Na, ilyen kiállításon még életemben nem jártam! Aki azt mondja, hogy egy múzeum unalmas, csendes, és csupa poros emléket rejt, annak ajánlom figyelmébe a Herman Ottó Múzeum Papszeri Kiállítási Épületének legújabb „produkcióját”. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum és a Herman Ottó Múzeum közös kiállítással készült a miskolciaknak: szerda délután „Ez sör! – A sernevelőtől a sörgyárig" címmel megnyílt a Papszeri kiállítási épületben a folyékony kenyér életútját bemutató kiállítás.
Az országos vándorkiállítás a magyarországi sörgyártás történetét hivatott bemutatni a honfoglalástól napjainkig, emellett átfogó képet ad a sörgyártás alapanyagairól és folyamatáról is, és a sörfogyasztás körülményeit, szokásait, valamint annak változását mutatja be a 20. században. A vándorkiállítást a Herman Ottó Múzeum egy speciális miskolci kocsmabelsővel egészítette ki.
Tóth Arnold, a Herman Ottó Múzeum igazgatója a kiállítás megnyitóján kiemelte, nem előzmények nélküli ez a vándorkiállítás, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal régi és gyümölcsöző a kapcsolatuk. – Tapasztalatból tudjuk, hogy mindig olyan témákat hoznak, amelyek nagyon jól érthetőek, szerethetőek: ilyen volt a szóda történetéről szóló kiállítás, ahol szódásüveg-gyűjtemények kerültek elő, vagy a fagylaltról szóló kiállítás, ahol még a muzeológus kollégáknak is be kellett állniuk osztani a fagylaltot, mert olyan nagy volt az érdeklődés – idézte fel a közös munka gyümölcseit.
Mint mondta, a téma sem előzmények nélküli, hiszen Miskolcot a sörös szakma egyfajta bázisnak, bástyának tekinti, hiszen Miskolc volt a helyszíne nagyon sokáig a kisüzemi sörfőzdék találkozójának, ami sörkonferenciát is jelentett. – A papszeri épület egyik termében – történetesen épp abban, ahol most vagyunk – sörverseny is volt egykor – részletezte az igazgató.
A vándorkiállítást a Herman Ottó Múzeum is kiegészítette egy saját válogatással: gyűjteményükből összeállítottak egy teremnyi borsodi sörös emléket. Ezt a miskolci pluszt teszi teljessé Pfliegler Péter, Miskolc város alpolgármesterének söralátét-gyűjteménye.
Papp Ferenc kulturális főtanácsos a megnyitón kiemelte, a sör sokkal több, mint egy darab a modern italok sorából, kultúránk, történelmünk szerves része. A főtanácsos egyebek mellett a sörgyártás jelentőségéről, valamint a sörkultúráról is szólt. – A sörnek számos előnye van: magas antioxidáns, vitamin és ásványi anyag tartalma van, vesekőképződést megelőző hatással bír, nyugtató, feszültségoldó, altató hatású, és véd a fertőzések ellen is – fogalmazott.
Török Róberttől, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum történész muzeológusától, igazgatóhelyettesétől megtudtuk, először 2017-ben jelent meg a kiállítás náluk. – Ez egy országos vándorkiállítás, amelyben az volt a cél, hogy a hazai sörtörténelmet mutassák be, az alapanyagokon át a sör tárolásának eszközein keresztül – foglalta össze, majd kiemelte: közérthetően mutatják be a sörfőzés történetét, illetve a sör alapanyagait, amelyet a látogatók meg is foghatnak. Különlegessége a tárlatnak, hogy Ferenc József söröspoharát is megnézhetik a látogatók, amelyből 1894-ben ivott, Salzburgban.
Sörösüvegek sorakoztak a múezum polcain, a ’40-es évek reklámjai villogtak a falakon, a sör illata pedig bejárta az egész múzeum épületét. Itt aztán valóban mindent megtudhatunk a folyékony kenyérről, a borsodi vonatkozásáról és édesapáink kedvenc nedűjének eredetéről.
A Dreher Sörgyár és a Fekete és Fiai Kézműves Sörfőzde jóvoltából a megnyitót követően a látogatók is megízlelhették a sör számos jótékony hatását.
A kiállítás 2019. március 31-éig látogatható, hétfő kivételével minden nap 9 – 17 óráig.