2024. április 30. Katalin, Kitti
Gyorsabb és egyszerűbb lesz
Istenes Zsolt/minap.hu
|
2016. július 06. 16:34
|
frissítve: 2016. július 07. 16:12
– ezt várják az új büntetőeljárásról szóló törvénytől. Ma a Miskolci Akadémiai Bizottság székházban tartottak szakmai egyeztetést. A miskolci jogi kar dékánja szerint a korábbi törvényt a szakma nem ismerte el.

Az új büntetőeljárásról szóló törvénnyel a tervek szerint az eljárások gyorsabbak lehetnek, és hamarabb hozhatnak jogerős ítéletet.

– Ha a szakma nem áll mögé, és nem mondja azt, hogy ez számára a legjobb, akkor nem lesz olyan hosszú életű, mint volt annak idején a Csemegi-kódex – fogalmazott Farkas Ákos, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja az 1998-as törvényről.

A hatályos törvényt már annyiszor módosították, hogy helyette egy újra van szükség. Több a nagyobb súlyú, bonyolult ügy, ezek pedig sokáig elhúzódhatnak, ez pedig többi, kisebb ügyre is kihatással van. Ezért is várják sokan az új törvényt, amiről már évek óta egyeztetnek a bírák és ügyészek.

– Nem biztos, hogy a tárgyalások száma csökkenni fog, viszont azt reméljük az új törvénytől, hogy a tárgyalások sokkal hamarabb befejeződhetnek, nem kell ún. kettős bizonyítási eljárást lefolytatni. Tehát amit a nyomozás során valaki elmondott, nem feltétlenül kell majd ezt még egyszer a bírósági eljárásban is megtennie – mondta Szabó József, az igazságügyi miniszter szakmai tanácsadója.

A tervezet ősszel kerülhet a parlament elé.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat