2024. június 24. Iván
Miskolci ünnep: átadták a város díjait
minap.hu
|
2016. május 12. 15:08
|
frissítve: 2016. május 13. 14:35
– Miskolcon nagyon sokan vannak, akik példaképek lehetnek, akik kiemelkednek a sokaságból, utat mutatva mindenkinek, aki hajlandó a tekintetét kicsit feljebb emelni a napi rutinból – mondta ünnepi beszédében Kriza Ákos polgármester. Miskolc város ünnepi közgyűlését a Miskolci Nemzeti Színházban tartották.

img_5595.jpg

Fotó: Mocsári László

– Május 11-e Miskolcnak ugyanolyan jelentőségű ünnep, mint az országnak a nemzeti ünnepei – szögezte le Kriza Ákos polgármester ünnepi beszédében. – A május mindig reményt kelt, mert ez a hónap valahogy önmagában kicsit megszépít mindent. Valahogy ekkor érezzük úgy először a hosszú tél után, hogy végre napsütéshez, és lágy szellőjű levegőhöz jutunk a borongós hideg idők után. Igen. Valahogy így van ez Miskolccal is, mert hosszú, borongós, hideg időket élt meg.

– Én orvosként mindig azt mondtam, amikor közélettel kezdtem foglalkozni, hogy az a miskolciak gondja, amiről a rendelő várójában beszélnek – mutatott rá a városvezető. – Amiről beszél a postás, és az óvónő, amit panaszol a diák és a nyugdíjas, vagy amiért bosszús a vendéglős, és mérgelődik a fodrász.

img_5591.jpg

Fotó: Mocsári László

De ugyanennek a fordítottja is igaz, fűzte hozzá Kriza Ákos. Mint fogalmazott, „akkor jó valami a városban, ha azt dicséri a boltos, örül neki a villamoson vagy a buszon utazó, nem kritizálja a fodrász, élvezi a bulizni akaró fiatal, vagy biztonságosnak tartja a nagymama.” És persze fontos az is, hogy mit mondanak rólunk a hozzánk látogatók – tette hozzá.

– Ma én annak örülök, és azért reménytelibb a mostani május, mert nem mi, politikusok, hanem önök mondják már, hogy jó Miskolcon élni. Jó miskolcinak lenni! – emelte ki a város polgármestere.

Kriza Ákos emlékeztetett, a Miskolci Borangolás alkalmával tele volt az avasi pincesor. Az egyik pincetulajdonos érdeklődésére elmondta: hosszú évek óta várja, hogy teltház legyen a pinceudvaron – ez pedig tavaly és az idén is megtörtént. Ugyanez elmondható a főutcán található éttermekről is – folytatta a városvezető. A tulajdonosok szerint is folyamatosan növekszik a forgalmuk. Hiszen ha vannak munkahelyek a városban, akkor egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy betérjenek a vendéglőkbe egy finom ebédre, vagy vacsorára. De a kerékpárosok is elmondták, hogy mennyivel jobb az új CNG buszok után tekerni, hiszen alig van kipufogógázuk. És ez nemcsak a bicikliseknek jó, hanem az egész városnak.

– Mindemellett a fiataljaink és nyugdíjasaink már biztonságosabban járhatnak-kelhetnek a városban. Rendőreink és rendészeink riasztáskor rövid idő alatt bárhová odaérnek – hangsúlyozta Kriza Ákos. – És igen, a nyugdíjasok is azt mondják: érzik a város megbecsülését, hogy nem hiába dolgoztak Miskolcért, hogy az elmúlt években valódi közösséggé váltak, hiszen ismerik egymást koncertről, főzőversenyről, színházból.

De a Diósgyőri várba, Lillafüredre vagy Miskolctapolcára látogató turisták bejegyzései is a város fejlődéséről árulkodnak. „Egy polgármesternek munkájáról jobb visszajelzés nem kell, és ez elég motivációt jelent a jövőre nézve is”, fűzte hozzá.

dsc_0007.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

„A város napja a példaképek ünnepe is”

– Miskolcon nagyon sokan vannak, akik példaképek lehetnek, akik kiemelkednek a sokaságból, utat mutatva mindenkinek, aki hajlandó a tekintetét kicsit feljebb emelni a napi rutinból – fogalmazott a városvezető. – Ma is születnek maradandó, jövőformáló dolgok Miskolcon. Csak nehezebb őket észrevenni. A mi korunk nem a hídembereké, nem a monumentális épületekben mérjük az eredményeket. De attól még a különleges emberek, és munkáik itt vannak közöttünk.

– A város napja bensőséges ünnep. Május 11. nekünk, miskolciaknak egyfajta második születésnapot jelent, amikor egyszerre ünneplünk mindent és mindenkit, aki és ami számunkra Miskolcot jelenti – mondta.

– A bensőségesség a közösségből fakad. Abból az érzésből, hogy a miskolciak, ha itt születtek, vagy ide telepedtek, vagy már elszármaztak innen, mégis közösségként viselkednek! Együtt örülnek a közös sikereknek és együtt búslakodnak, ha valami baj történik – fogalmazott Kriza Ákos.

Ennek a városnak sok emblematikus eleme van. Helyei, épületei és személyei. Utóbbiak közül egy párat idén is kiemelnek, és a közösség háláját fejezik ki irányukba. Van köztük tudós, mérnök, tanár, újságíró, orvos, zenész, rendező, építész, képzőművész, védőnő, sportoló is.

– Mindenkinek a munkája fontos, és mindenki hozzátehet a város épüléséhez – hangsúlyozta Miskolc polgármestere.

Kriza Ákos végül köszöntötte az idei díjazottakat, akik valódi példaképei a miskolci közösségnek, amely háláját a hamarosan átadandó elismerések útján fejezi ki.

– Legyenek büszkék ezekre az elismerésekre! Megérdemlik. Számomra pedig megtisztelő, hogy ma városunk legjobbjait Miskolc nevében elismerhetem – fogalmazott Kriza Ákos, a kitüntetettek további munkájához jó egészséget, sok erőt és rendíthetetlen hitet kívánt.

Miskolc város polgármesterének ünnepi beszéde után Csiszár Miklós, a város jegyzője mondta el, hogy az április 21-ei zárt ülésen szavazták meg az idei kitüntetetteket. Majd Kriza Ákos adta át a város díszpolgári címeit, amelyet a város Aranykönyvébe is bejegyeztek.

DÍSZPOLGÁR

Dr. Kocziszky György mérnök, közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanács, továbbá számos bizottság, testület tagja vagy elnöke. Jelenleg a Gazdaságtudományi Kar tanára. Fő kutatási területei az európai integráció gazdaságtana, a regionális gazdaságtan és a növekedés- és fejlődéselméletek.

Nem

DÍSZPOLGÁR

 Szilágyi István Levente, az MVK Zrt. nyugalmazott igazgatója. Valamikor kezdő mérnökként lépett be a Miskolci Közlekedési Vállalat kapuján. Akkor még ő sem gondolta, hogy több mint három és fél évtizedet tölt itt és a szakmai ranglétrát végigjárva, a cég elsőszámú vezetője lesz.

Nem

 PRO URBE kitüntető címet kapott Dobos Zsolt Károly, az Andrássy Gyula Szakközépiskola legendás tanára. Egykori tanítványai kiemelik és dicsérik szeretetteljes nevelő munkáját, valamint azt, ahogyan meg tudta szerettetni velük a tanulást. Miskolc városának megbecsült közszereplője.

Nem

PRO URBE kitüntető címet kapott Dr. Gonda Géza, aki 1976-ban a jelenlegi Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kezdett dolgozni. A kórház vezetése és a szakma elismeréseként pályafutása során adjunktusi, később főorvosi kinevezést kapott. Jelenleg is nyugdíjasként ebben a kórházban dolgozik traumatológusként.

Nem

PRO URBE kitüntető címet kapott Koós János énekes, humorista, színművész, aki igazi élő legenda, a magyar könnyűzene emblematikus, hosszú évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvendő alakja. Zenei pályafutásának elindító és meghatározó városaként tekint Miskolcra.

Nem

PRO URBE kitüntető címet adományoztak Tóth Györgynek, a Star Plus Kft. ügyvezetőjének. Az általa vezetett cég fontos szereplője a magyarországi kis- és középvállalkozások szektorának. Széles, saját termékválasztéka, a jól ismert Flair márkatermékek, gyártása és forgalmazása mellett egyre több nemzetközi vállalat beszállítója.

Nem

GÁLFFY IGNÁC ÉLETMŰDÍJ-at kapott Vojcsik „Golyó” Ferenc autóversenyző. Miskolcon született, és az autóversenyzés lett szinte a legfontosabb az életében. Ez lett a hobbija, a munkája. Mindig büszkén beszélt arról, hogy Miskolc és a Bükk az ő edzőterme.

Nem

A HERMAN OTTÓ TUDOMÁNYOS DÍJ-at idén professzor Dr. Prugberger Tamás jogász és egyetemi tanár kapta. Három éven át a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának tanszékvezető egyetemi docense volt. Munkásságát több száz önálló könyv és közlemény, megszámlálhatatlan konferencia-előadás, valamint számos – a jogélet minden területén alkotó és tevékenykedő – hálás tanítvány fémjelzi.

Nem

A SZEMERE BERTALAN KÖZÉLETI DÍJ-at Társy Józsefnek, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal kabinetfőnökének ítélték oda. Jelentős közigazgatási tapasztalattal rendelkezik önkormányzati, területi államigazgatási és minisztériumi szinten, valamint rangos elismerések birtokosa. 

Nem

A SZABÓ LŐRINC IRODALMI DÍJ-at idén Pallai Károly Sándor kapta. Az óceanista, irodalomtörténész, költő, műfordító és szerkesztő Miskolcon született. Mindig örömmel beszél szülővárosáról, és büszkén vállalja gyökereit. Igyekszik eredményei révén nemzetközi szinten is még ismertebbé tenni Miskolcot és a magyar kultúrát.

Nem

A KONDOR BÉLA KÉPZŐMŰVÉSZETI DÍJ-at Raffai Kinga festőművész érdemelte ki. Méltatói szerint alkotói líra, meleg színek jellemzik művészetét. 1980-tól folyamatosan kiállít nemcsak itthon, hanem külföldön is. Első tárlata Miskolcon volt. Technikái közé tartozik a selyemfestés, grafika, batik, olajfestés és a kerámia is.

Nem

A REMÉNYI EDE ZENEI DÍJ-at néhai Weszprémy Ilonának adományozták. A főiskolai adjunktus egyik alapító tanára volt a miskolci Zenei Általános Iskolának. Ő indította el Miskolcon a zeneóvodai oktatást. Egyedi, önállóan kidolgozott módszerét Kodály Zoltán országosan bevezetésre javasolta. Több kórus szervezése és vezetése fűződik a nevéhez. A díjat lánya, Kristekné Kiss Éva vette át. 

Nem

A DÉRYNÉ SZÍNHÁZI DÍJ-at idén Szabó Máté rendező kapta. 2012. óta dolgozik a Miskolci Nemzeti Színházban, melynek jelenleg a művészeti vezetője. Pályája elejétől sok műfajú rendező, olyan darabok fűződnek a nevéhez, mint a Don Giovanni, az Illatszertár, a Nő a múltból, vagy a Boldogtalanok.

Nem

MISKOLC VÁROS ÉPÍTÉSZETI ALKOTÓI DÍJ-át Molnár Gábor kapta.

Nem

A BIZONY ÁKOS KITÜNTETŐ JOGI DÍJ-jal dr. Bajáky Gábort ismerték el. 1968-tól a mai napig megszakítás nélkül ügyvédként dolgozik Miskolcon. 1995-ban az első Miskolci Lions Club alapítója és elnöke volt. Jelenleg Felügyelő Bizottsági Elnöke a Diósgyőri Sportlétesítményeket Működtető Nonprofit Kft-nek, valamint a Miskolci Szabadidő Központnak.

Nem

A BENKŐ SÁMUEL-DÍJat Kiss Edina területi védőnőnek adományozták. 2009. szeptembertől került Lyukóba. Prevenciós, felvilágosító előadásokat tart, programokat szervez, aktívan kapcsolódik be a méhnyakrák megelőzését szolgáló szűrőprogramba.

Nem

Ugyancsak BENKŐ SÁMUEL-DÍJat adományoztak Dr. Simkó Róbert házi gyermekorvosnak. Általános- és középiskolai tanulmányait Miskolcon végezte. Gyermekorvosként betegei nagyon szeretik, körzetében sok hátrányos helyzetű gyermek tartozik hozzá. A miskolci háziorvosi továbbképzéseket szervezi, a megyei kamara felügyelő bizottságának tagja és a miskolci Akadémiai Bizottság Gyermekgyógyászati Szekciójának titkára.

Nem

PEDAGÓGIAI DÍJ-at kapott Gondol Gyuláné általános iskolai tanítónő, aki 1990 nyarán Miskolc Komlóstetői Általános Iskolájába került. Munkaközösség-vezetői beosztásával tizenhat éven át igyekezett összefogni az alsós tanítók szakmai és napközis munkáját. Továbbá városi bemutató órákat tartott a nyelvi program módszertana szerint.

Nem

PEDAGÓGIAI DÍJ-at kapott Csonka Lászlóné igazgatóhelyettes. Munkája során egyre inkább a sajátos nevelési igénnyel bíró gyermekek felé fordult. Kollégái, ismerői lelkiismeretes, alapos, széles látókörű embernek tartják. Olyan empatikus személyiségnek, akit a gyerekek, szülők, kollégák egyaránt tisztelnek és szeretnek.

Nem

PEDAGÓGIAI DÍJ-at kapott Csekéné Altrichter Judit gyógypedagógus. A Paramuzsikusok Ének- és Zenekarának vezetője, évek óta a Miskolci Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Tüskevár Tagintézményének dolgozója. Napjainak nagy része értelmi akadályozott gyerekek és fiatal felnőttek között telik.

Nem

MISKOLC VÁROS TURIZMUSÁÉRT DÍJ-at idén az Avalon Park érdemelte ki. A vállalkozást Miskolctapolcán 2015. június közepén avatták fel, a HELL ENERGY cégcsoport legújabb, turisztikai beruházásaként. Az új, minőségi munkahelyek teremtése mellett fontos kitűzött cél a helyi termelők felkarolása, akik minőségi termékeikkel az Avalon étterem első számú beszállítói lesznek. A díjat Martincsek Péter ügyvezető vette át. 

Nem

Az ÉV SPORTOLÓJA DÍJ-at Czank Tímeának adományozták. Az élvonalbeli női kosárlabdázó 2013 májusában szerződött a DVTK női kosárlabda csapatához, melynek hamar emblematikus személyiségévé vált. Számos sikernek volt részese, ő volt az idei évben Magyar Kupa győzelmet arató együttes csapatkapitánya.

Nem

Az ÉV SPORTOLÓJA DÍJ-at kapta Csóka Nándor ökölvívó is. Ő a Miskolc Városi Sportiskola - M1 Fitness Ökölvívó szakosztályának versenyzője. Az ifjúsági versenyeken szép eredményeket ért el. A belgrádi tornán bronzérmes lett, csakúgy, mint 2015 augusztusában, a bulgáriai Szamokovban zajló ökölvívó Európa-bajnokságon, ahol ő szerezte a magyar csapat egyetlen érmét.

Nem

Csapatként pedig az Aluinvent DVTK Miskolc Kosárlabdacsapat kapta még az ÉV SPORTOLÓJA DÍJ-at. Az elmúlt években felmutatott eredményei által nem csupán hazánk egyik meghatározó csapatává vált, hanem Európa-szerte is öregbíti Miskolc, Diósgyőr, és Magyarország hírnevét.A díjat Szabó István, a csapat technikai vezetője vette át. 

Nem

A MISKOLC VÁROS SPORTJÁÉRT DÍJ-at Gutman József mesteredző kapta. A Miskolcon töltött versenyzői és edzői tevékenységének negyven éve a diósgyőri birkózás aranykora. Edzői sikereit felnőtt korosztályban nyert hatvan egyéni országos bajnoki cím bizonyítja. A Barcelonai olimpián a birkózóválogatott csapattagjaként Repka Attila edzőjeként vett részt.

Nem

Az ÉV CIVIL SZERVEZETE DÍJ-at a Diósgyőri Kocsis Pál Kertbarát Kör kapta. 1916-ban Diósgyőrben vasgyári munkások alapították meg, mint az első kertbarát kört hazánkban, és hittek abban, hogy szervezetten, közösségben működve sokkal eredményesebben tudnak kertet művelni, egymást segíteni, együtt dolgozni, mint egyénileg. A díjat elnökük, Nagy János vette át. 

Nem

PRO MINORITATE DÍJ-at adományoztak Bárány Péternek, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökének. Ő Miskolc Bükkszentlászló településen huszonkét éve alapítója volt a szervezetnek. Munkáját a szlovák kisebbség érdekében, a szlovák nyelv, a szlovák nemzetiségi hagyományok és kultúra fenntartása, átörökítése érdekében feltétlen elkötelezettséggel, példaadással látja el.

Nem

NÍVÓDÍJ

Hidvégi Attila jelenleg a Miskolci Öttusa Szakosztály vezetője. 1971-ben került Miskolcra. Több mint harminc év edzői tevékenység áll mögötte, tanítványai között számos sikeres sportoló található.

Nem

NÍVÓDÍJ

Jobbágy Bertalan református lelkipásztor a Miskolc-Hejőcsabai Református Egyházközség felelős lelkésze. Folytatja a neves elődök által elkezdetteket, ugyanakkor sok szempontból eltér a hagyományoktól. Az istentiszteletek mellett bevezette az ifjúsági bibliaórát, a baba-mama kört, a hitoktatók és középkorúak bibliaóráját, valamint az idősebbek számára megtartott kört.

Nem

NÍVÓDÍJ

Kalán István harminc évig volt aktív birkózó, tíz évig edző súlylökő senior atléta, mintegy húsz éve pedig folyamatosan sportkutató. Összességében hatvan éve tevékenykedik már a sport területén. Emellett huszár emlékek kutatásával, kiállításával is foglalkozik.

Nem

NÍVÓDÍJ

A Mandorla Közművelődési Egyesületet 1991-ben – idén 25 éve – alapították miskolci polgárok azzal a szándékkal, hogy kutassa, feltárja és bemutassa a magyar és az egyetemes kultúra azon területeit, amelyek jelentős részben kimaradtak az iskolai oktatásból, vagy nem kellő súllyal tanítják őket. A díjat az egyesület elnöke, Rózsa György vette át.

Nem

NÍVÓDÍJ

A Miskolci Mazsorett Együttes az elmúlt harminc évben elért eredményeivel nagyban hozzájárult Miskolc város hazai és nemzetközi ismertségéhez. A művészeti vezetők szakmai elhivatottsága, közösségteremtő tevékenysége, a csoportban résztvevő fiatalok áldozatos munkája és a szülők támogató együttműködése példaértékű mindenki számára. A díjat a csoport két művészeti vezetője, Dudás Ágnes és Grán Orsolya vette át. 

Nem

NÍVÓDÍJ

Molnár Péter, a MIKOM Nonprofit Kft. felelős szerkesztője. Szakmai eredményei közé tartozik a Miskolc Televízió és a Miskolci Napló hetilap tartalmi fejlesztése, a város fejlődésének bemutatása, a Miskolcról szóló pozitív információk eljuttatása az országos médiába.

Nem

NÍVÓDÍJ

Szűcs József Lászlóné 2003-tól dolgozik a szociális szférában, az idősellátás területén mint technikai munkatárs. Munkája hosszú ideje a Hámori Szolgáltatási Központhoz köti. Társadalmi tevékenységét az emberek iránti elkötelezettség, segítőkészség jellemzi.

Nem

NÍVÓDÍJ

Takács Andrea szociális ellátásszervező 1990. óta dolgozik a miskolci önkormányzatnál. Kiemelt feladatköréhez tartozik az Őszi Napsugár Otthon és a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézményekkel kapcsolatos fenntartói feladatok ellátása, valamint több mint egy évtizede az önkormányzat közgyűlésének mindenkori szociális és egészségügyi bizottságának referensi feladatai. 

Nem

A DR. SZENTPÁLI ISTVÁN-DÍJ-at a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara adományozza minden évben. Erre a kitüntetésre idén Tóth Attilát, a Ross Mould Kft. ügyvezető igazgatóját választották. Tóth Attila a Miskolci Egyetemen szerzett bányamérnöki diplomát, majd közgazdászként végzett a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán. A jól felkészült szakember 1999 óta erősíti ügyvezető igazgatóként a Ross Mould Nemzetközi Kft. csapatát. A több mint háromszáz dolgozót foglalkoztató kft. éves árbevétele hatmilliárd forint.

Nem

A MISKOLCI GEOFIL-DÍJ-at a Diósgyőrért Közhasznú Alapítvány javaslatára a Magyar Állami Földtani Intézet alapította 2010-ben. Az elismerést Dr. Bőhm József címzetes egyetemi tanár vehette át. Ő a Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítési és Környezeteljárástechnikai Intézetének nyugállományú oktatója, korábbi intézetigazgatója, a Műszaki Földtudományi Kar korábbi dékánja.

Nem

A miskolciaknak május 11-e 1992 óta ünnepnap. Miskolc város napja koszorúzásokkal kezdődött.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat