2021. július 28. Szabolcs
Mit szólna Magyarország egy gospelmozgalomhoz?
Répássy Olívia
|
2018. december 14. 13:01
|
frissítve: 2018. december 19. 10:47
Fiatalokkal beszélgetve sokszor felvetődik a kérdés, hogy az egyház vajon miért nem reformálja meg a templomi énekeket a liturgiákon, hogy az ifjabb generációkat is megnyerjék. A kérdés nem egyszerű, hiszen évszázados hagyományt kéne megszakítani, nem kevés ember elégedetlenségére. Lelkészt és zenészeket kérdeztünk meg a témában.

amerikai_gospel_evangelikus.jpg

Miskolcon, a Belvárosi evangélikus templomban lépett fel egy amerikai gospelkórus. A Tennessee államból érkező New Direction Gospel Choir David Bratton szólistával jött városunkba. A csak színesbőrűekből álló együttes nemcsak zenéjével, hanem koreográfiáival is elbűvölte a miskolci közönséget, hiszen templomi énekként nem vagyunk hozzászokva a gospel világához.

A gospel mint zenei műfaj kulturális eredete a XX. század első negyedére tehető. Az Amerika földjére behurcolt fekete rabszolgák leszármazottai kereszténnyé váltak, és az ezzel kapcsolatos ismereteiket és a lelkükben átélt érzelmeket zenei formában kezdték kifejezni.

David Bratton szerint ezen gyökerek miatt éneklik ők a leghűbben a gospeleket. – Sok olyan fehér barátom van, aki ugyancsak gyönyörűen nyilatkoztatja ki ezt a műfajt, de a különbség az afroamerikaiak történetében rejlik: a mi tapasztalatainkból, a mi fájdalmunkból táplálkozik a gospel – mondta a szólista, aki hangját tenornak és altnak titulálta. Fellépés előtt elmondta még azt is, nagyon izgatott minden egyes szereplés előtt. – Óriási boldogság Jézusról énekelni, ráadásul úgy, hogy közben érzem a hallgatóság örömét is, amit az én énekem okoz nekik. Csodálatos érzés! – hangsúlyozta, amit be is bizonyított a közönség előtt. A háta mögött lévő kórusban egyre több tag törölgette a szemét a könnytől. Hogyan szakadhat fel ekkora lelkesítés ebből az ötven év feletti testből?!

A New Direction Gospel Choir az 1997-es évek elején alakult. 2016-ban az alabamai Huntsville-ben a Joyful Noize kórusverseny első díját is megnyerték, így kerültek Európába, egy huszonöt helyszínből álló koncertturnéra, aminek egyik állomása, december 15-én a Vatikán volt. A pápa előtt énekeltek. Amerikában jelenleg is a legnépszerűbb, legközkedveltebb kórusok közé tartoznak.

A miskolci koncerten lassú és gyors dalok váltakoztak, számos ismert dallam felcsendült: Silent night, Let it snow, Oh, happy day. Egyes dalok közben a kórustagok közbe-közbeszóltak, egyetértve a szólista énekével. Másoknál pedig tapsoló, vagy éppen karlengető és ugráló koreográfiát is előadtak. Játékosság, különleges hangok és lélek – ezek jellemzik a gospelt. A miskolci koncert végén hosszú ideig állva tapsolt a közönség.

sandor_frigyes_141009_vcs_04.jpg

De térjünk vissza az eredeti felvetésünkhöz, vajon hogyan venné ugyanez a közösség, ha egy hagyományos misén vagy istentiszteleten élhetnék át ugyanezt a hangulatot. Hiszen most egy előadásra jöttek be a templomba, nem szertartásra. Erről Sándor Frigyes evangélikus lelkészt kérdeztük meg. – Voltak rá próbálkozások. Az In his steps egy miskolci együttes, ami fiatalos stílusban, mai hangszerekkel, például szólógitárral játszik imádságos dalokat. Őket eleinte csak péntek esti szolgálatra kértük fel, majd egyes vasárnapi istentiszteletekre is elhívtuk a formációt: havonta egyszer. A fogadtatásuk vegyes volt. A hívek egy része örült az újításnak, egy másik részükben azonban komoly ellenállást váltott ki, ők el is maradtak a szertartásokról. Egy darabig még megtartottunk néhány ilyen istentiszteletet, de aztán lemondtunk róla, beláttuk, hogy különböző csoportoknak különböző a zenei igényük – összegezte a Belvárosi evangélikus templom lelkésze.

Flach Antal, hitét gyakorló csembalóművész hisz abban, hogy a katolikus felekezet, melynek maga is tagja, ismételgetős imádságaiban komoly spirituális erők rejlenek. – Főleg ha Krisztus tanításából kiindulva mindezt egyszerre többen végzik, aminek megtartó ereje is van, mert a hitet csak közösségben lehet igazán megélni. Lényeges, hogy mindez koncentrált figyelemmel történjen, ezáltal juthatunk el a lényeghez. Hivatásomból kiindulva: olyan ez, mint a gyakorlás, ahol az intenzív koncentráció közben a zenemű egyes rétegei mellett a zene lényege is megnyilatkozik – fogalmazott a csembalóművész.

frater_korus_filmfonia_szimfonikus_180518_kz.jpg

Arról azért ne feledkezzünk el, hogy gospel Miskolcon is van: a Fráter Kórusnak több éve szerepel repertoárjában. – Mintegy tizenöt eredeti gospelt éneklünk – mondta Regős Zsolt, a kórus karnagya. – Szereti a közönség, mert harmonikus dúrok zengenek pozitív üzenettel, ritmikus zenével, és reményteli jövőt közvetít – mondta a karnagy, aki szerint a fekete gospel énekesei valók inkább a templomi szertartásokra, hiszen szabadabban, aktívabban, és ezáltal mélyebben, az énekek üzenetével élik meg ezt a műfajt, míg a fehér gospel inkább koncertélmény lehet. A Fráter Kórus koncertjét december 18-án, kedden délután 5 órától hallgathatják meg az érdeklődők iskolájukban.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat