2024. november 09. Tivadar
Pompás illatok, finom falatok – jó hangulatú lecsó- és pecsenyefesztivál a Csanyikban
Kujan István
|
2015. augusztus 08. 14:51
|
frissítve: 2015. augusztus 10. 11:29
Ha augusztus, akkor lecsó- és pecsenyefesztivál – ez már öt évvel ezelőtt is így volt, mára pedig már minden miskolci tudja: ebben a rekkenő hőséggel járó hónapban megtelik a Csanyik vállalkozó szellemű csapatokkal, hogy egy jó hangulatú programon összemérjék főzőtudományukat.

  Baráti társaságok, családok vagy akár munkahelyi kollektívák is benevezhettek a lecsó- és pecsenyefőző versenyre. A lecsók esetében három – hagyományos, különleges és lecsóval készült ételek –, míg a pecsenyéknél kettő kategóriában – pecsenye roston vagy tárcsán – lehetett leadni a nevezést.

Szabó István mesterszakácstól megtudtuk, minden korábbinál több, közel 30 csapat jelentkezett a csanyiki fesztiválra. A zsűri elnöke hozzátette, a csapatok döntő többségben nagyon bátran vágtak neki a versenynek, hiszen volt, aki 3-4-5 kategóriában is nevezett.

lecsofesztival_150808_vcs_08.jpg

Balog Béla és csapata is kétféle lecsóval készült. A hagyományosba némi kolbászt is becsempésztek, a különleges lecsójuknak viszont csak hosszas unszolásra volt hajlandó elárulni a titkát: megfelelő időközönként ki kell szedni az üstből az ételt, mint fogalmazott, „szakaszokat kell adni neki”. A lényeg: azt kell eltalálni, hogy meglegyen az aromája.

lecsofesztival_150808_vcs_13.jpg

A polgármesteri hivatal csapata szintén kétféle lecsóval készült: egy hagyományossal és egy tojásossal. Emellett háromféle pecsenyét is sütnek, a versenybe azonban csak a hagyományos lecsót, illetve a vaddisznópecsenyét nevezték be. Utóbbi különlegessége, hogy grillezett gombával és áfonyalekvárral készítik el. A csapattagok egybehangzóan állították: szívük-lelkük benne van az ételekben.

lecsofesztival_150808_vcs_10.jpg

Persze kérdés, a zsűrinek hogy fognak tetszeni a speciális elkészítési módok. Szabó István érdeklődésünkre elárulta, számtalan új és érdekes megoldást láttak eddig a főzés során, de – hívta fel a figyelmet a zsűrielnök – a puding próbája az evés lesz.

– Meglátjuk, kik főzték a legfinomabb lecsót és pecsenyét. S hogy véleményem szerint melyik a legjobb? Az, ami olyan, mint odahaza. Aminek megkóstolása után csettintünk egyet. Az eredeti és az igazi ízeket keressük – hangsúlyozta Szabó István.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat