2021. december 06. Miklós
Új Diósgyőr épül – Terek, utcák, épületek újulnak meg (Látványtervekkel!)
Kujan István
|
2018. november 23. 11:13
|
frissítve: 2018. november 26. 16:02
A miskolci önkormányzat 2010 óta – a várépítéssel, stadionépítéssel együtt - a diósgyőri városrész fejlesztésére fordított több mint 17 milliárd Ft után a következő két évben újabb mintegy 10 milliárd forintot költ a városrész megújulására. 2010 és 2020 között Miskolc diósgyőri városrészében valósul meg az egyik legnagyobb értékű városszépítési program. Terek, utcák, és számos épület újul meg Diósgyőrben, több ponton már megkezdődött a kivitelezés.

Pfliegler Péter: 2010 óta azon dolgozunk, hogy még szebb legyen Diósgyőr

A diósgyőri városrészt érintő fejlesztésekről, kiemelten a Táncsics tér és az Árpád úti szolgáltatóház előtti tér felújításáról tartottak sajtótájékoztatót pénteken a városháza közgyűlési termében. Pfliegler Péter alpolgármester mellett jelen volt Dobos Sára okleveles táj- és kertépítész, a két tér tervezője, valamint Novák Józsefné diósgyőri önkormányzati képviselő.

uj_diosgyor_181123_ja_7.jpg

Fotó: Juhász Ákos

Az alpolgármester a számos, már megvalósult vagy kivitelezés előtt álló miskolci projekt megemlítésével kezdte a tájékoztatót, külön is kiemelve a miskolctapolcai strandfejlesztést (erről bővebben ITT írtunk). A Kriza Ákos polgármester által bejelentett beruházást Pfliegler Péter „hihetetlenül szép és jelentős fürdőfejlesztésnek” titulálta. Diósgyőrre rátérve kiemelte: ahogy ígérték, a belváros mellett minden városrészt fejleszteni szeretnének, ez fontos a városvezetés számára.

Élhetőbb, szebb és jobb lesz az Árpád úti szolgáltatóház előtti tér

A diósgyőri újjászületés egyik első lépése – a Táncsics Mihály tér mellett, de erről később – az Árpád úti szolgáltatóház előtti tér átépítése, amit várhatóan jövő tavasz végére fejeznek be. Mindkét helyszínen elkezdődtek már a munkák. A sajtótájékoztatón elhangzott, az 1970-ben épült Árpád úti szolgáltatóház előtti terület teljesen átalakul, igazi több funkciós közösségi térré alakul. Pfliegler Péter ismertette, teljesen lecserélik a térburkolatot; olyan új közösségi teret akarnak, ami szebb, jobb, élhetőbb lesz. Helyet kap majd itt egy igényes őstermelői piac is. Az alpolgármester kiemelte továbbá, hogy több parkoló- és pihenőhelyet alakítanak ki, és megépül egy látványszökőkút, ami a nyári időszakban kellemes klímát, víz közeli élményt biztosít majd.

szolg_03.jpg

Árpád úti szolgáltatóház előtti tér

A megújuló téren lesz többek között köztéri óra, segélyhívó berendezés, több hulladékgyűjtő és új padokat is kihelyeznek. Hangsúlyozta azt is Pfliegler Péter, hogy a tervdokumentáció Green City akkreditált, így a fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve történik a felújítás – az olyan újra felhasználható anyagokat, mint pl. a bazaltkockák, beépítik az új térbe. A mostani betonalapozás megszűnik, így a csapadékvíz jelentős része be tud majd szivárogni a talajba a térkövek fúgáin keresztül.

szolg_01.jpg

Az alpolgármester kitért arra is, hogy a kivitelező az üzletekbe történő bejutást folyamatosan biztosítja, az építési terület lezárását pedig úgy oldja meg, hogy a vásárlók a lehető legkisebb kerülővel juthassanak el a céljukig.

Megtudhattuk azt is, hogy Varga Miklós szobrászművész Korsóslány című szobrát – a munkák idejére – ideiglenesen elszállították. Az alkotás azonban visszakerül: a térre épülő új szökőkút mellett állítják fel ismét.

