Baráti társaságok, családok vagy akár munkahelyi kollektívák is benevezhettek a lecsó- és pecsenyefőző versenyre. A lecsók esetében három – hagyományos, különleges és lecsóval készült ételek –, míg a pecsenyéknél kettő kategóriában – pecsenye roston vagy tárcsán – lehetett leadni a nevezést.
Szabó István mesterszakácstól megtudtuk, minden korábbinál több, közel 30 csapat jelentkezett a csanyiki fesztiválra. A zsűri elnöke hozzátette, a csapatok döntő többségben nagyon bátran vágtak neki a versenynek, hiszen volt, aki 3-4-5 kategóriában is nevezett.
Balog Béla és csapata is kétféle lecsóval készült. A hagyományosba némi kolbászt is becsempésztek, a különleges lecsójuknak viszont csak hosszas unszolásra volt hajlandó elárulni a titkát: megfelelő időközönként ki kell szedni az üstből az ételt, mint fogalmazott, „szakaszokat kell adni neki”. A lényeg: azt kell eltalálni, hogy meglegyen az aromája.
A polgármesteri hivatal csapata szintén kétféle lecsóval készült: egy hagyományossal és egy tojásossal. Emellett háromféle pecsenyét is sütnek, a versenybe azonban csak a hagyományos lecsót, illetve a vaddisznópecsenyét nevezték be. Utóbbi különlegessége, hogy grillezett gombával és áfonyalekvárral készítik el. A csapattagok egybehangzóan állították: szívük-lelkük benne van az ételekben.
Persze kérdés, a zsűrinek hogy fognak tetszeni a speciális elkészítési módok. Szabó István érdeklődésünkre elárulta, számtalan új és érdekes megoldást láttak eddig a főzés során, de – hívta fel a figyelmet a zsűrielnök – a puding próbája az evés lesz.
– Meglátjuk, kik főzték a legfinomabb lecsót és pecsenyét. S hogy véleményem szerint melyik a legjobb? Az, ami olyan, mint odahaza. Aminek megkóstolása után csettintünk egyet. Az eredeti és az igazi ízeket keressük – hangsúlyozta Szabó István.