2022. október 02. Petra
Minden készen az iskolai fizikai állapotméréshez
minap.hu
|
2014. augusztus 29. 09:39
|
frissítve: 2014. augusztus 29. 10:53
Csaknem hétezer kiképzett pedagógus és négyezer eszközcsomag várja az iskolákban az új fittségi mérést. A felméréshez szükséges továbbképzésre megyénkben és Miskolcon is több helyszínen jelentkezhetnek a pedagógusok.

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) jóvoltából már csaknem az összes, több mint 3600 nappali rendszerű oktatási intézmény megkapta azt az ingyenes eszközcsomagot, amely a következő tanévtől a Szövetség által kifejlesztett, egységesen használandó, új fizikai állapot mérési rendszer, a NETFIT® (Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt) felméréseihez szükséges.

A NETFIT® legfontosabb újdonsága, hogy egészségközpontú, egészségorientált értékelési rendszer. Az egészség szempontjából meghatározó értékeket mér (erő, testösszetétel és tápláltság, állóképesség, vázizomzat fejlettség, hajlékonyság), és előre meghatározott fittségi értékekhez képest minősíti a tanulók állapotát. Az 5. osztálytól felfelé elvégzett mérések eredményei alapján a tanulók megtudhatják, hogy fejlesztésre szorulnak-e vagy az egészségzónába tartoznak.

A mérési rendszernek köszönhetően a pedagógusok, a szülők és a diákok is évről-évre nyomon követhetik a tanulók fittségi szintjének változását, s a felmérést végző testnevelők ehhez képest tesznek javaslatot azokra a mozgásformákra, amelyek a fejlődést segíthetik. Minden tanuló egyénre szabott, szöveges és vizuális értékelést kap majd az állapotáról. A rendszer segítségével nagyobb figyelem hárulhat a rendszeres testmozgás szükségességére, hiszen a diákok és a szüleik is pontos, objektív adatokkal alátámasztott jelentést kapnak.

A NETFIT® nemcsak a tanulóknak, hanem a testnevelőknek is újdonság. Éppen ezért az MDSZ ingyenes, 30 órás akkreditált képzést szervezett a testnevelést oktató pedagógusok számára. Erre már közel hatezren jelentkeztek, s a tanév végéig négyezer kétszázan sikeresen sajátították el az új módszertani alkalmazásokat. November végéig országosan mintegy 6800 tanár végez a képzésen.  
A NETFIT® rendszerhez tartozik egy mérés-értékelési szoftver is, amelyet ugyancsak ingyen kapnak majd az intézmények. Ennek fejlesztése is a végéhez közeledik, jelenleg a fejlesztés a tesztelési szakaszban jár.

A kormány szándéka szerint az új mérési rendszer egységes használata a következő tanévtől lesz kötelező minden iskolában. A 2014/2015. tanév rendjéről szóló 35/2014. (IV.30.) EMMI rendelet szerint a következő tanévben a kötelező mérési időszak 2015. január 5. és 2015. május 27. közé esik.

Megyénkben az érdeklődő pedagógusok az alábbi időpontokban jelentkezhetnek a továbbképzésekre:

Ináncsi Arany János Általános Iskola
szeptember 12. és szeptember 20.

Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagiskolája
szeptember 5. és szeptember 13.

Mezőcsáti Dr. Enyedy Andor Ref. Ált. Isk., Óvoda és Bölcsőde
augusztus 29. és szeptember 6.

Felsőzsolcai Szent István Katolikus Általános Iskola
szeptember 12. és szeptember 20.
szeptember 26. és október 4.
október 3. és október 11.
október 10. és október 18.

Miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium
augusztus 29. és szeptember 6.
szeptember 5. és szeptember 13.
szeptember 19. és szeptember 27.

Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona
augusztus 29. és szeptember 6.

Sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű, Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
szeptember 19. és szeptember 27.
október 10. és október 18.

Szerencsi Bolyai János Katolikus Általános Iskola
szeptember 12. és szeptember 20.
október 3. és október 11.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat