2019. május 24. Eszter, Eliza
Műtrágyával csaltak el 180 millió forintnyi áfát
minap.hu / NAV
|
2018. december 07. 09:40
|
frissítve: 2018. december 08. 13:26
Mintegy nyolcszázmillió forint kárt okozott a költségvetésnek az a műtrágyával kereskedő, áfacsaló bűnszervezet, amit a napokban számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod megyében.

Az elkövetők budapesti és Pest megyei székhelyű cégeik felhasználásával 2015 és 2017 között rendszeresen tettek szert milliós nagyságrendű, jogtalan haszonra. A Romániából és Lengyelországból behozott műtrágyát áfabevallásaikban belföldi beszerzésként tüntették fel, és az áfát visszaigényelték utána. Néhány cég esetében bevallották ugyan a külföldi beszerzést, de az áfát ezekben az esetekben sem fizették meg. A nyomozás során bebizonyosodott, hogy az áru ténylegesen nem járt a láncolatban felhasznált cégeknél, azt a külföldi felrakodási helyről közvetlenül a végső vevőknek szállították.

Az akcióban a NAV pénzügyi nyomozói és revizorai összesen huszonhat helyszínen tartottak házkutatást és gyűjtöttek bizonyítékokat, az elkövetők által okozott kár biztosítására három ingatlan, valamint kilenc teherautó került zár alá, több mint kétszázmillió forint értékben.

A NAV észak-magyarországi nyomozói öt férfit és egy nőt gyanúsítottként hallgattak ki bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt. A cégláncolatban szereplő további személyek felelősségre vonására a nyomozás későbbi szakaszában kerül sor. A gyanúsítottak tettükért húsz évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak - tájékoztatta portálunkat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóosztálya. 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat