2024. július 16. Valter
Sikeres hajtóműbegyújtáson van túl az ExoMars
ESA
|
2016. július 28. 18:54
|
frissítve: 2016. július 30. 18:05
Hajtóműve csütörtök reggeli hosszas begyújtásával az Európai Űrügynökség ExoMars szondája jó úton halad, hogy októberben elérje a negyedik bolygót.

exo.jpg

 

Az ExoMars március 14-i indulását követően ma reggel hajtotta végre első kritikus manőverét, hajtóművét 52 percre gyújtva be, ami elősegíti, hogy október 19-én marsi pályára álljon – írja az Európai Űrügynökség (ESA) honlapján. Az orosz Roszkoszmosszal közös misszió közel 500 millió kilométeres útjának már felén is túl van.

Az ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) fedélzetén szállítja a Schiaparelli-szondát, amellyel tesztelni fogják a 2020-as rover irányított landolásához szükséges technológiát, mindeközben „anyaűrhajója” elliptikus pályára áll a Mars körül.

A következő hónapokban a TGO légköri fékezéssel csökkenti pályájának magasságát. Végső pályája körülbelül 400 kilométerre viszi a felszínhez, aminek folytán 2017 decemberében megkezdi ötéves tudományos misszióját.

exomars_2016_cruise_to_mars.jpg

A Mars felé tartó ExoMars és Schiaparelli koncepciórajza. (Fotó: ESA/ATG medialab)

A bolygó légkörének ritka gázait veszi majd szemügyre, különösképpen a metánt, amely a Földön aktív geológiai vagy biológiai folyamatokra utalhat.

 

A csütörtöki hajtóműbegyújtás automatikusan, magyar idő szerint fél tizenkettőkor kezdődött meg, miután a szonda kedden megkapta az ehhez szükséges utasításokat. A manővert az ESA darmstadti irányító központjából követték figyelemmel.

A begyújtást jó előre megtervezték, időtartamát is gondosan kiszámították, hogy minimalizálják az üzemanyag-fogyasztás mértékét, és a későbbi manőverekre spóroljanak. Ezek felölelik majd a második begyújtást augusztus 11-én, illetve szeptember 19-én és október 14-én egy-egy kisebb fékezéses manővert.

Július 18-án is elvégeztek egy rövid begyújtást a hajtóművet ellenőrizendő, de mivel teljesítménye némi elszámolás miatt nem az elvárásnak megfelelően alakult, július 21-én megismételték, ezúttal tökéletes eredménnyel.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat