2019. március 25. Irén, Irisz
Programozható robotok csaptak össze a Ferencziben (Képgalériával!)
Miskolc TV / minap.hu
|
2019. január 12. 19:41
|
frissítve: 2019. január 16. 10:22
Második éve támogatja és szervezi a Remy Miskolc / BPI Group Hungary Kft. a világ legnagyobb ifjúsági robotversenyét. Január 12-én szombaton, a miskolci regionális bajnokságon mintegy 110 diák és tanár vett részt, tíz csoportban.

Miskolc két éve a cég kezdeményezésére kapcsolódott be a First® Lego® League rendezvénysorozatába. A 2018/19-es évben már két megmérettetést is bonyolítanak a borsodi megyeszékhelyen: januárban a regionális bajnokságot, februárban pedig a közép-kelet-európai döntőt. A verseny központi témája az űrkutatás, 9-16 éves fiatalok tárnak fel valós problémákat és keresnek megoldásokat a jelzett kérdéskörben.

Pfliegler Péter alpolgármester nyitóbeszédében kiemelte, a városvezetés azonnal igent mondott a verseny megrendezésének lehetőségére. - Örömünkre szolgál, hogy Miskolcon rendezik meg ezt a versenyt, egy olyan területre enged betekintés a fiataloknak, amely egyre fejlődik, egyre fontosabb és nélkülözhetetlenebb a mai világban. Hetente többször tárgyalok magyar és külföldi beruházókkal, akik általában már az első három kérdésükben érdeklődnek az információtechnológiai oktatásunk szintje iránt. Nagy dolognak tartom, hogy a ezek a fiatalok szabadidejükben is foglalkoznak lego robotikával, és azt is, hogy szüleik, felkészítő tanáraik támogatják őket ebben. Köszönet jár a BPI Group Hungary Kft.-nek a szervezésért, ez a közösség lelkes, odaadó csapat, aminek tagjai szeretik Miskolcot – hangoztatta Pfliegler Péter.

robot_programozas_190112ml_7.jpg

Orosz Tamás, a BPI Group Hungary Kft. gyárigazgatója a megnyitón úgy fogalmazott, rendkívül jó fogadtatása volt a versenynek, már az első alkalommal is. – Ezek a fiatalok hihetetlen lelkesek. A verseny támogatása nemcsak gazdasági és társadalmi érdekünk- úgy gondoljuk, hogy az itteni versenyzők a jövő innovátorai lehetnek, akik új dolgokat találnak majd ki. Fontosnak tartjuk, hogy már most, az elején megmutassuk nekik az ehhez vezető utat, és teret engedjünk a kiteljesedésüknek – mondta a gyárigazgató.

A gyakorlati feladat egy robot tervezése, építése és programozása volt LEGO® Mindstorms szett segítségével, majd a robotoknak előre meghatározott feladatokat kellett végrehajtaniuk egy versenypályán. A résztvevők rengeteg élménnyel gazdagodtak, miközben tudományos, technológiai, mérnöki ismeretekre tettek szert, és matematikai tudásuk is fejlődött.

Tíz csapat indult a regionális megmérettetésen - miskolci, nyíregyházi, kisvárdai, borsodnádasdi és edelényi diákok. Teljesítményüket győri és debreceni FLL gurukat is tömörítő szakértő csoportok bírálták el. Négy kategóriában választották ki a legjobb három helyezettet, az összesítésben nyertes csapat vehet majd részt a közép-kelet-európai döntőn februárban a Miskolci Egyetemen. Ott tizenöt magyar és lengyel régiónyertes ifjúsági csoport kap lehetőséget a bizonyításra.

robot_programozas_190112ml_25.jpg

Az FLL robotverseny miskolci fordulóinak szervezését a Remy vállalta. A nemzetközi hátterű, járműipari cég szeretné, hogy a régió diákjai lehetőséget kapjanak a kreatív munkára, részesei lehessenek ennek az inspiráló kezdeményezésnek, bepillanthassanak a műszaki tudományok fantasztikus világába.

A vállalat világ járműipara egyik motorjának számít. Több mint százhúsz év tudásával és tapasztalatával gyárt és újít fel generátorokat, illetve indítómotorokat prémium minőségben. Emellett féknyergek és kormányművek széles választékát kínálva az utángyártott járműalkatrészek piacának is vezető szereplője. A Remy márka hazai képviselője a BPI Group Hungary Kft., melynek elődje, a Remy Automotive Hungary Kft. az első nemzetközi vállalatok között kezdte meg működését húsz éve a borsodi megyeszékhelyen. A cég több mint ötszáz embert foglalkoztat 17.000 négyzetméteren.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat