2024. október 08. Koppány
Elindult az Ázsia Túra
minap.hu
|
2016. július 16. 11:24
|
frissítve: 2016. július 19. 15:23
Úttalan utakon vezet majd útja annak a konvojnak, ami a városháza elől indult Ázsiába. Húsz autó megy majd a Kárpátokon átkelve, Ukrajnán keresztül a Don-kanyarhoz, majd Astrakhanba, ahol kiderül, ki a legjobb az V. Asia Race futamon.

azsia_tura_160716_fkcs_1.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

Verseny, túra és expedíció egyben, ahol pár liter üzemanyag életmentő lehet – így jellemezték útjukat az V. Asia Race futam magyarországi szervezői. Gyönyörködnek majd a táj szépségében, megismerhetik az ottani kultúrát, gasztronómiát és politikát.

– Ez lesz a negyedik túrám, én nagyon szeretem, így nőttem fel, úgyhogy közel áll hozzám – mondta Murczin Vivien. – Engem az új kultúrák, új emberek, új országok megismerése vonz ebben. Most hat országon megyünk keresztül. Azt tapasztaltam, hogy a keletiek vendégszeretőek, de nyilván ahogyan mi, magyarok viselkedünk velük, úgy állnak hozzánk ők is. Nem aszfalton megyünk, hanem sztyeppén, sivatagban, patakban és erdőben.

azsia_tura_160716_fkcs_8.jpg

A Don-kanyarnál megkoszorúzzák a második világháborús magyar hősök síremlékeit. Miskolc emlékszalagot küldött a hősök sírjára. 

azsia_tura_160716_fkcs_16.jpg

A húszautós konvoj a városháza elől indult el. Felfedező útjukhoz Papp Ferenc, a polgármesteri hivatal kulturális főtanácsosa kívánt szerencsét. 

– Öröm az, hogy Miskolcnak mindenhol vannak barátai. Valamint külön öröm nekünk az is, hogy Miskolcról indulnak erre a nagyon hosszú, tízezer kilométeres túrára. Küldünk velük erre az útra a Don-kanyarhoz egy miskolci és magyar színekkel ellátott szalagot, hogy városunk leróhassa tiszteletét azok előtt az ősök előtt, akik sajnos ott maradtak.

azsia_tura_160716_fkcs_10.jpg

– Most hatodik alkalommal indulunk a túrára – mondta Murczin Zsolt szervező. – Először elég közelre mentünk, Kazahsztánba, de aztán hamar távolabbra merészkedtünk. Általában nagy kalandorok jönnek velünk. Össze kell tartanunk az egész úton, így nem mehetünk több autóval, mint hússzal. Ráadásul előzetesen mindenkit meg kell ismernünk személyesen. Jönnek velünk Németországból és Erdélyből is.

Az Asia Race futam után Kazahsztánba folytatják útjukat Volgográdon keresztül. Az ázsiai országban a régi fővárost is megnézik később. Majd Üzbegisztán következik, ahol felkeresik szinte az összes történelmi nagyvárost. Útjuk innen Oroszországba vezet az Altáj hegységen keresztül a mongol határig. Járnak majd a Góbi sivatagban, a jurták hazájában. Ezt követően pedig az Expedíció Plusz keretén belül együtt mennek át Kínába, Ürümcsibe, Újgúria fővárosába.

azsia_tura_160716_fkcs_6.jpg

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat