2024. május 18. Erik, Alexandra
Egészséges, természetes, helyi alapanyagok
Miskolcon teljesítik az új rendelet feltételeit
minap.hu
|
2014. december 30. 16:43
|
frissítve: 2015. január 17. 11:08
Krémlevesek, hal diós panírban, sertéskaraj mandulaforgácsban és természetesen bejgli – egészséges, változatos, friss és helyi alapanyagokat felhasználó ünnepi menüt kínált az intézményi konyhák számára a Miskolci Közintézmény-működtető Központ, amely már hosszú idő óta teljesíti a január 1-jén érvénybe lépő új közétkeztetési rendelet előírásait.

10_elelmezesjobbfel.jpg

Az egészséges, természetes, helyi alapanyagok felhasználását támogatja a hamarosan érvénybe lépő új közétkeztetési rendelet. A javaslatok – tervezet formájában – már korábban megfogalmazódtak, és a Miskolci Közintézmény-működtető Központ (MKMK) hamar eleget is tett a feltételeknek Zsóka Roland (képünkön) élelmezési igazgató elmondása szerint. – Miskolc ebben is élen járt – hangsúlyozta, hiszen már most is, közel 90 százalékban teljesítik a kritériumokat: friss, egészséges és helyi alapanyagokat használnak fel az ételek elkészítésénél. Ebben nagy segítségükre van a Miskolci Agrokultúra Kft. is, melynek fóliasátraiban, mintegy hétezer négyzetméteren, ellenőrzött körülmények között, saját zöldségeket – paprikát, paradicsomot, uborkát – termesztenek.

A kritériumok teljesülése természetesen nem pusztán vélemény, sokkal inkább ellenőrzéseken alapuló kijelentés. Zsóka Rolandtól megtudtuk, az ÁNTSZ évente több alkalommal rendkívül átfogó ellenőrzést végez a konyhákon. Ezek alkalmával tíz élelmezési nap anyagfelhasználását vizsgálják, korosztályok szerint, és tüzetesen megnézik a 19 konyha egyhavi étlapját. A kiértékelést tavaly óta az új, 2015-ben érvénybe lépő rendelet szerint végzik el – ezek mutatnak ilyen kitűnő eredményeket.

10_elelmezescikkbe1.jpg

Az élelmezési igazgató elmondása szerint drasztikusan le kellett csökkenteni a só- és cukorfelhasználást, és a teljes kiőrlésű gabonából készült pékárukat előtérbe kellett helyezni. Zsóka Roland elmondása szerint, a só visszaszorítását vették észre a leghamarabb a diákok, ha hallanak kritikát a menüvel kapcsolatban, akkor az általában ebből ered.

A hagyományos ételek mellett – húsgombócleves, babgulyás, kelkáposzta-főzelék vagy éppen aranygaluska vaníliaöntettel – olyan különlegességek kerülhetnek mostanság a miskolci menzák asztalaira, mint joghurtos almaleves, francia hagymaleves krutonban vagy éppen sertéskaraj mandulaforgácsban. Az adventi időszakban természetesen nem maradhatott ki az ünnepi menüből a bejgli, a sütőtök vagy a hal sem. Az MKMK egy „ötletkört” kínált fel a város konyhái számára, olyan javaslatokat adott, amivel újítani tudnak, és a hagyományos mellett különleges ételeket választhatnak a menzák, s így az azokban étkezők.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat