2024. október 11. Brigitta
Néhány napja már az új tapolcai tisztító rendszeren keresztül érkező vizet isszák a miskolciak
Kereki Gergely
|
2015. július 29. 16:53
|
frissítve: 2015. július 30. 17:02
A korszerű technikával még tisztább és finomabb ivóvíz jut el mintegy 100 ezer otthonba. A csaknem 3 milliárdos beruházással elkerülhető lesz a 9 évvel ezelőttihez hasonló vízszennyezés. Akkor több ezren betegedtek meg Miskolcon.
Nem

vizbazisvedelem_miskolctapolcai_vizmu_150729_ja_19.jpg

fotó: Juhász Ákos

Napokig elszíneződött víz folyt a csapokból 2006 júliusában Miskolcon. A nagy esőzés szennyeződést mosott a karsztvízbe, a tapolcai olaszkútnál kalici vírus került az ivóvíz hálózatba.

2011-ben a jó minőségű, de sérülékeny karsztvíz védelmére speciális víztisztító rendszerre pályázott a város. Három év múlva el is készült a speciális, ultraszűrőkkel felszerelt központ, ami óránként 1500m3 víz tisztítására képes.

vizbazisvedelem_miskolctapolcai_vizmu_150729_ja_11.jpg

"Az új berendezés egyedülálló technológia az országban. Mikro milliméternél is kisebb szennyeződéseket szűr ki a rendszerből, és megakadályozza, hogy a víz zavaros legyen." - magyarázza Szűcs Tamás, a Duna Aszfalt Kft. környezetvédelmi igazgatója.

vizbazisvedelem_miskolctapolcai_vizmu_150729_ja_3.jpg

A rendszert teljes egészében számítógép irányítja, így a vezérlőben ülő szakember folyamatosan nyomon tudja követni a víz állapotát, és azonnal közbeléphet probléma esetén. A rendszer kiépítésénél a biztonság mellett a víz minőségére is kiemelt figyelmet fordítottak.

vizbazisvedelem_miskolctapolcai_vizmu_150729_ja_4.jpg

"Ízében nagyon finom marad a víz. De bármilyen esetleges szennyeződés, ami esetleg megjelenhetett volna a vízben vírus, baktérium azt kiszűri.Ez azért fontos, mert innentől kezdve 100%-os garancia van arra, hogy bármilyen időjárási viszonyok esetén a víz garantált minőségű és hozamú legyen a városlakók számára." - mondta Üszögh Lajos, a MIVÍZ Kft ügyvezető igazgatója.

vizbazisvedelem_miskolctapolcai_vizmu_150729_ja_7.jpg

A próbaüzem tavaly novemberben kezdődött és a tervek szerint szeptemberig tart, az új rendszerből érkező vizet azonban már ihatják a miskolciak.

"Pár nappal ezelőttől megkaptuk az ANTSZ engedélyét, azóta ihatják a miskolciak azt a karsztvizet, ami itt a Barlangfürdő mellett található újonnan létesült szűrőrendszeren keresztül jut el a miskolciakhoz. kb 80-90-100 ezer emberhez." - mondta Pfliegler Péter, alpolgármester.

miviz_konferencia_150729_ja_3.jpg

A projekt része  két 500 m3 –es szűrt föld alatti víztároló is. Miskolc ebből kaphat vizet bármilyen probléma esetén.  A beruházás csaknem 3 milliárd forintba került. Az új víztisztító rendszerrel nem fordulhat elő egy olyan vízszennyezés, ami kilenc évvel ezelőtt több ezer miskolci megbetegedését okozta.

vizbazisvedelem_miskolctapolcai_vizmu_150729_ja_15.jpg

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat