– Régi vágyam volt, hogy valamilyen különlegességgel lepjük meg a miskolciakat, és cukrászüzemünk tudását és kreativitását összemérjük másokéval egy ilyen pályázaton, rangos zsűri előtt – mondta el érdeklődésünkre a nyertes torta megálmodója, miközben alig győzte fogadni a gratulációkat. Balázs Tibor hozzátette, az alapötlet szerint nem akartak túl édes süteményt készíteni, ezért is gondoltak arra, hogy némi bort is „belecsempésznek” a finomságba. Különlegessége még a szőlővel is díszített tortának, hogy a tésztája nem tartalmaz lisztet. Mint megtudtuk, Balázs Tibor a tavalyi pályázaton is indult, hasonló jellegű tortával, akkor azonban nem volt szerencséje, idén azonban ő emelhette magasba az első helyért járó oklevelet.
„Remek munkát végeztek!” – rázta meg a nyertes ügyvezető kezét Gara Gyula, a szakmai zsűri elnöke. A debreceni mestercukrász úgy jellemezte a borvarázst, hogy kellemes, karakteres ízvilággal rendelkezik. „Biztos vagyok benne, hogy a miskolci vendégek tetszését is elnyeri majd”, fűzte hozzá. A zsűri elnöke a nyertes torta készítőjének oklevelet adott át, mely a vállalkozást egy évig jogosítja fel a „Miskolc torta 2015” kitüntető cím viselésére, de a többi pályázó is emléklapot kapott, elismerve a verseny szakmai színvonalához történő hozzájárulásukat. A nyertes vállalkozás mellett a Kőrösi és Társa Bt. „Csokimámor tortája” a Fanny-Gasztro Kft. „Vargabéles újragondolva” és Balázs Tibor egyéni vállalkozó „Gesztenyés álom” elnevezésű tortája is kivívta a szakmai zsűri elismerését, a kiírási feltételek értelmében azonban csak egy nyertes torta kihirdetésére volt lehetőség.
Mint megtudtuk, nagyon szoros volt a verseny a pályázatra benevezett édességek között, melyeket mind az esztétika, mind az ízvilág szempontjából értékeltek.
– Valóban, könnyű, lágy, nagyon finom a nyertes borvarázs – értékelte a győztes édességet Óvári Zsuzsanna. A Humán Főosztály vezetője is zsűrizte a tortákat, s nagy örömmel tapasztalta, milyen óriási lelkesedéssel kóstolják a miskolciak a különleges édességeket. Hozzátette, a nagy érdeklődés igaz a Miskolci Kocsonya Farsangra is, mely szintén nagy jelentőséggel bír a város életében. Mint a főosztályvezető is rámutatott, Miskolc egy újabb különlegességgel gazdagodott, melyre büszkék lehetnek az itt élők.
A miskolci TDM, a MIDMAR Miskolci Idegenforgalmi Marketing Nonprofit Közhasznú Kft. a Becherovka Miskolci Kocsonya Farsang rendezvényeihez kapcsolódóan immár második alkalommal hirdetett pályázatot a Miskolci járásban működő cukrászüzemek, szállodák és éttermek körében. Nagy Júlia TDM-menedzser, ügyvezető elmondta, fontos minden olyan kezdeményezés, ami Miskolc imázsát alakítja, erősíti. Hozzátette, idén is olyan torta nyert, ami a város hagyományaihoz – ebben az esetben az avasi borkultúrához – köthető.
Nagy Júlia elmondta, a tavaly nyertes ezerízű dióstortát is több kiállításra vitték magukkal, idén is hasonló terveik vannak a borvarázzsal. Az új Miskolc torta hamarosan kapható lesz a Miskolc Caféban, illetve a miskolci TDM igyekszik minél több helyen bemutatni, elérhetővé tenni a díjnyertes terméket.