Dobos Sára, a tér tervezője mindezeket annyival egészítette ki, hogy úgy alakul többfunkciós közösségi térré a szolgáltatóház előtti terület, hogy értékeit megtartják. Például a meglévő növényzet mellett a terület rendezésével és gyepesítéssel, valamint fák ültetésével tovább növelik a zöldterület nagyságát: közel 2 ezer négyzetméternyi zöldterületet alakítanak ki, és 14 új díszfát is telepítenek.

uj_diosgyor_181123_ja_17.jpg

– Ez a közterület is a közösség építését szolgálja, de cél volt az is, hogy a hozzánk érkező turisták is pihenőhelyként tekintsenek a térre, mielőtt tovább mennének a várhoz, a Bükkbe – fogalmazott az okleveles táj- és kertépítész, hozzátéve: mind a diófás, mind a nyírfás ligetet megőrizték.

Diósgyőr ékkövei

A Táncsics téren már javában dolgoznak a kivitelező cég munkatársai, a remények szerint még idén be is fejezik a munkát. Rendezik és kellemesebbé teszik az emlékmű környékét, térvilágítást építenek ki, de mindezek mellett magas díszértékű növényekkel bővítik a meglévő növényállományt, és egy járdaszakasz is megújul – tudtuk meg Dobos Sárától.

papater_09.jpg

A II. János Pál pápa tér így fog kinézni

Pfliegler Péter emlékeztetett, a nagy projekt részeként 2017-ben már befejeződött a Petőfi Sándor Fiókkönyvtár klímatudatos felújítása. A Diósgyőri Római Katolikus Plébánia mint konzorciumi partner a projekt keretében fejlesztette a templom kertjét; a kerítés elbontásával, dísznövények telepítésével és sétány kialakításával mindenki számára használható, nyitott kert jött létre. A fejlesztési program szerint a II. János Pál pápa tér lépcsőzetes süllyesztést kap a Szinva-patak medre felé. A téren újonnan kialakított sétányok mentén kandeláberek, utcabútorok kapnak helyet, ezen felül egy szökőkút kialakítása is szerepel a tervekben. Az építkezés 2019-ben kezdődik. A Várréten, a műemléki vár közvetlen környezetében egy egységes zöld területet alakítanak ki, nagy gyepfelülettel és egyedi díszfák telepítésével. A Vár utcában egy kávézó is lesz majd, és újabb parkolóhelyeket is kialakítanak a vár környékén. Emellett a Nagy Lajos király útja és a Blaha Lujza utca közötti zöld területen a gyerekek számára egy kisebb játszótér létesül.

Novák Józsefné önkormányzati képviselő a diósgyőri lakosok nevében is örömét fejezte ki a beruházások miatt. A politikus úgy fogalmazott: mind a szolgáltatóház, mind a megújuló Táncsics tér „Diósgyőr ékköve lesz”. Megosztotta azt is a sajtó munkatársaival, hogy sok helyi lakos érdeklődött a már megkezdődött vagy tervezett fejlesztésekről, nagyon várják, hogy minél hamarabb megvalósuljanak a beruházások.

– A diósgyőriek megérdemlik, hogy szebb, komfortosabb környezetben élhessenek – tette hozzá Novák Józsefné, aki végül megköszönte a városvezetés gondoskodó magatartását, amit a diósgyőriek is tapasztalhatnak.

Az Árpád úti szolgáltatóház előtti tér és a Táncsics tér része a diósgyőri városközpont integrált rehabilitációjának. A terek és épületek megújítását jelentő, több mint két éve zajló projekt több ütemben, összesen 940 millió forintból valósul meg. Az említett két teret mintegy 147 millió forintos uniós támogatással újítják fel.

uj_diosgyor_181123_ja_1.jpg

További megkezdett, vagy hamarosan induló diósgyőri fejlesztések:

  • A Diósgyőri vár turisztikai célú fejlesztése: 5,7 milliárd + 1,5 milliárd = 7,2 milliárd forint
  • Forgalomcsillapított övezet kialakítása a diósgyőri városrészben: 300 millió forint (a Diósgyőri vár és környezetének fejlesztéséhez kapcsolódik)
  • Diósgyőr – Kuruc utcai idősek nappali ellátásának kialakítása: közel 110 millió forint
  • Diósgyőri Bölcsőde férőhely bővítése: több mint 143 millió forint
  • Diósgyőri Óvoda energetikai korszerűsítése: több mint 138 millió forint
  • Kerékpárút építése Komlóstető felől a várnál lévő kerékpárúthoz: körülbelül 62 millió forint
  • Kerékpárforgalmi létesítmény a Diósgyőri vár és a Lillafüred között: 561 millió forint
  • Diósgyőri Horizont Helyi Közösség Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia: 400 millió forint

Összességében: 9 milliárd 854 millió forint.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat