2024. október 01. Malvin
A jó bornak is kell a cégér – a furmintot ünnepelték Mádon
Farkas Ildikó
|
2015. szeptember 05. 14:31
|
frissítve: 2015. szeptember 06. 21:50
Kiváló borok, ízletes ételkóstoló és ingyenes kulturális programok várták a látogatókat pénteken és szombaton, Mádon, a furmint ünnepen. 30 helyszínen már ötödször kóstolhatták meg a bor szerelmesei a mádi pincészetek borait, ismerkedhettek a kiváló borászatokkal, gasztronómiai kínálattal és kulturális programokkal.

    Ha szőlő, akkor természetesen szüreti dalokban és látványban sem volt hiány az ünnepen. Az egyik pincészet kiállítótermében például Forster Jakab festőművész a mádi tájról idén nyáron készített pasztellképeit is kiállították.

Mád szőlőtermő vidékének csaknem 70 százalékán terem a furmint szőlőfajta, ebből készülnek a nemes édes és száraz borok. Azt mondják a helyiek, hogy a jó furmintnak súlya és erős savszerkezete van. Farkas Géza rámutatott, Mádon mindenki ért a borokhoz, még az is, aki nem termelt soha az életében, egyetlenegy négyzetméter szőlője nem volt.

A Demeter családi pincészet 8 és fél hektáron gazdálkodik, és a világon egyedülálló mádi karakter bemutatását tartja feladatának. Igyekszik egyensúlyban megőrizni a természet helyi értékeit. Céljuk a világörökségi táj és kultúra fenntartása, a talaj és a rajta alkotó ember kifejezése a borban. Demeter Ervin kormánymegbízott - aki maga is borosgazda - elmondta, ma még talán kicsit nehézkes megélhetést jelent a környékbelieknek a borászkodás, de bíznak a borvidék különleges adottságaiban, az ott élők tudásában és munkájában, hogy előbb-utóbb gazdaságilag is prosperáló lesz a borvidék.

A furmint ünnepen több tíz nyitott pince és udvar, csodálatos környezet és mára már felújított műemlék vagy műemlék jellegű épületek, kúriák csábították a hazai és külföldi vendégeket.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat