2020. szeptember 28. Vencel
Természetes szemétkedés
wired.com
|
2015. június 22. 15:47
|
frissítve: 2015. június 24. 15:47
Mi a hasonlóság a fogkefe és a kaktusz között? A szúrós tüske. De hogyan lett ez kérdés és mi lett az eredménye? Mutatjuk.

A mexikói Cancun partvidéke ősi, ugyanakkor ma már nem természetes. A fürdőzők ott sem használják minden esetben a kukát, ami meg is látszik a környéken.

A jelenség ellen tett a mexikói képzőművész Alejandro Durán, aki összeszedte a szemetet, szelektálta színűk szerint és felhasználta őket. Nem is akárhogyan. Ráadásul mindezt alig tíz nap alatt kivitelezte.

Plasztik tavacska

Forrás: 

Így lett fehér műanyag tárgyakból „kavicsos” föveny, vagy kidobott fogkefékből „kaktusz” ültetvény.

Vörös "patak"

Forrás: 

„Az általam alkotott művek csak mímelik a természetességet, így hívom fel a figyelmet a környezetünk pusztulására. Ezek a műanyagok már beszivárogtak az ökoszisztémába” - mondta a művész.

Mint partra vetett medúzák

Azt is elmondta, hogy nem volt egyszerű a vállalkozás. A fekete és fehér színű hulladékot viszonylag könnyen tudta összeszedni és szortírozni, ám a speciális színű szemeteket jóval nehezebb volt összegyűjteni. Ahhoz igazi kukabúvárkodásra volt szüksége.

Kaktusz imitátorok

A különböző anyagoknak más és más a lebomlási ideje. Néhány érdekesség ezek közül. Az üvegpalack akár egymillió évig is megmarad, ha csak nem törik össze. A műanyag italos üvegek 450-500 évig bírják. Az eldobható pelenka is 500-550 évig marad meg, csak utána bomlik le. Az eldobható kávés poharak alapanyaga, a polisztirén hab viszont soha nem tűnik el!

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat