tudtá idénk leszüretelni. Kiemelkedő évjáratnak ígérkezik az idei.

borrangolas_181130ml_26.jpg

Az is elhangzott, hogy a szövetség fontosnak tartja megismertetni a közönséggel a Bükki borvidék jelentős múltját, hagyományait, pincekultúráját, és hangsúlyt helyeznek a borvidék kiváló minőségű borainak megismertetésére is.

A rendezvényt délután 3 és este 8 óra között látogathatták az érdeklődők. Mindenkit jó borokkal, és finom, a Via Piano Étterem által készített falatokkal vártak a szervezők. 

 

A II. Miskolci Hunnia Bor Rangolás eredményei:

Fehérborok

450-1500 Ft Kategória győztes:
Patricius Borház, Sárgamuskotály 2017, amely a „Nagyon jó, különleges minőségű bor” minősítést kapta.

1500-3000 Ft Kategória győztes és a legjobb fehér bor címet nyerte:
Bock József, Cserszegi Fűszeres 2017, amely a „Nagyon jó, különleges minőségű bor” minősítést kapta.

Vörösborok

800-2000 Ft Kategória győztes:
Eszterbauer Borászat, „A’sóváros” Zweigelt-Néro házasítás, amely a „Nagyon jó, különleges minőségű bor” minősítést kapta.

2000-3500 Ft Kategória győztes és a legjobb vörösbor címet nyerte: Hetényi Pince, Kékfrankos 2012, amely a „Nagyon jó, különleges minőségű bor” minősítést kapta.

Desszert borok

1200-2500 Ft Kategória győztes:
Grand Tokaj, Late Harvest 2016, amely a „Nagyon jó, különleges minőségű bor” minősítést kapta.

1500-3000 Ft Kategória győztes és a legjobb deszert bor címet nyerte: Grand Tokaj, Tokaji Aszú 2013, amely a „Nagyon jó, különleges minőségű bor” minősítést kapta.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat