2019. május 24. Eszter, Eliza
Terepmintás meglepetés – Honvédelmi életmentő verseny a Bláthy-ban (Képgalériával)
minap.hu
|
2018. december 07. 16:21
|
frissítve: 2018. december 09. 12:49
Ifjú kadétoknak rendeztek honvédelmi életmentő versenyt pénteken délután a Miskolci Szakképzési Centrum Bláthy Ottó Villamosipari Szakgimnáziumában.

honvedelmi_eletmentok_20181207_vcs_08.jpg

Fotó: Végh Csaba

A rendezvény célja a honvédelem népszerűsítése, valamint a fakultatívan választható honvédelmi ismeretek tantárgy gyakorlati oktatása volt. A Kadét Junior Pilot programban résztvevő diákok a versenyszámok során szimulált terep mozgások, a sebesültellátás, sebesült szállítás és újraélesztés gyakorlati feladataiban mérték össze tudásukat.

honvedelmi_eletmentok_20181207_vcs_03.jpg

A verseny fővédnöke Takács Attila dandártábornok, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és kiképző Parancsnokság parancsnoka érdeklődésünkre elmondta, hogy a fiatalok az iskola keretei között részt vesznek egy honvédelmi programban, amelyben olyan ismereteket szereznek, amelyek nemcsak a honvédségben fontosak, hanem akár magánemberként, állampolgárként is nagyon hasznosak. Ilyen például az egészségügyi ismeretek, életmentés, elsősegély-nyújtás képessége. Fontos, hogy felismerjék ezeket a helyzeteket, tudjanak határozottan reagálni, és szakszerűen, a saját szintjükön ellátni a sérülteket.

- A mai napon egy verseny keretében fogjuk szimulálni a valós helyzetet, hiszen amikor megtanulják, akkor teljesen nyugodt körülmények vannak körülöttük, semmilyen stressz hatás nem éri őket. Viszont a valós életben, amikor egy baleset megtörténik, egy stresszhelyzet alakul ki. Ezt a stresszhelyzetet maga a verseny tudja szimulálni, hiszen egymással versenyeznek, izgulnak, nyomás van rajtuk, az idővel meg kell küzdeni, gyorsan, határozottan kell ellátniuk a sebesültet. És ami nagyon fontos, csapatban kell nekik ezt megoldani. Bízniuk kell egymás tudásában, ügyességében, felkészültségében, és nagyon összehangoltan kell dolgozniuk. Ha ezt csapatban tudják, akkor kialakul az a fajta élmény, hogy együtt, egy közösség tagjaként, eredményesen tudnak ténykedni – mutatott rá a verseny fontosságára Takács Attila.

honvedelmi_eletmentok_20181207_vcs_21.jpg

A dandártábornok kitért arra is, hogy a honvédelemi ismeretek oktatásának célja a pályára irányítás is. Azok a fiatalok, akik megismerkednek a katonai-honvédelmi pálya lehetőségeivel, szépségével és megszeretik ezt, felnőtt korukban akár hivatásként is választhatják a Magyar Honvédséget.

honvedelmi_eletmentok_20181207_vcs_15.jpg

 - De akkor sem vagyunk elszomorodva, ha olyan állampolgárokká válnak, akik a polgári életben megtalálják a számításukat, de pozitívan állnak a honvédelem ügyéhez, akik tudatosak abban a tekintetben, hogy ennek az országnak védelemre van szüksége, és meg tudják állni ezekkel az ismeretekkel a helyüket – zárta gondolatait Takács Attila. 

honvedelmi_eletmentok_20181207_vcs_01.jpg

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat