2020. július 09. Lukrécia
A Miskolci Egyetemen működik a kémia – Vegyipari képzés indul a vegyipar szívében
Kujan István
|
2018. október 15. 17:24
|
frissítve: 2018. október 18. 14:41
2019 szeptemberétől vegyészmérnök alapszak indul a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karán, a régió sikeres vegyipari vállalatainak támogatásával, igényüket figyelembe véve. Az új, unikális képzésről és a személyre szabott oktatási modellről hétfő délután az egyetem és a kar vezetői, valamint vegyipari vállalatok képviselői tájékoztatták a sajtót.

A régióban – a vegyipar fellegvárában – az egyedülálló képzés létrehozását az tette szükségessé, hogy az itt működő vegyipari cégeknek – mint például a Wanhua-BorsodChem, a MOL Petrolkémia Zrt., illetve a Kiss Cégcsoport – szükségük van a szakember-utánpótlásra, és ennek megteremtéséhez a Miskolci Egyetemen adottak a szakmai feltételek.

egyetem_vegyeszmernok_181015ml_2.jpg

Fotó: Mocsári László

Mende Tamás, a Műszaki Anyagtudományi Kar (MAK) tanulmányi és beiskolázási dékánhelyettese a sajtótájékoztatón ismertette, egészen pontosan három képzésről van szó: az anyagmérnökképzés vegyipari technológus specializációjáról, a vegyészmérnökképzésről, illetve a vegyiparigépész-képzésről – ezek a cégek számára kifejezetten fontosak a dékánhelyettes elmondása szerint. Az így összeálló vegyipari képzést nappali, levelező és duális formában is tervezik elindítani.

Jakab Nóra, az egyetem oktatásfejlesztési és minőségbiztosításért felelős rektorhelyettese köszöntőjében rámutatott, oktatás-, valamint kutatásmódszertani újítást is tartalmaz a valóban példaértékű, pilot-jellegű képzés.

egyetem_vegyeszmernok_181015ml_4.jpg

Erről a Műszaki Anyagtudományi Kar Kémiai Intézetének igazgatója beszélt bővebben. Az intézet egy dinamikusan fejlődő egysége az egyetemnek, oktatói gárdája kiemelkedő szakemberekből áll, jól működő ipari kapcsolatokkal rendelkezik. A cégeknél kihelyezett laborokban biztosítják a hallgatók gyakorlati képzését, és nagy gondot fordítanak a tehetséggondozásra is. Viskolcz Béla elmondta, hosszú folyamat végére tehettek végre pontot a képzés akkreditálásával. Három vállalat fogott össze ennek érdekében, ők adják a megye GDP-jének mintegy 30 százalékát.

egyetem_vegyeszmernok_181015ml_12.jpg

– Vegyipari képzés indul a vegyipar szívében, ez a mottója a képzésünknek – fogalmazott. – Az újonnan induló vegyészmérnök-képzés keretében az országban először, kísérleti jelleggel, a kar bevezeti a személyre szabott oktatási modellt is. A hallgatók mellé páronként egy-egy fiatal mentoroktató áll majd, aki heti rendszerességgel konzultál a rábízott hallgatókkal, és segítik az előrehaladásukat a tanulmányaik során. Emellett folyamatosan monitorozzák a szakmai tárgyakat is.

egyetem_vegyeszmernok_181015ml_18.jpg

Varga Béla, a Wanhua-BorsodChem Zrt. HR- és kommunikációs igazgatója elmondta, cégük tárt karokkal várja a magasan kvalifikált vegyészmérnököket, akik akár nemzetközi gyakorlatot is szerezhetnek náluk. Kiss László, a Kiss Cégcsoport tulajdonosa rámutatott, szeretnének a képzésben is segítséget nyújtani, terveik szerint óraadókat biztosítanak majd az egyetem számára. Dési Viktória, a MOL Petrolkémia Zrt. üzletitámogatás-vezetője pedig emlékeztetett, hosszú évekre nyúlik vissza cégük és az egyetem együttműködése, intézeti tanszéket hoztak létre és a duális képzésben is részt vesznek. Meglátásuk szerint a vegyészképzés elindítása nemcsak a régió, de az ország versenyképességének javításához is hozzájárul.

A vegyészképzés népszerűsítése érdekében a régió vegyipari cégeinek összefogása első lépéseként tavaly ősszel rendezték meg az I. Vegyipari Pályaorientációs Napot általános és középiskolások diákok számára. A nagy sikerre való tekintettel idén november 14-én ismét megszervezik a rendezvényt.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat